Linkuri accesibilitate

Ştiri

Spania ar putea prelungi cu încă două săptămâni restricțiile de circulație

Madrid, 22 mai 2020.
Madrid, 22 mai 2020.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a spus că va cere parlamentului să prelungească cu încă două săptămâni, până pe 21 iunie, starea de alertă instituită pentru a încetini răspândirea pandemiei de coronavirus. Într-o videoconferință cu guvernatorii, relatează cotidianul El Pais, Snachez a promis că va fi ultima prelungire după care va începe ridicarea progresivă a restricțiilor de deplasare.
„Mai avem nevoie de o ultimă prelungire de 15 zile a stării de alertă"a cerut Sanchez. Starea de alertă urma să se sfârșească pe 7 iunie.

Spania este una din țările cele mai lovite de Covid-19 din lume, cu peste 27.000 de decese. Guvernul de la Madrid a început deja o relaxare treptată a restricțiilor. Spania nu a mai raportat decât patru noi decese sâmbătă, număr care a ridicat bilanţul la 27.125 de decese legate de Covid-19.

Cinci membri ai guvernului român amendați pentru încălcarea regulilor sanitare

Premierul Ludovic Orban și membri guvernului său - poza care a adus amenzi.
Premierul Ludovic Orban și membri guvernului său - poza care a adus amenzi.

În România, cinci membri ai guvernului, începând cu premierul Ludovic Orban, au fost amendați după apariția fotografiei în care aceștia se aflau într-o sală a executivului, fumau și nu purtau măști, a anunțat Poliția București într-un comunicat transmis sâmbătă seară.

Pe lângă premier au mai fost amendați ministrul de externe, Bogdan Aurescu, ministrul economiei, Virgil Popescu, cel al transporturilor, Lucian Bode și vicepremierul Raluca Turcan.

În R. Moldova, au fost confirmate alte 202 cazuri de infectare cu noul coronavirus

Alte 202 cazuri noi de infectare cu noul Coronavirus au fost confirmate sâmbătă, în Republica Moldova, dintre care 12 în regiunea transnistreană, anunță Ministerul Sănătății. Numărul total al contaminărilor a trecut de 8 mii, iar cel al deceselor legate de Covid-19, a ajuns la 291.

De luni, 1 iunie, se mai redeschid trei puncte de trecere a frontierei spre Ucraina

De luni, 1 iunie, se redeschid trei puncte de trecere a frontierei spre Ucraina, pentru traficul de călători și mărfuri.Se redeshid punctele trecere a frontierei Briceni-Rossoșanî (rutier/internațional), Criva – Mamaliga (rutier/internațional) și Mirnoe – Tabaki (rutier/internațional). Rămân însă în vigoare restricțiile impuse pe perioada pandemică.

În ultima duminică din luna mai, în Republica Moldova este marcată Ziua Nistrului iar în România, Ziua românilor de pretutindeni.

În Statele Unite continuă protestele antirasiale declanșate după ce un polițist alb a ucis un afroamerican

Detroit este unul dintre orașele în care s-au declanșat proteste după moartea lui George Floyd
Detroit este unul dintre orașele în care s-au declanșat proteste după moartea lui George Floyd

În cel puțin 30 de orașe americane au continuat proteste masive, antirasiale, provocate de moartea, luni, a unui afroamerican la Minneapolis, în timp ce era reținut de un polițist alb.

Unele proteste au degenerat în acte de violență iar în mai multe orașe s-a impus între timp interdicția de circulație pe timpul nopții, începînd cu Minneapolis. Alte orașe cu interdicții ferme sunt Los Angeles, Philadelphia și Atlanta, unde vineri noapte fusese atacat și sediul postului de televiziune CNN.

Poliția a fost prezentă în număr mare peste tot, folosind gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, pentru a încerca să pună capăt violențelor. Au fost incendiate mașini, clădiri au fost devastate, magazie golite. Președintele Donald Trump a pus violențele pe seama unor „hoți și anarhiști” și a atras atenția că nu va permite ca „violența să domine”, acuzându-l pe guvernatorul democrat al statului Minnesota că nu reușește să controleze situația la Minneapolis.

Mai multe mii de persoane au manifestat paşnic sâmbătă la Toronto pentru a denunţa violenţele poliţiei şi rasismul, în Statele Unite ca şi în Canada.
Manifestaţia a fost organizată în urma decesului unei tinere de culoare miercuri la Toronto, căzută de la un balcon, în cursul unei intervenţii a poliţiei în circumstanţe neelucidate deocamdată. Dar se înscrie în serie protestelor din America vecină, provocate de uciderea lui George Floyd la Minneapolis.

update

Capsula Dragon a andocat la Stația Spațială Internațională

SpaceX Crew Dragon
SpaceX Crew Dragon

Actualizare: Astronauții Bob Behnken şi Doug Hurley de la bordul capsulei Dragon au andoca duminică, în jurul orei 17:30 la Stația Spațială Internatională (ISS).

---------------------------------

Lansarea de la Cape Canaveral, 30 mai 2020.
Lansarea de la Cape Canaveral, 30 mai 2020.

SpaceX şi NASA au lansat, în premieră, sâmbătă seară , un echipaj uman la bordul capsulei Dragon, către Staţia Spaţială Internațională.

Astronauții NASA Douglas Hurley și Robert Behnken se îndreaptă către locul lansării
Astronauții NASA Douglas Hurley și Robert Behnken se îndreaptă către locul lansării


Este o dublă premieră: după o pauză de noă ani, NASA a reluat misiunile spre Stația Spațială, lansate de pe teritoriul Statelor Unite; și este pentru prima dată că misiunea este efectuată împreună cu o firmă particulară, compania lui Elon Musk, proprietarul Tesla. Lansarea fusese programată iniţial pentru miercuri, 27 mai, dar vremea a fost nefavorabilă. Astronauții Bob Behnken şi Doug Hurley vor andoca duminică, în jurul orei 17:30 la ISS.

Destinația este Stația Spațială Intenațională
Destinația este Stația Spațială Intenațională

NASA colaborează și cu compania Boeing pentru aceste misiuni, pe care le-a „privatizat” pentru a economisii și a finanța în schimb reluarea misiunilor pe Lună și Marte.

Donald Trump amână reuniunea G7 din iunie în septembrie dar spune că ar trebui schimbat formatul ei „învechit”

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump

Președintele american Donald Trump a declarat că va amâna reuniunea la nivel înalt G7 de anul acesta din iunie pentru luna septembrie dar a mai spus că este un format „învechit” care nu corespunde realității de astăzi. În opinia lui Trump, la summit ar trebui să mai participe Rusia și Coreea de Sud, Australia și India.

Din G7 fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, Japonia, Italia și Canada. Restul țărilor menționate de președintele american fac parte din G20 – format extins al G7 (care până în 2014 era G8, cu participarea Rusiei, exclusă din grup după anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea).

Declarația lui Trump vine după ce cancelara Germaniei, Angela Merkel a fost prima lideră din G7 care vineri, a refuzat invitația de a participa „în persoană” la summitul din Statele Unite, din cauza pandemiei de coronavirus. Intenția lui Trump era de a organiza acest summit la Washington si Camp David, cu participarea „în persoană” a liderilor, pentru a semnaliza o „revenire la normalitate”.

Premierul britanic Boris Johnson declarase că un summit „în persoană” este de dorit într-un „viitor apropiat” în timp ce președintele Franței, Emmanuel Macron se declarase dispus să călătorească la Washington, dacă „vin și ceilalți lideri”.

Statele Unite rămân țara cea mai lovită din lume de pandemia de coronavirus, cu peste 1,7 milioane de cazuri de contaminare și peste 100 de mii de decese legate de Covid-19.

Ungaria menţine deocamdată restricţiile de călătorie pentru România şi Ucraina

Ministrul român de Interne Marcel Vela anunțase vineri că traficul la frontieră a revenit la normal
Ministrul român de Interne Marcel Vela anunțase vineri că traficul la frontieră a revenit la normal

Ungaria menţine deocamdată restricţiile de călătorie pentru România şi Ucraina, a declarat sâmbătă Tibor Lakatos, membru al comitetului operativ pentru combaterea epidemiei de COVID-19, într-un briefing de presă, transmite MTI.

Persoanele care sosesc din România sau Ucraina şi vor să rămână pe teritoriul Ungariei trebuie să intre într-o carantină de 14 zile, a precizat Lakatos. Această prevedere nu se aplică persoanelor care vin din Bulgaria, chiar dacă au tranzitat prin România spre Ungaria.

Pe de altă parte, vineri, ministrul de interne român anunța normalizarea traficului la frontiera româno-ungară, după ce Budapesta a renunțat la programul limitat de funcționare a punctelor de graniță.

update

Statele Unite: Joe Biden, candidatul democrat la președinție, apără protestele, condamnă violența

Proteste în fața Casei Albe, după ce luni, la Minneapolis, un polițist alb a ucis un afroamerican, pe care tocmai îl reținuse, Washington, vineri 20 mai 2020
Proteste în fața Casei Albe, după ce luni, la Minneapolis, un polițist alb a ucis un afroamerican, pe care tocmai îl reținuse, Washington, vineri 20 mai 2020

Joe Biden, fost vicepreședinte democrat.
Joe Biden, fost vicepreședinte democrat.

Actualizare: Candidatul probabil al democraților la Casa Albă, fostul vicepreședinte Joe Biden a condamnat duminică violenţele care au izbucnit în multe orașe americane dar s-a ridicat în apărarea dreptului cetățenilor de a protesta, uciderea afroamericanului George Floyd în timp ce sera reținut de un polițist alb, la Minneapolis.

„A manifesta împotriva unei astfel de brutalităţi este un drept şi o necesitate. Este o reacţie eminmamente americană'', a declarat Biden într-un comunicat. „Dar incendierea oraşelor şi distrugerea gratuită nu sunt. Violenţa care pune în pericol vieţi nu este", a subliniat el.

---------------------------------------------

În Statele Unite s-au extins protestele antirasiale, provocate de moartea unui afroamerican la Minneapolis, ucis de polițistul alb care-l reținuse. Manifestanții au blocat străzile în multe orașe americane și au scandat „Viața negrilor contează” („black lives matter”) – slogan care este și titlul unei puternice mișcări civice a comunitații afro-americane, apărută în 2013.

Un protestatar la Minneapolis în fața Gărzii Naționale, vineri 29 mai 2020.
Un protestatar la Minneapolis în fața Gărzii Naționale, vineri 29 mai 2020.

Guvernatorul democrat al statului Minnesota, Tim Walz a anunțat că a ordonat mobilizarea întregului contingent al Gărzii Naționale pentru a face față valului de proteste care continuă la Minneapolis și în alte localități. „Este pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial că se dă ordin de mobilizare generală” a precizat comandantul Gărzii Naționale din Minnesota, generalul Jon Jensen. Guvernatorul Waltz a mai informat că s-a consultat cu ministrul apărării și Șeful Statelor Majore Reunite ale SUA, înainte de a lua această decizie.

Protest la Minneapolis, 26 mai 2020: „Nu pot respira” este scris pe pancartă, cuvintele repetate de George Floyd polițistului care l-a ucis, după ce-l reținuse.
Protest la Minneapolis, 26 mai 2020: „Nu pot respira” este scris pe pancartă, cuvintele repetate de George Floyd polițistului care l-a ucis, după ce-l reținuse.

Autoritățile din statul Minnesota spun că polițistul care l-a ținut sub genunchi pe George Floyd, a fost arestat vineri. Afroamericanul de 46 de ani, încătușat, a murit luni noapte, când polițistul alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât și cap. Reținerea lui Floyed a fost filmată cu telefonul mobil de un martor ocular și postată imediat pe rețelele de socializare. Polițistul reținut se numește Derek Chauvin. Arestarea a venit după trei zile de proteste anti-rasiale, care în unele locuri au degenerat în acte de violență și vandalism.

Proteste în SUA după moartea unui bărbat afroamerican în timpul unei arestări
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00

Proteste au avut loc vineri seară și în fața Casei Albe, unde s-au adunat sute de manifestanți furioși care scandau injurii la adresa președintelui Donald Trump.

Protest în fața Casei Albe, Washington, 29 mai 2020.
Protest în fața Casei Albe, Washington, 29 mai 2020.

În cursul nopții, măsurile de securitate la Casa Albă au fost mările iar sâmbătă dimineață, trupele Gărzilor Naționale au fost puse în stare de alertă la Washington.

Președintele Trump a deplâns inițial cele întâmplate cu Floyd, dar ulterior i-a caracterizat pe manifestanți ca fiind „bandiți” și a sugerat o intervenție a armatei, în cazul în care violențele continuă. „Când jaful începe, împușcăturile încep” - a scris președintele pe Twitter, ceea ce i-a atras mențiunea „glorificare a violenței” din partea rețelei de socializare cu care se află în conflict.

Între timp, Trump a anunțat că a vorbit cu familia lui Floyd pentru a-și exprima „toată compasiunea și înțelegerea”.

Candidatul potențial al democraților în alegerile prezidențiale din noiembrie, fostul vicepreședinte Joe Biden a scris pe Twitter „Acum ajunge!” în timp ce fostul președinte Barack Obama (primul președinte afroamerican din istoria Statelor Unite) le-a cerut americanilor să coopereze pentru a crea o „nouă normalitate”, adăugând că tratamentul discriminatoriu, pe criterii rasiale, a devenit o normalitate care înfurie.

Fundația ”Doina Cornea” lansează un apel pentru susţinerea candidaturii Anei Blandiana la Premiul Nobel

 Poeta Ana Blandiana
Poeta Ana Blandiana

Fundația ”Doina Cornea” a lansat un apel întregii societăţi româneşti, instituţiilor statului, fundaţiilor şi asociaţiilor la susţinerea candidaturii Anei Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020.

Comunicatul este semnat de fiul fostei disidente, Leontin Iuhas, iar propunerea este făcută ”pentru că România are încă valori și iar acestea trebuie să fie respectate și cunoscute, atât în țară, cât și în străinătate”.

”Azi, 30 mai 2020, de ziua Doinei Cornea, ca cel mai frumos dar pe care i l-ar putea face, Fundaţia Doina Cornea lansează întregii societăţi româneşti, instituţiilor statului, fundaţiilor şi asociaţiilor un apel la susţinerea candidaturii Anei Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020. Propunerea este făcută pentru că România are încă valori și pentru că acestea trebuie să fie respectate și cunoscute, atât în țară, cât și în străinătate”, se arată în comunicatul preluat de Mediafax..

Reprezentanții Fundației au subliniat că demersul dorește să repună în drepturi adevăratele valori, cu o mare vizibilitate internațională în literatura mondială contemporană, și, prin aceasta, să facă un act de dreptate extrem de necesar, ”trecând peste alergia unor minuscule grupuri de culise și interese interne, cel mai adesea de natură politică, la tot ceea ce le depăşeşte valoarea”.

Persoanele care susțin candidatura Anei Blandiana pot să semneze în tabelul de pe site-ul fundaţiei Doina Cornea sau să trimită semnătura, însoţită, sau nu, de un mic text de susţinere a candidaturii, adresat Academiei Suedeze şi Comitetului de decernare a Premiilor Nobel, pe adresa Fundaţiei ”Doina Cornea” din Cluj-Napoca.

Daniel Ioniță: Pentru a beneficia de ajutorul extern, R.Moldova trebuie să-și respecte angajamentele

Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău
Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, este de părere că, pentru ca R.Moldova să valorifice la maxim suportul oferit de partenerii externi, trebuie să respecte mai multe angajamente, „nu care, cum spune cineva, sunt impuse de Bruxelles”. Aceste angajamente sunt consemnate în acordurile pe care R.Moldova le-a semnat și în angajamentele pe care și le-a asumat față de Bruxelles, precum Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Declarațiile au fost făcute în cadrul interviului realizat de BDR Associates (firmă de comunicații din România, care din 2002 are o filială în R.Moldova), din seria de interviuri tematice cu ambasadori ai statelor membre ale UE, în cadrul Zilelor Europei, notează agenția IPN.

Daniel Ioniță a ținut să reamintească faptul că „ Aceste condiționalități trebuie văzute ca niște sfaturi care vin din partea unor prieteni sinceri care te ajută”. „E nevoie de un Cod al Audiovizualului care să fie implementat, e nevoie ca autoritățile de la Chișinău să facă ceea ce au promis de nenumărate ori propriilor cetățeni, să facă pași înainte pentru a recupera furtul miliardului, care reprezintă o povară financiară uriașă” a mai spus diplomatul român, citat de Radio Chișinău.

Bacul de la Molovata va face curse suplimentare pentru a acoperi necesitățile populației

Bacul de la Molovata va efectua curse zilnice suplimentare pentru a satisface necesitățile populației și agenților economici din platoul Cocieri, informează Biroul Politici de Reintegrare, citat de Radio Chișinău.

Din cauza restricțiilor de circulație impuse de structurile de la Tiraspol, satele situate în stânga Nistrului sunt practic inaccesibile pe cale terestră, astfel locuitorii și agenții economici din zonă sunt nevoiți să traverseze pe malul drept al Nistrului cu feribotul. În ultimul timp, numărul pasagerilor a crescut semnificativ și periodic se formau cozi la feribot, mai notează Biroul Politici de Reintegrare într-un comunicat de presă.

Covid-19: Anul școlar s-a încheiat, toți elevii au promovat

Vineri, 29 mai, s-a încheiat anul școlar, fără nicio solemnitate, din cauza măsurilor de carantină impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus. Natalia Grîu, secretar de stat în domeniul educației, a precizat pentru agenția IPN că toți copiii vor fi promovați, întrucât nu s-a putut garanta accesul la educație la distanță pentru fiecare copil. Însă, începând cu primul semestru al anului de studii 2020-2021, va fi realizată evaluarea individuală a fiecărui copil.

Totodată, absolvenții claselor a IX-a și a XII-a își vor primi diplomele de finalizare a studiilor mai devreme. Și aceasta pentru că sesiunile de examene au fost anulate în legătură cu COVID-19.

Ministerul Educației analizează modul în care absolvenții își vor ridica diplomele și cum va fi organizată admiterea în următoarele trepte. Totul depinde, spun responsabilii din educație, de evoluția situației pandemice și de restricțiile care vor fi impuse în acel moment.

Cât privește examenele de admitere, Ministerul Educației va emite un ordin pe parcursul lunii iunie. Modalitatea desfășurării depinde de faptul dacă va fi sau nu permis accesul elevilor în instituție. Este examinată și posibilitatea de a desfășura admiterea online, precizează agenția IPN.

update

Critici în lumea întreagă după ce președintele Trump anunță ruperea relațiilor cu Organizația Mondială a Sănătății

Decizia președintelui american Donald Trump de a sista relația Statelor Unite cu Organizația Mondială a Sănătății în plină pandemie de coronavirus, a fost criticată fără menajamente. Germania s-a declarat „dezamăgită” de această decizie în timp ce un senator american a atras atenția că subminează eforturile internaționale de dezvoltare a unui vaccin împotriva noului coronavirus. Totodată, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, au „îndemnat'”sâmbătă Statele Unite să-şi „reconsidere decizia”.

Vineri, Donald Trump a acuzat din nou OMS că a devenit, în esență, „marioneta Chinei” și nu a luat nicio măsură pentru a se reforma, după problemele apărute în gestionarea pandemiei de coronavirus. Liderul de la Casa Albă a anunțat că fondurile pe care partea americană le acorda OMS vor fi redirecționate către alte organisme.Președintele american Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite ale Americii pun capăt relației cu Organizația Mondială a Sănătății, acuzând această instituție că a devenit, în esență, „marioneta Chinei” și că nu a luat nicio măsură pentru a se reforma, după problemele apărute odată cu pandemia de coronavirus. Liderul de la Casa Albă a anunțat că fondurile pe care partea americană le acorda OMS vor fi redirecționate către alte organisme.

„China are control total asupra OMS, în ciuda faptului că Beijingul contribuie cu doar 40 de milioane de dolari pe an, în timp ce SUA au plătit aproximativ 450 de milioane de dolari anual. Am prezentat în detaliu reformele pe care trebuia să le facă și am discutat direct cu ei, dar au refuzat să le pună în aplicare”, a declarat Trump.

Pe 19 aprilie, președintele american a amenințat cu oprirea permanentă a finanțării oferite OMS, dacă organizația nu își asumă schimbări.

Ministerul Sănătății : Numărul deceselor din R. Moldova legate de Covid-19 se ridică la 289

Sâmbătă dimineață, Ministerul Sănătății a anunțat că în Republica Moldova au fost confirmate 7896 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 982 în Transnistria. Au fost confirmate 1590 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care 372 de medici.

Numărul deceselor legate de Covid-19 se ridică la 289.

Ministrul român de Interne Marcel Vela a anunțat vineri că Ungaria a renunțat la blocajele de la frontieră

Ministrul român de Interne, Marcel Vela
Ministrul român de Interne, Marcel Vela

Ministrul român de interne Marcel Vela a anunțat vineri că tranzitarea Ungariei se poate face la orice oră, după ce autoritățile de la Budapesta au renunțat la programul pe care l-au impus până acum. În acest fel vor fi eliminate și blocajele de la punctele de frontieră româno-ungare, a mai spus Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) de la Nădlac.

Ministrul de interne a amintit că până pe 15 iunie autoizolarea românilor care vin din străinătate rămâne valabilă și a spus că deocamdată nu se reiau cursele regulate pe rute internaționale, se pot organiza doar curse charter.

Mai multe: romania.europalibera.org

Donald Trump: SUA vor retrage treptat privilegiile comerciale de care se bucură Hong Kong-ul

Președintele Statelor Unite Donald Trump pleacă, refuzând să răspundă întrebărilor puse de jurnaliștii despre declarația referitoare la relațiile comerciale cu China și Hong Kong
Președintele Statelor Unite Donald Trump pleacă, refuzând să răspundă întrebărilor puse de jurnaliștii despre declarația referitoare la relațiile comerciale cu China și Hong Kong

Președintele american Donald Trump a declarat vineri că Statele Unite ale Americii vor începe să retragă treptat privilegiile de care se bucură Hong Kong-ul în baza clauzei comerciale a „națiunii celei mai favorizate”. Decizia a fost provocată de adoptarea joi, la Beijing, a noii legi a securității naționale care va limita drastic autonomia fostei colonii britanice.

Ministrul justiţiei din Hong Kong, Teresa Cheng, a atras atenția sâmbătă că decizia administrației americane nu ar fi „acceptabilă” în conformitate cu standardele internaţionale. Potrivit Teresei Cheng, eludarea de către Beijing a sistemului legislativ intern al Hong Kong-ului pentru impunerea legilor de securitate naţională nu invalidează autonomia teritorială a acestuia, după cum susţin oficialii americani.

Angela Merkel refuză invitația lui Donald Trump de a veni la un summit G7 în Statele Unite

Cancelara Germaniei, Angela Merkel, și președintele Statelor Unite, Donald Trump, la o reuniune NATO de la Watford, Marea Britanie, 4 decembrie 2019
Cancelara Germaniei, Angela Merkel, și președintele Statelor Unite, Donald Trump, la o reuniune NATO de la Watford, Marea Britanie, 4 decembrie 2019

Cancelara Germaniei, Angela Merkel, a refuzat invitaţia preşedintelui american Donald Trump de a participa în persoană la un preconizat summit G7 în Statele Unite, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin. Știrea fusese inițial dată de portalul american Politico.

„Cancelara federală îi mulţumeşte preşedintelui Trump pentru invitația la summitul G7 de la sfârşitul lui iunie la Washington. La ora actuală, luând în considerare întreaga situaţie pandemică, Angela Merkel nu poate accepta o participare personală, o deplasare la Washington”, a declarat Steffen Seibert. „Cancelara federală va continua, desigur, să monitorizeze evoluţia pandemiei”, a mai spus Seibert.

Recent, se relata că președintele Trump a discutat participarea în persoană a liderilor G7 la summit cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Statele Unite sunt, în acest moment, țara cea mai afectată din lume de pandemia de coronavirus, cu peste 1,8 milioane de cazuri confirmate de contaminare și peste 105 de mii de decese legate de Covid-19.

Mai multe imobile aparținând fostului lider PD Vlad Plahotniuc vor fi puse sub sechestru

Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc

Șase apartamente și patru spații nelocative aparținând fostului lider PD Vlad Plahotniuc vor fi puse sub sechestru în baza deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, luată la solicitarea procuraturii. Valoarea totală a imobilelor din R. Moldova puse sub sechestru este de 33 de milioane de lei. Tot vineri, Judecătoria a respins însă cererea procurorilor de aplicare a sechestrului pe vilele lui Plahotniuc din Elveția, Franța și România, ca și pe patru automobile – bunuri în valoare totală de 7,7 milioane de euro.

Anunțul vine la o săptămână după ce pe numele lui Vlad Plahotniuc, care se află de aproape un an în străinătate, a fost emis, de către aceeași Judecătorie, mandat de arestare într-un nou dosar penal, legat de devalizarea sistemului bancar. Potrivit TV8.md, procuratura a spus vineri că va contesta hotărârea instanței de judecată și va insista pe sechestrarea tuturor bunurilor mobile și imobile, ale cărui beneficiar efectiv este Plahotniuc.

Minnesota: polițistul care ar fi provocat moartea lui George Floyd a fost arestat

Forțele de ordine, blocând strada din apropierea sediului poliției din Minnesota, 29 mai 2020
Forțele de ordine, blocând strada din apropierea sediului poliției din Minnesota, 29 mai 2020

Autoritățile din statul american Minnesota spun că polițistul care l-a ținut sub genunchi pe George Floyd a fost arestat. Afro-americanul de 46 de ani, încătușat, a murit când polițistul alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât și cap, în imagini surprinse pe video. Polițistul se numește Derek Chauvin. Arestarea vine după trei zile de proteste care au căpătat accente violente.

Președintele Trump a deplâns inițial cele întâmplate cu Floyd, dar ulterior i-a caracterizat pe manifestanți ca fiind „bandiți” și a sugerat o intervenție a armatei, în cazul în care violențele continuă. „Când jaful începe, împușcăturile încep” - a scris președintele pe Twitter, ceea ce i-a atras mențiunea „glorificare a violenței” din partea rețelei de socializare cu care se află deja în conflict.

Proteste în SUA după moartea unui bărbat afroamerican în timpul unei arestări
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00

Centrele comerciale din R. Moldova își vor relua activitatea pe 8 iunie

Centrele comerciale din R. Moldova, închise din cauza epidemiei de coronavirus, își vor relua activitatea pe data de 8 iunie, dar restaurantele și locurile de divertisment din incinta lor vor rămâne închise mai departe, a anunțat vineri premierul Ion Chicu. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a mai decis ca de la 1 iunie să poată fi reluate antrenamentele în aer liber pentru sportivii legitimați- jucători de fotbal, badminton, caiaciști, canoiști, înotători, tenismeni, halterofili. Bisericile vor putea relua slujbele din 5 iunie, au anunțat tot vineri autoritățile, insistând că adunările la biserică trebuie să se desfășurare în strictă conformitate cu normale sanitare.

Jucătorul de tenis elvețian Roger Federer, cel mai bine plătit sportiv din lume

Roger Federer
Roger Federer

Jucătorul de tenis elvețian Roger Federer a devenit cel mai bine plătit sportiv din lume al momentului, depășindu-l pe fotbalistul argentinian Lionel Messi, care a fost ținut pe tușă de COVID-19, arată noua listă anuală a revistei Forbes, publicată vineri. Federer a câștigat în ultimele 12 luni 106,3 milioane de dolari, dintre care 100 de milioane din reclamă. Pe locurile următoare se află fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo (105 milioane $), brazilianul Neymar (95,5 milioane $) și baschetbalistul american LeBron James (88,2 milioane $). Salariile lui Messi și Ronaldo au fost reduse din cauza pandemiei de coronavirus, așa că Federer a devenit primul jucător de tenis din istorie aflat pe primul loc în lista Forbes.

COVID-19 în R.Moldova: 171 cazuri noi de infectare și cinci decese

Ministerul Sănătății a anunțat vineri după-masă încă 171 de cazuri noi de infectare cu coronavirusul de tip nou, și încă cinci decese provocate de COVID-19. Numărul total al deceselor de la începutul epidemiei a ajuns la 288, iar al infectărilor la 7896. Din numărul total de cazuri de infectare noi, 25 sunt lucrători ai sistemului de asistență medicală.

Premierul Ion Chicu îndeamnă cetățenii să dea dovadă de „responsabilitate” de Blajini

Premierul Ion Chicu a spus că participanții la Paștele Blajinilor de anul acesta trebuie să dea dovadă de responsabilitate, sugerând că ar fi mai bine să amâne cu totul vizita la cimitir, cum va face și el. Declarația lui Chicu vine după ce Mitropolia Moldovei a spus că „Blajinii” amânați anul acesta pentru 6-8 iunie se vor ține, făcând apel la respectarea restricțiilor cerute de autoritățile civile. La 22 mai, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a spus că sărbătoarea Paștele Blajinilor, amânată de preoți din aprilie până la începutul lunii iunie, ar putea fi anulată cu totul anul acesta, pentru că rata infectării cu coronavirus se menține încă ridicată, iar adunarea oamenilor în cimitire de „Blajini” ar fi riscantă. În comunicatul său de vineri, Mitropolia Moldovei spune că la organizarea sărbătorii se va ține cont de cererile autorităților civile, și face apel la credincioșii care „s-au întors din străinătate, se află în perioada de carantină, prezintă careva simptome, sau fac parte din grupul sporit de risc... să se abțină de la participarea lor fizică la sfintele slujbe”.

Guvernul Spaniei aprobă „venitul minim vital” ca măsură de protecţie socială

„Pentru mâncare” - inscripție sub coșul unei persoane fără adăpost, pe un trotuar la Barcelona, 4 mai 2020
„Pentru mâncare” - inscripție sub coșul unei persoane fără adăpost, pe un trotuar la Barcelona, 4 mai 2020

Spania va introduce o nouă formă de asistență socială pentru 850.000 de familii cu venituri mici, sau 1,6 milioane de oameni, oferindu-le un „venit minim vital”. Imigranții aflați în Spania de cel puțin un an vor putea depune și ei cerere. În baza prevederilor adoptate de cabinetul premierului socialist Pedro Sanchez, gospodăriile care trăiesc în sărăcie, adică cu mai puțin de 230 de euro pe lună, vor putea obține de la stat un venit lunar în sumă de la 461 de euro în cazul celor care trăiesc singuri, până la 1015 euro, în cazul unei familii cu cinci membri, iar fiecare persoană peste această cifră primește 139 de euro. Noua măsură va costa bugetul spaniol 3 miliarde de euro anual.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG