Linkuri accesibilitate

Ştiri

Mike Pompeo: SUA vor întreprinde acțiuni în vederea unui „rezultat bun pentru poporul” Republicii Belarus

Secretarul de stat american Mike Pompeo în vizită la Praga, 12 august 2020
Secretarul de stat american Mike Pompeo în vizită la Praga, 12 august 2020

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat Europei Libere că Statele Unite vor întreprinde acțiuni în vederea unui „rezultat bun pentru poporul” Republicii Belarus, unde autoritățile au recurs la represalii împotriva opoziției care contestă rezultatele alegerilor prezidențiale din 9 august. „Dorim un rezultat bun pentru poporul belarus și vom acționa în acest sens”, a spus Pompeo într-un interviu, în timpul vizitei sale de miercuri în Cehia. Ceva mai devreme, el a condamnat felul cum s-au desfășurat alegerile belaruse, încheiate cu obținerea unui al șaselea mandat consecutiv de către liderul autoritar Alexandr Lukașenka. Oficialul american a criticat violența împotriva protestatarilor pașnici, care au ieșit în stradă după alegerile belaruse și au spus că rezultatele ar fi fost trucate. Statele Unite încă nu au decis care este răspunsul potrivit, dar vor colabora cu partenerii europeni pentru a stabili acțiunile de întreprins, a mai declarat Pompeo în interviul pentru Europa Liberă.

În Republica Moldova au fost confirmate 474 de cazuri noi de COVID-19 și șase decese

474 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova miercuri, numărul total ajungând la 28 697, a anunțat ministerul sănătăți pe site-ul său. Au fost confirmate încă șase decese printre persoanele infectate, așa încât bilanțul deceselor este de 863. În ultimele zile, cazurile de infectare noi le-au depășit substanțial pe cele de vindecare, așa încât cazurile active au atins un nou record, depășind 7 800. Majoritatea bolnavilor se tratează însă la domiciliu, având forme ușoare.

Maia Sandu cheamă simpatizanții PAS la un protest antiguvernamental, duminică, în centrul Chișinăului

Politiciana de opoziție, Maia Sandu, spune că partidul său, PAS, își cheamă simpatizanții la un protest antiguvernamental pe care îl organizează în centrul Chișinăului, duminică. Într-un mesaj video de la sediul partidului, Sandu spune că protestul va avea loc „din motiv că guvernarea ignoră durerile oamenilor, se face că nu le observă și ne spune că totul e bine și frumos”. Ea a mai spus că PAS va asigura respectarea distanței sociale și purtatul măștilor de către participanții la demonstrația plănuită în scuarul Teatrului de Operă și Balet. Fosta prim-ministră a mai spus că principalele teme ale protestului sunt criza din agricultură și răspunsul autorităților față de criza din economie cauzată de pandemia de COVID-19.

Ion Chicu promite compensații pentru culturile lovite de secetă, dar spune că nu va tolera șantajul agricultorilor

Premierul Ion Chicu a promis agricultorilor compensații de câte o mie de lei pentru fiecare hectar de cereale din prima grupă compromis de secetă. Vorbind în debutul ședinței de guvern de miercuri, Chicu a spus însă că guvernul său „nu va tolera șantaj” din partea fermierilor și le-a cerut să nu creeze „impedimente altor cetățeni”, blocând drumurile naționale în timpul unor proteste. Cel mai recent protest la care zeci de fermieri au blocat un drum cu ajutorul tehnicii agricole a avut loc marți, pe traseul Chișinău – Hâncești. Promițând despăgubiri, primul ministru a spus că fermierii trebuie să depună cât mai rapid cereri. Ceva mai devreme, președintele Igor Dodon a spus că situația din agricultură este gravă, dar nu catastrofală, că autoritățile vor să compenseze pierderile fermierilor și pentru culturile din alte grupe, mai târzii, cerând un împrumut în acest scop Băncii Mondiale.

Ministerul Sănătății se îndoiește că în R. Moldova ar fi fost identificate cazuri de infectare repetată cu coronavirus

Ministerul sănătății a pus la îndoială declarația președintelui Igor Dodon despre faptul că, în R. Moldova, au fost confirmate patru cazuri de infectare repetată cu COVID-19, spunând, într-un răspuns dat portalului Agora, că specialiștii încă nu s-au pronunțat „definitiv”. „În contextul declarațiilor privind cazurile de reinfectare cu infecția COVID-19, menționăm că, în prezent, au fost identificate câteva cazuri suspecte, care actualmente sunt documentate și analizate”, se mai spune în declarația ministerului sănătății, citată de Agora. Vorbind miercuri dimineață, după o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, președintele Dodon a spus că depistarea cazurilor de reinfectare înseamnă că probabilitatea formării de imunitate colectivă este mică și a îndemnat oamenii să se protejeze. Până marți, în R. Moldova au fost confirmate 28 223 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, inclusiv peste 7 600 de cazuri active și 857 de decese printre persoanele infectate.

Studiu OMS: 80% dintre cetățenii moldoveni sunt de acord ca purtatul măștilor în locurile publice să fie obligatoriu

80% dintre cetățenii moldoveni intervievați într-un studiu sub egida Organizației Mondiale a Sănătății și Uniunii Europene sunt de acord că purtatul măștilor în locurile publice trebuie să fie obligatoriu, deși majoritatea respondenților au spus, în același timp, că nu consideră periculoasă infectarea cu COVID-19. Ministerul sănătății spune într-un comunicat că opiniile moldovenilor au fost culese în perioada 10-17 iulie pentru a afla cât de bine înțeleg oamenii ce înseamnă actuala pandemie, care sunt riscurile și măsurile de protecție. Între altele, 60% dintre cei intervievați au spus că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus. Studiul mai sugerează că, în timp ce respondenții cunosc cum să se protejeze de infecție, ei înțeleg cel mai puțin de ce trebuie să evite vizitele celor dragi și evenimentele sociale. Studiul va include o a doua etapă de interviuri, planificată pentru mijlocul lunii august.

Autoritățile belaruse au recunoscut că forțele de securitate au folosit arme letale împotriva protestatarilor

Autoritățile belaruse au recunoscut pentru prima dată că forțele de securitate au folosit arme letale împotriva protestatarilor, care contestă în stradă rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale, câștigate din nou de liderul autoritar Alexandr Lukașenka. Ministerul de interne de la Minsk a spus că un bărbat a fost rănit în orașul vestic Brest în timpul nopții, după ce forțele de ordine au deschis focul asupra unui grup de atacatori înarmați cu bare de oțel. „Grupul nu s-a oprit după ce au fost trase focuri de avertisment în aer. Pentru a proteja viața și siguranța poliției, a fost deschis focul din arme letale”, se spune într-un comunicat de presă difuzat miercuri. În toate declarațiile oficiale de până acum, ministerul de interne belarus a spus că poliția și trupele de securitate au folosit doar arme neletale pentru dispersarea protestatarilor. În comunicat se mai spune că, pe 11 august, au avut loc demonstrații în 25 de orașe din întreaga țară. Protestele au loc după ce Comisia Electorală Centrală declarat, luni, că Lukașenka a câștigat alegerile din 9 august cu peste 80% din voturi. Autoritățile au spus că poliția a arestat peste cinci mii de oameni, că două sute de oameni au fost internați la spital din cauza rănilor, iar unul a decedat. Demonstrațiile au luat amploare pe 11 august, după ce, cu o zi mai devreme, principala candidată a opoziției, Svetlana Țihanovskaia, a încercat să depună o contestație la Comisia Electorală Centrală împotriva rezultatelor oficiale, dar apoi s-a aflat că a părăsit țara, refugiindu-se în Lituania.

Patru cazuri de infectare repetată cu COVID-19 în R. Moldova. Președintele Dodon: „Trebuie să ne protejăm”

Președintele moldovean Igor Dodon (stânga) la ceremonia de primire a ajutoarelor umanitare din România. 7 mai 2020
Președintele moldovean Igor Dodon (stânga) la ceremonia de primire a ajutoarelor umanitare din România. 7 mai 2020

Președintele Igor Dodon a declarat că, în R. Moldova, au fost confirmate patru cazuri de infectare repetată cu COVID-19, ceea ce înseamnă că probabilitatea formării imunității colective este mică. Șeful statului a făcut declarația la un briefing, după ședința de miercuri a Consiliului Suprem de Securitate, la care a fost examinată situația epidemică. „Ideea că o să ne îmbolnăvim o dată și, gata, o să avem anticorpi nu funcționează. Trebuie să ne protejăm”, a spus Dodon. Până marți, în R. Moldova au fost confirmate 28 223 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, inclusiv peste 7 600 de cazuri active și 857 de decese printre persoanele infectate. Șeful statului a mai declarat că R. Moldova „s-a înregistrat” pe listele de așteptare ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru a primi vaccinul împotriva COVID-19 imediat ce un asemenea vaccin „o să apară”. „La moment, nu sunt vaccinuri pentru care au fost finalizate toate procedurile pentru a fi exportate din țările unde au fost produse”, a spus Dodon. Marți, Rusia a anunțat că a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19, înainte ca acesta să parcurgă a treia și ultima etapă a testării la scară largă. OMS a spus că poartă discuții cu autoritățile medicale ruse, dar că, pentru a primi ștampila calității din partea OMS, orice vaccin trebuie să parcurgă toate etapele de precalificare, inclusiv „examinarea și evaluarea riguroasă a tuturor datelor despre siguranța și eficiența sa”.

Guvernul Statelor Unite a încheiat un acord de achiziție a 100 de milioane de vaccinuri anti-Covid de la compania Moderna

Vaccinul companie Moderna în testări clinice la Seattle, 16 martie 2020
Vaccinul companie Moderna în testări clinice la Seattle, 16 martie 2020

Guvernul Statelor Unite a încheiat un acord de achiziție a 100 de milioane de doze de vaccin experimental împotriva COVID-19 de la firma farmaceutică Moderna. Acordul în valoare de 1,5 miliarde de dolari a fost anunțat de Casa Albă, pe 11 august, după înțelegeri asemănătoare încheiate în ultimele săptămâni cu alte câteva firme care lucrează la obținerea vaccinului. Prin aceste acorduri, administrația Trump încearcă să grăbească elaborarea, producerea și distribuirea vaccinului anti-coronavirus și să pună la punct acest proces până la sfârșitul anului. Compania Moderna care lucrează în parteneriat cu Institutul Național pentru Sănătate al Statelor Unite desfășoară actualmente faza a treia a testării clinice a vaccinului la scară largă. Dar, în paralel, produce deja doze de vaccin pentru a le putea distribui imediat ce va obține toate aprobările. În lume, se lucrează la peste 150 de versiuni ale vaccinului împotriva COVID-19, iar 25 de versiuni au intrat în ultima fază a testărilor clinice, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Senatoarea Kamala Harris din California va candida la funcția de vicepreședintă a SUA, în echipa democratului Joe Biden

Senatoarea Kamala Harris și fostul vicepreședinte al Statelor Unite, Joe Biden, s-au confruntat în competiția internă a Partidului Democrat
Senatoarea Kamala Harris și fostul vicepreședinte al Statelor Unite, Joe Biden, s-au confruntat în competiția internă a Partidului Democrat

Viitorul candidat democrat la președinția Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că senatoarea Kamala Harris din California va candida împreună cu el la funcția de vicepreședintă. În vârstă de 55 de ani, Harris devine prima femeie de culoare care candidează la această funcție din partea unuia dintre principalele două partide din Statele Unite. La scurt timp după anunțul lui Biden, președintele republican Donald Trump a atacat-o pe Harris, într-un mesaj pe Twitter. Fostă rivală a lui Biden în alegerile interne din Partidul Democrat, Harris a fost, înainte de a fi aleasă senatoare, procuror general a statului California și procuror de district în San Francisco. Biden se va confrunta cu Trump în alegerile de pe 3 noiembrie, dar sondajele de opinie îl plasează actualmente în frunte cursei, cu un avantaj de 10 puncte.

BERD îngrijorată de acțiunea Procuraturii Anticorupție la Victoriabank

Sediul BERD de la Londra.
Sediul BERD de la Londra.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aflat „cu îngrijorare” despre acuzațiile intentate de Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova împotriva Victoriabank și despre recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura Anticorupție să pună sub sechestru activele Victoriabank în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014.

„BERD, în calitate de acționar la Victoriabank, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar în ianuarie 2018 și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank a fost restabilită. BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank” se arată într-un comunicat al băncii, citat de presă.

Procuratura Anticorupție a anunțat marți, 11 august, că bunuri în valoare de 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale „figurantă în dosarul vizând frauda bancară” din 2014 au fost puse sub sechestru printr-o decizie de judecată luată la cerere procurorilor.

PAS vrea să ceară, în numele cetățenilor, rambursarea zborurilor anulate din cauza pandemiei

Fracțiunea PAS a anunțat că va lansa în numele cetățenilor o acțiune colectivă în instanța de judecată pentru recuperarea banilor și obținerea despăgubirilor, pentru că, susține PAS, „companiile Air Moldova și Fly One nu respectă drepturile cetățenilor și încalcă flagrant obligațiile legale”.

„În repetate rânduri am cerut companiilor avia să-și respecte obligațiile legale și să ramburseze integral costul biletelor, de asemenea m-am adresat și Autorității Aeronautice Civile cu nenumărate demersuri. Comportamentul nu s-a schimbat, iar oamenii în continuare rămân fără bani recuperați”, a precizat într-un comunicat de presă deputata PAS, Galia Sajin,.

PAS reamintește că în baza legii, dacă un zbor se anulează , clienții au dreptul la rambursarea integrală a banilor. Acordarea de vouchere ar trebui să fie doar una dintre opțiuni, iar clienții să fie liberi să aleagă.

Consiliul Suprem de Securitatea discută criza din agricultură și pandemia de Covid-19

Președintele Igor Dodon în studioul Europei Libere, 24 februarie 2020.
Președintele Igor Dodon în studioul Europei Libere, 24 februarie 2020.

Consiliul Suprem de Securitate s-a întrunit miercuri. Încă de la întrunirea de luni cu premierul și președinta Parlamentului, președintele Igor Dodon a anunțat că pe lângă subiectele tradiționale legate de dosarul jafului bancar și concesionarea Aeroportului Chișinău va fi discutată situația din agricultură, în urma secetei, precum și situația privind răspândirea COVID-19 și nivelul de pregătire a autorităților pentru perioada următoare.

update

A treia noapte de proteste la Minsk, peste 5 mii de rețineri din 9 august (VIDEO)

Minsk: Femeile împotriva violenței poliției, protest în capitala Belarus, 12 august 2020
Minsk: Femeile împotriva violenței poliției, protest în capitala Belarus, 12 august 2020

Pentru a treia noapte consecutiv, la Minsk au avut loc proteste împotriva rezultatului, anunțat oficial, al alegerilor prezidențiale de duminică și câștigate cu peste 80% din voturi de președintele Alexandr Lukașenka. Și tot pentru a treia noapte consecutiv, forțele de ordine au fost prezente masiv în capitala Belarus, ripostând cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Imagini postate pe internet documentează multe incidente în care demonstrații sunt reținuți, cu violență, de poliției.

Marți seară, amploarea protestelor a scăzut față de nopțile precedente, când zeci de mii de oameni au manifestat împotriva unor alegeri pe care le consideră măsluite. de duminică, 9 august, au fost reținute peste 5 mii de persoane.

A treia zi de proteste în Belarus
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00

Între timp, statele democratice continuă să critice modul cum s-au desfășurat alegerile prezidențiale din 9 august. Uniunea Europeană a declarat că alegerile nu au fost „nici libere, nici corecte” și a avertizat că ar putea impune sancțiuni împotriva celor responsabili de actele de violență împotriva manifestanților pașnici.

Marți, pe fundalul protestelor și al intervenției masive a poliție s-a anunțat că Svetlana Țihanovskaia, principala candidată a opoziției, s-a refugiat în Lituania. Rezultatele prezentate de CEC o creditează pe Țihanovskaia cu mai puțin de 10 % din voturile exprimate în alegerile din 9 august.

update

Rusia înregistrează primul vaccin Covid-19 care însă nu a trecut prin toate fazele de testare

Vaccinul rusesc Covid-19 dezvoltat de Institutul Gamaleya de la Moscova, prezentat pe 11 august 2020.
Vaccinul rusesc Covid-19 dezvoltat de Institutul Gamaleya de la Moscova, prezentat pe 11 august 2020.

Rusia este prima țară din lume unde s-a înregistrat un vaccin Covid-19, a anunțat marți președintele Vladimir Putin, deși vaccinul nu a fost testat în masă pe oameni și sunt puține informații publice despre eficiența sa.

La ședința de guvern de marți, Putin a declarat însă că vaccinul s-a dovedit eficient în teste inițiale și oferă imunitatea pe un termen destul de lung.

Experți internaționali dar și din Rusia au reacționat cu scepticism la decizia autorităților de la Moscova de a aproba utilizarea unui vaccin fără ca acesta sa fi trecut de așa-a numita fază a treia de testare, constând din teste pe mii de oameni. Mai mult, faptul că vaccinul a fost înregistrat în Rusia nu înseamnă că este omologat internațional.

Anthony Fauci, epidemiologul șef al Statelor Unite a ținut să precizeze, într-un interviu cu National Geographic, că „ a avea un vaccin și a dovedi că vaccinul este sigur și eficient sunt două lucruri diferite”.

Se pare că vaccinul a fost testat numai pe câteva zeci de persoane, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat Rusia să respecte protocoalele internaționale, pentru a asigura că vaccinul este eficient și sigur.

Președintele Putin declara marți că speră ca în scurt timp, vaccinul să fie produs la scară industrială. Vaccinarea, a ținut să sublinieze Putin, va fi „absolut voluntară”. Guvernul a precizat ulterior că vor avea prioritate angajații din sistemul sanitar, corpul didactic și persoanele din așa-numitele grupuri de risc.

Cu aproape 860 de mii de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, Rusia este în acest moment a patra cea mai afectată țară din lume, după Statele Unite, Brazilia și India.

În acest moment, în lumea întreagă se lucrează la peste 160 de vaccine iar potrivit OMS, șase din ele sunt deja în faza a treia de testare. Reacționând la anunțul Rusiei, ministrul american al Sănătății a declarat că prioritatea este dezvoltarea unui vaccin sigur. El s-a declarat însă încrezător că până la sfârșitul anului, Statele Unite ar putea avea un vaccin eficient și sigur.

Banca Națională a spus că „salută deschiderea” către cooperarea cu ancheta exprimată de conducerea Victoriabank

Moldova -- Chișinău, Banca Națională a Moldovei, BNM, 10Jun2020
Moldova -- Chișinău, Banca Națională a Moldovei, BNM, 10Jun2020

Banca Națională a spus că „salută deschiderea” către cooperarea cu ancheta exprimată de conducerea Victoriabank, după ce procurorii au spus că o nouă bancă comercială este cercetată în dosarul fraudei bancare din 2014. Într-un comunicat, Banca Națională amintește că Victoriabank și-a îmbunătățit activitatea în ultimii ani în urma unor reforme ample, „fapt apreciat și susținut de partenerii de dezvoltare ai R. Moldova” și de „investitori cu renume internațional”, ca Banca Transilvania, care i-a achiziționat o mare parte din acțiuni. Comunicatul survine după ce Procuratura Generală a confirmat că, la cererea Procuraturii Anticorupție, o instanță de judecată a dispus punerea sub sechestru a unor bunuri în valoare de 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale. Procuratura spune că este o bancă „figurantă în dosarul vizând frauda bancară” din 2014, dar nu îi dă numele. Victoriabank, despre care nu se știa că ar fi cercetată, a spus că este surprinsă să afle că ar fi inclusă în dosarul furtului miliardului, dar că este gata să coopereze cu ancheta.

Active de circa 2 miliarde de lei ale unei bănci, puse sub sechestru în dosarul fraudei bancare

Sediul de la Cantemir a fostei bănci a statului, Banca de Economii, falimentată după devalizarea sistemului bancar în 2014
Sediul de la Cantemir a fostei bănci a statului, Banca de Economii, falimentată după devalizarea sistemului bancar în 2014

Procuratura Anticorupție spune că bunuri în valoare de 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale „figurantă în dosarul vizând frauda bancară” din 2014 au fost puse sub sechestru printr-o decizie de judecată luată la cerere procurorilor. Într-un comunicat de presă se spune că procurorii urmăresc recuperarea „prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu”, dar nu se precizează numele băncii. Luni, presa a speculat că sechestrul vizează Victoriabank, despre care nu se știa că ar fi implicată în furtul miliardului. Victoriabank a spus imediat că este surprinsă să afle că ar fi inclusă în dosarul furtului miliardului, dar că este gata să coopereze cu ancheta.

Ministerul Sănătății: 382 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și șapte decese printre persoanele infectate

382 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova marți, a anunțat Ministerul Sănătății pe site-ul său. Tot marți, au fost confirmate încă șapte decese printre persoanele infectate, numărul total ajungând la 857. A decedat și o doctoriță de 61 de ani, infecționistă, care a activat la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din capitală. Cazurile de contaminare confirmate marți ridică numărul total la 28 223, dintre care peste 7 600 sunt cazuri active. Luni, autoritățile municipale din Chișinău au spus că măresc numărul paturilor de spital rezervate celor infectați cu COVID-19. Cei mai mulți bolnavi se tratează la domiciliu.

Autoritățile din Germania au trimis Rusiei 17 cereri de informație legate de asasinarea unui cetățean georgian la Berlin

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov (dreapta) și ministrul german de Externe, Heiko Maas, studiind, la Moscova, un tratat semnat în august 1970 între Republica Federală Germană și URSS
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov (dreapta) și ministrul german de Externe, Heiko Maas, studiind, la Moscova, un tratat semnat în august 1970 între Republica Federală Germană și URSS

Autoritățile din Germania au trimis Rusiei 17 cereri de informație în legătură cu asasinarea unui cetățean georgian la Berlin, dar fără rezultat, a declarat, marți, la Moscova, ministrul de externe german, Heiko Maas. Procurorii germani au inculpat un cetățean rus în cazul asasinării din august 2019 a georgianului de origine cecenă, Zelimkhan Khangoshvili, și au acuzat guvernul rus de comandarea crimei. Vorbind în compania omologului său rus Serghei Lavrov la o conferință de presă, Maas a spus că vor exista consecințe dacă instanța de judecată ajunge la o concluzie similară cu cea a procurorilor. Lavrov a spus însă că Moscova a furnizat Berlinului toate informațiile de care dispune în legătură cu asasinatul. Incidentul a umbrit relația bilaterală în timp ce Moscova și Berlinul încearcă să finalizeze gazoductul Nord Stream 2. Conducta va dubla capacitățile de export ale Rusiei către Germania, prin Mare Baltică. Dar este criticată de Statele Unite, care încearcă să o blocheze, pe motiv că va mări dependența Uniunii Europene de resursele energetice rusești, în timp ce va leza interesele unor țări estice, ca Ucraina, care controlează actualmente o parte a tranzitului de gaze.

OMS poartă discuții cu autoritățile medicale ruse pe tema siguranței unui vaccin împotriva COVID-19

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că poartă discuții cu autoritățile medicale ruse pe tema unui vaccin împotriva COVID-19, după ce Rusia a anunțat, marți, că a înregistrat un asemenea vaccin, chiar înainte de ultima etapă de testare. Un purtător de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a spus reporterilor la Geneva că orice vaccin trebuie să parcurgă etapele de precalificare, inclusiv „examinarea și evaluarea riguroasă a tuturor datelor despre siguranța și eficiența sa”, relatează AFP. Vaccinul rusesc numit „Sputnik V” a fost elaborat de Institutul Gamaleya în colaborare cu ministerul rus al apărării. Reuters scrie că vaccinul a fost înregistrat de Ministerul Sănătății, însemnând că poate fi administrat populației, înainte de a parcurge etapa a treia de testare la scară largă. Președintele Vladimir Putin care a făcut anunțul despre vaccin marți dimineață a spus că acesta a trecut toate testele clinice, permite obținerea unei „imunități durabile” la Covid-19 și este sigur, fiind injectat și fiicei sale. În prezent, în lume, se află în testări peste 165 de versiuni ale unui vaccin anti COVID-19, iar mai multe companii au început testările la scară largă, care implică zeci de mii de oameni. Asemenea testări de fază a treia pentru vaccinul rusec vor începe abia miercuri, a spus Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus pentru investiți directe care a finanțat elaborarea vaccinului. La Geneva, purtătorul de cuvânt al OMS a spus că organizația este încurajată de viteza cu care sunt dezvoltate câteva versiuni de vaccin, dar a atenționat că „grăbirea progresului nu trebuie să însemne compromisuri în privința siguranței”. Tarik Jasarevic a mai explicat că fiecare țară are propriile agenții care aprobă fososirea de vaccinuri pe propriul teritoriu, dar pentru a obține „ștampila calității” din partea OMS, un vaccin trebuie să parcurgă toate etapele.

Situația din agricultură și învățământul în condiții de pandemie, pe agenda partidelor parlamentare

Partidele coaliției de guvernare, PSRM și PD, au discutat, marți, cu principalele partide ale opoziției, PAS și Platforma DA, despre cum poate fi depășită criza din agricultură cauzată de secetă și despre cum poate fi reluat procesul de învățământ în condițiile pandemiei de coronavirus. Liderul fracțiunii parlamentare a PD, Dumitru Diacov, a declarat că deputații au creat două grupuri de lucru comune, ambele conduse de democrați, pentru evaluarea situației și propunerea de soluții. „Ce ne-a lipsit în acest parlament e dialogul. Am avut un schimb fierbinte de păreri”, a declarat Diacov după întâlnire. PAS și Platforma DA cer reluarea de urgență a ședințelor parlamentului pentru examinarea celor două chestiuni, dar majoritatea parlamentară vrea mai întâi elaborarea de propuneri concrete de către grupurile de lucru. Grupul Pro-Moldova desprins din PD la începutul anului a criticat organizarea discuțiilor fără el. Președintele Igor Dodon a spus, luni, că optează pentru redeschiderea școlilor și grădinițelor de la 1 septembrie, dar oficiali ai Ministerului Educației spun că nu toate instituțiile de învățământ sunt pregătite să asigure condiții sanitare speciale, inclusiv spații mai generoase pentru copii. În agricultură, guvernul Chicu a promis despăgubiri fermierilor ale căror culturi au fost compromise de inundații și secetă, dar autoritățile spun că fondurile la dispoziție sunt insuficiente și că vor cere un împrumut Băncii Mondiale.

Secretarul de stat american a început un turneu în Europa Centrală. Pe agendă figurează și chestiunea rețelei 5G

Secretarul de stat american Mike Pompeo la sosirea în Praga, Cehia. 11 august 2020
Secretarul de stat american Mike Pompeo la sosirea în Praga, Cehia. 11 august 2020

Secretarul de stat american Mike Pompeo a sosit la Praga, marți, în prima zi a unui turneu de cinci zile prin țările Europei Centrale, pentru a lua în discuție, între altele, rolul Chinei în construcția unei rețele 5G. Pompeo va petrece două zile în Cehia, urmând să călătorească ulterior în Slovenia, Austria și Polonia, țară care speră ca Statele Unite să redisloce pe teritoriul său o parte a militarilor pe care îi retrag din Germania. Secretarul de stat american ar vrea ca țările Europei Centrale să respingă cooperarea cu firma chineză Huawei, care încearcă să obțină întâietatea în construcția rețelei de internet de generația a cincea. Un alt obiectiv al vizitei lui Pompeo este reducerea dependenței europene de resursele energetice rusești. În Cehia, agenda sa include o călătorie la Plzen, în compania ministrului de externe ceh Tomas Petricek, pentru a aduce un omagiu militarilor americani care au eliberat orașul în 1945. Oficialul american va mai purta discuții cu firme cehești și americane în chestiunea rețelei 5G, înainte de a se întâlni cu premierul ceh Andrej Babiš. Pompeo va rosti un discurs în Senatul de la Praga și se va avea o scurtă întrevedere cu Miloš Zeman, președintele cu vederi pro-ruse și pro-chineze al Cehiei.

Ministrul de externe german: „Nicio țară nu are dreptul să dicteze politica energetică a Europei prin amenințări”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (dreapta) și omologul său german Heiko Maas, în timpul întrevederii de la Moscova
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (dreapta) și omologul său german Heiko Maas, în timpul întrevederii de la Moscova

Ministrul de externe german Heiko Maas a declarat, marți, că este dreptul suveran al țării sale să-și aleagă sursele de energie. Maas a făcut declarația la Moscova, după convorbiri cu omologul său rus Serghei Lavrov despre finalizarea construcției conductei Nord Stream 2. Statele Unite se opun conductei care ar dubla capacitatea de export a Rusiei prin Marea Baltică spre Germania, spunând că acest lucru ar mări dependența energetică a Europei față de Rusia și ar pune într-o poziție slabă alte țări din centrul și estul Europei, care nu vor mai controla tranzitul. „Nicio țară nu are dreptul să dicteze politica energetică a Europei prin amenințări. Acest lucru nu va reuși”, a spus Maas. Statele Unite au adoptat un regim de sancțiuni pentru navele și firmele care ajută Rusia să construiască gazoductul aflat în ultimul stadiu al finalizării și au pregătit sancțiuni pentru orice firme care se implică. Cu două zile înainte de vizita la Moscova, Maas a discutat despre gazoduct cu secretarul de stat american Mike Pompeo și a criticat avertismentul Statelor Unite că va aplica sancțiuni în cazul unui port german folosit de navele care construiesc conducta.

Departamentul de stat american a salutat decizia Slovaciei de a expulza trei diplomați ruși

Clădirea Departamentului de stat american
Clădirea Departamentului de stat american

Departamentul de stat american a salutat decizia Slovaciei de a expulza trei diplomați ruși, o decizie despre care presa slovacă a scris că are legătură cu asasinarea din 2019, în Germania, a unui rebel cecen din Georgia. Slovacia „a trimis un semnal clar despre faptul că nu va tolera actele criminale motivate politic ale Rusiei”, a scris pe Twitter purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat, Morgan Ortagus. Expulzarea diplomaților ruși a fost anunțată cu o zi mai devreme de Ministerul de Externe de la Bratislava. Un purtător de cuvânt a spus că decizia este o reacție la folosirea improprie a unei vize eliberate de consulatul slovac din St. Petersburg, care a dus la „o crimă serioasă pe teritoriul altui stat membru al NATO și UE”. Potrivit presei ruse, oficiali ruși au spus că vor răspunde Slovaciei „de o manieră similară”. Presa de la Bratislava a scris că un cetățean rus a folosit o viză slovacă pentru a intra în Germania, în 2019, devenind ulterior suspect în cazul asasinării de la Berlin a lui Zelimkhan Khangoshvili, cetățean georgian de origine cecenă. Autoritățile germane l-au capturat pe suspect, iar procurorii germani au acuzat statul rus de comandarea omorului, o acuzație respinsă de Moscova.

Agricultorii protestează, cerând mai mult sprijin pentru a depăși criza provocată de secetă

Protestul agricultorilor pe șoseaua Hîncești-Leușeni, 11 august 2020.
Protestul agricultorilor pe șoseaua Hîncești-Leușeni, 11 august 2020.

În jur de 70 de tractoare stau parcate pe marginea traseului național R33 Hâncești -Leușeni, între satele Rusca și Lăpușna, parte din protestul agricultorilor care cer mai mult sprijin din partea guvernului pentru a face față problemelor provocate de secetă, relatează corespondentul Europei Libere.

Agricultorii se plâng și de faptul că în general, în R. Moldova, se face numai „agricultură de subzistență”.

Asemenea acțiuni au loc, marți, simultan și în mai mult de alte 10 localități, printre care - Bardar, Ungheni, Cimișlia, Cantemir, Ștefan Vodă, Vulcănești, Drochia, Leova, relatează corespondentul Europei Libere.

Între timp, în Parlament, reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM), ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Democrat (PD) și ai Platformei „DA” au discutat peste două ore la Parlament, cu intenția de a identifica soluții pentru agricultorii afectați de secetă, dar și pentru a administra mai eficient pandemia Covid – 19. Potrivit presei de la Chișinău, socialiștii și democrații, aflați la guvernare, vor formarea a două grupuri de lucru care să formuleze soluții, ce ar urma să fie prezentate în Parlament pentru a adoptate.

PAS și Platforma DA insistă asupra convocării unei ședințe extraordinare a Parlamentului în cel mult șase zile, pentru că legislativul este singurul care poate aproba modificările de buget necesare pentru a finanța măsuri eficiente de depășire a actualei crize din agricultură.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG