Linkuri accesibilitate

Ştiri

Comisia Europeană recomandă țărilor membre să elaboreze o abordare comună privind tehnologia 5G

Waiter hand holding an empty digital tablet with smart city and 5G network wireless systems and internet of things.

Comisia Europeană a adoptat vineri o recomandare în care invită statele membre să elaboreze o abordare comună privind implementarea tehnologiei 5G și să impulsioneze investițiile în infrastructura necesară conectivității în bandă largă de foarte mare capacitate.

Oficialii europeni susțin că o astfel de strategie reprezintă piatra de temelie a transformării digitale și un pilon esențial al redresării economice.

Potrivit comisarului responsabil cu o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, conectivitatea în bandă largă și conectivitatea 5G pun bazele transformării digitale și ecologice a economiei, în domenii precum transportul și energia, sănătatea și educația sau producția și agricultura.

Prin recomandarea adoptată vineri, Comisia Europeană invită statele membre să își unească eforturile în vederea elaborării, până la 30 martie 2021, a unei abordări comune, sub forma unui set de instrumente de bune practici pentru instalarea în timp util a rețelelor fixe și mobile de foarte mare capacitate, inclusiv a rețelelor 5G.

Un bărbat din Belarus a fost internat în stare gravă după ce și-a dat foc în fața unei secții de poliție de lângă Minsk

Un barbat din Belarus a fost internat în stare gravă după ce și-a dat foc în fața secției de poliție a orașul Smaliavici de lângă Minsk.

Ministerul brelarus de interne a plasat o inregistrare a autoimolării omului pe YouTube. Nu sunt clare motivele acțiunii sale.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Interne, a declarat că bărbatul este un localnic în vârstă de 36 de ani, cu antecedente de alcoolism și care ar fi încercat să se sinucidă în trecut.

Unii utilizatori ai rețelelor sociale au speculat că bărbatul încerca o formă de protest împotriva președintelui Aleksandr Lukașenka. În Belarus au loc zilnic protestele în care se contestă rezultatele alegerilor prezidențiale din 9 august în urma cărora oficialitățile susțin că Lukașenka ar fi câștigat scrutinul cu 80 % din voturi. Opoziția și țările democratice occidentale consideră alegerile fraudate.

Consiliul pentru Drepturile Omului la ONU a votat pentru lansarea unei monitorizări a încălcării drepturilor din Belarus

Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prezentată de Uniunea Europeană pentru a lansa o monitorizare a presupuselor încălcări ale drepturilor din Belarus, pe fondul represiunilor împotriva protestatarilor care cer demisia președintelui Aleksandr Lukașenka.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a primit mandatul de a monitoriza îndeaproape situația din Belarus și de a prezenta un raport cu recomandări până la sfârșitul anului.

Măsura a venit în ciuda eforturilor Rusiei, care și-a declarat sprijinul pentru Lukașenka, încercând să dilueze mesajul rezoluției adoptată vineri. Rusia, care nu are vot în calitate de observator, a depus 17 amendamente la rezoluție, dar toate au fost respinse. Rezoluția UE a fost adoptată după ce 23 de țări au votat pentru, două împotrivă și 22 s-au abținut la forumul de la Geneva, care are 47 de membri.

Rezoluția a fost votată după ce una din liderele opoziției din Belaruis, Svetlana Țihanovskaia a cerut Minskului să permită desfășurarea unei misiuni internaționale care să documenteze posibilele abuzuri comise de Lukașenka și guvernul său împotriva protestatarilor pașnici care au contestat masiv rezultatele scutinului din 9 august.

Remarcile ei au venit în timp ce ONU a avertizat cu privire la posibilitatea „unei alte cortine de fier” să coboare în Europa. Țihanovskaia a repetat că opoziția dorește reluarea scutinului, de data aceasta cu respectarea normelor democratice.

„Subliniez încă o dată disponibilitatea noastră de a discuta cu autoritățile și de a căuta o soluție pașnică la criza care a afectat națiunea noastră”, a spus ea.

Rezoluția Consiliului ONU pentru Drepturile omului vine la o zi după ce Parlamentul European a adoptat în mod covârșitor o rezoluție – fără valoare de lege - care refuză recunoașterea lui Lukașenka drept președinte legitim al Belarusului odată cu expirarea mandatului său actual în noiembrie, respingând rezultatele alegerilor din 9 august pe care opoziția și Occidentul le-au considerat trucate.

Ambasadorul Belarusului la ONU la Geneva, Iuri Ambrazevici, a declarat că nu este acceptabil să se utilizeze Comitetul ONU pentru drepturile Omului pentru a interveni în alegerile unei țări.

Autoritățile din Belarus anunță că „a fost întărit controlul” la frontierele țării

Frontierele Republicii Belarus erau deschise vineri, la o zi după declaraţia preşedintelui Aleksandr Lukașenka prin care anunţa închiderea acestora şi posibilitatea unui „război” cu vecinii săi, pe care îi acuză de susţinerea protestelor împotriva sa, informează colegii nostri de la serviciul belarus al Europei Libere.

Autoritățile de fronieră din Belarus au anunţat pe aplicaţia Telegram că „a fost întărit controlul” şi au fost „desfăşurate întăriri tactice” la frontierele țării. Dar „punctele de control operează intrări şi ieşiri”, se arată în mesajul Telegram.

Joi, Lukașenka anunţase închiderea frontierelor tării sale, la un forum dedicat femeilor, şi că a mobilizat o „jumătate” din armată la frontierele cu Lituania, Letonia, Polonia şi Ucraina și ca le-a închis pentru a evita ceea ce el a numit un „război fierbinte”.

Premierul lituanian Saulius Skvernelis a minimalizat aceste afirmaţii, calificându-le drept gesticulaţii ‘zgomotoase’ şi relevând că ‘nicio decizie’ de a închide frontierele nu a fost luată deocamdată la Minsk, iar orice acţiune în acest sens ‘ar afecta în primul rând economia şi populaţia din Belarus’.

Liderul de la Minsk se confrunta cu masive proteste împotriva sa dupa controversatele alegeri prezidentiale din 9 august, pe care opozitia si Occidentul le consideră ” fraudate”. Lukașenka se apără acuzind Occidentul de implicare în proteste și a folosi protestele nu numai împotriva sa, dar și împotriva Rusiei.

COVID-19 în R. Moldova - 665 noi cazuri

Alte 665 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 6 cazuri sunt de import din Turcia și Ucraina câte 2, și câte unul din Italia și Marea Britanie.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 45 648 cazuri. Total teste efectuate – 2776, dintre care primar – 2539 și repetat – 237. Din numărul total de cazuri, 37 sunt lucrători medicali: medici-14, asistenți medicali-17, personal auxiliar-6.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 578 – stare gravă (dintre care 36 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1380 – stare de gravitate medie, ceilalți pacienți în stare satisfăcătoare. Alte 495 persoane au fost tratate și externate. În total, 33 734 persoane au fost tratate de COVID-19 și 1186 au murit.

CEC a respins cererea de înregistrare a lui Andrian Candu la alegerile prezidențiale

Andrian Candu în studioul Europei Libere de la Chișinău

Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a lui Andrian Candu la alegerile prezidențiale. În cadrul ședinței, Andrian Candu a declarat că CEC nu urmează spiritul legii, administrează superficial procesele. „Astăzi CEC ne va arăta dacă fraudează alegerile sau nu. În baza comenzii politice nu va fi înregistrat Andrian Candu, exclusiv acesta este motivul. Eu am adus 25 de mii de semnături, CEC a validat 18 mii. Culmea, problemele tehnice ale sistemului CEC sunt puse mai presus decât drepturile noastre constituționale”, a declarat Andrian Candu.

El a mai menționat că un membru al CEC, apropiat al PSRM, Maxim Lebedinschi i-ar fi spus anterior că dacă „PRO-Moldova va critica mai puțin majoritatea parlamentară și președintele țării, totul va fi bine”, adică va fi acceptat candidatul PRO-Moldova la acest scrutin. Conform lui Candu, el va continua să critice guvernarea și pe cei care încalcă legea.

Directorul FBI: Rusia continuă să încerce să influențeze alegerile din SUA

Directorul FBI, Christopher Wray, le-a spus congresmanilor americani că Rusia continuă să încerce să influențeze alegerile din SUA și că obiectivul său principal este „denigrarea” candidatului la președinția Partidului Democrat, Joe Biden.

Wray a declarat, în timpul unei audieri în fața Comitetului pentru Securitate Internă al Camerei Reprezentanților, pe 17 septembrie, că Rusia se află în spatele „influenței străine maligne” care urmărește să dăuneze campaniei lui Biden prin intermediul rețelelor sociale, al mass-media de stat și al revistelor online. De asemenea, Moscova folosește aceste platforme în încercările sale de a submina ceea ce consideră că este o instituție anti-rusă din SUA, a spus Wray.

Directorul FBI a adăugat că cea mai mare îngrijorare a sa este că „o activitate constantă de dezinformare” va duce la pierderea încrederii în rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie dintre Biden și actualul președinte republican Donald Trump. Mărturia lui Wray vine în timp ce Casa Albă a minimizat rapoartele conform cărora Rusia ar încerca să-l ajute pe Donald Trump să recâștige Casa Albă.

La ONU, Svetlana Țihanovskaia cere încetarea violențelor împotriva demonstranților din Belarus

Svetlana Țihanovskaia vorbind prin video conferință la Geneva

Una din liderele opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, a cerut Minskului să permită unei misiuni internaționale să documenteze faptele comise de președintele Aleksandr Lukașenka și de guvernul său în timpul represiunii împotriva protestatarilor și presei, care au urmat alegerilor prezidențiale din 9 august.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat cu privire la posibilitatea unei „alte cortine de fier” care să coboare în Europa. Vorbind la o sesiune specială de urgență a Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, de la Geneva, Țihanovskaia, care a participat prin legatură video din Lituania, unde s-a refugiat, a cerut încetarea violențelor împotriva protestatarilor de către autoritățile din Belarus și un noi alegeri prezidențiale libere și corecte.

Sesiunea vine la o zi după ce Parlamentul European a adoptat în mod covârșitor o rezoluție – cu valoare de lege - care refuză recunoașterea lui Lukașenka ca președinte al Belarusului odată cu expirarea mandatului său actual în noiembrie, respingând rezultatele alegerilor din 9 august pe care opoziția și Occidentul le-au considerat trucate.

„Să nu permitem ca o altă cortină de fier să coboare pe continentul european”, a declarat în dezbatere Anaïs Marin, raportor special al ONU privind situația drepturilor omului în Belarus, considerând situația actuală din Belarus „catastrofală”. Ambasadorul Belarusului la ONU la Geneva, Iuri Ambrazevici, a declarat că nu este acceptabil să se utilizeze Comitetul ONU pentru drepturile Omului pentru a interveni în alegerile unei țări.

Un tribunal din Moscova a prelungit arestul preventiv în cazul fostului guvernator al regiunii Habarovsk

Serghei Furgal 18 Septembrie, 2020

Tribunalul municipal din Moscova a confirmat prelungirea până pe 9 decembrie a arestării preventive a lui Serghei Furgal, fostul guvernator al regiunii Habarovsk din Orientul Îndepărtat. El este acuzat de tentativă de crimă și de ordonare a două crime în anii 2004-2005, în timp ce susținătorii săi continuă să protesteze, considerând acțiunea motivată politic.

Ședința de judecată a avut loc în spatele ușilor închise. Furgal, care a participat la ședință printr-un link video de la centrul de detenție Lefortovo, a insistat pe nevinovăția sa, numind cazul „o persecuție” și cerînd ca toate audierile să fie deschise publicului.

„Sunt indignat că toate audierile din cazul meu se desfășoară într-un regim închis. Nu am nimic de ascuns, dar se pare că anchetatorii au. Vreau ca toată lumea să știe că sunt persecutat”, a spus Furgal.

Furgal, din Partidul Naționalist Liberal Democrat din Rusia, a fost ales în 2018 într-un tur de scrutin pe care l-a câștigat cu ușurință împotriva titularului de multă vreme al regiunii al partidului de guvernământ Rusia Unită.

Arestarea sa din 9 iulie a stârnit proteste în masă aproape zilnice în Habarovsk și în alte câteva orașe din regiune de către susținătorii săi.

Protestele evidențiază nemulțumirea din ce în ce mai mare în Orientul Îndepărtat față de ceea ce manifestanții văd drept politici dominate de Moscova care adesea sunt neglijate interesele regiunilor.

În România, 1527 cazuri noi de Covid-19. 48 de persoane au murit din cauza bolii

În România au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, 1527 cazuri noi de Covid-19, din 25.254 de teste efectuate. Alte 48 de persoane au murit din cauza infecției cu coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 447 de pacienți.

Până astăzi, pe teritoriul României, au fost confirmate 110.217 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Până astăzi, 4.360 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În România au fost prelucrate 2.185.923 de teste.

Mai multe AICI.

Primul termen în dosarul de colaborator cu Securitatea al lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu

La Bucuresti a avut loc primul termen în procesul intentat lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), care cere instanței să constate calitatea de fost colaborator al Securității, organ de represiune comunistă a guvernatorului.

Mugur Isărescu nu s-a prezentat, fiind reprezentat de fostul președinte al liberalilor și fost ministru al Justiției Valeriu Stoica. El a reclamat faptul că multe din înscrisurile prezente la dosar sunt ilizibile.

În schimb, Gheorghe Piperea, cel care a făcut denunțul la CSNAS împotriva lui Isărescu, a cerut să fie parte în proces din partea Asociaţiei „Parakletos", motiv pentru care instanța a acordat termen până pe 30 octombrie, pentru ca ambele părți din dosar să ia la cunoștință de această solicitare.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) arată, în documentul înaintat instanței prin care cere constatarea calității de colaborator al Securității, că Mugur Isărescu a fost recrutat de Securitate pe când era cercetător la Institutul de Economie Mondială și că ar fi activat ca informator în perioada 1979-1989.

Mai multe AICI.

Dinu Plîngău (PPDA) cere Curții Constituționale înlăturarea lui Anatolie Pahopol din fruntea CSM

Dinu Plîngău

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care a solicitat să fie suspendată legea prin care Anatolie Pahopol a fost numit membru, iar ulterior a devenit președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, informeaza agenția IPN. Deputatul Plîngau a vorbit despre abuzuri din partea majorității parlamentare care ar încerca să influențeze politic justitia.

„Rezultatele acestui abuz politic îl vedem cu toții prin promovarea unor judecători compromiși în funcții cheie din sistem. Promovarea lui Clima (n.r. Veaceslav Clima, președintele Curții de Apel Chișinău), judecătorul care a participat la anularea alegerilor din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, este doar una din consecințele triste ale acestei intervenții neconstituționale”, a declarat Dinu Plîngău.

Potrivit lui, „acțiunile majorității parlamentare compromit sistemul judiciar”. „Sper mult ca Înalta Curte să satisfacă cererea mea până marți, până nu s-a produs un nou dezmăț neconstituțional prin care se împart funcțiile de judecător pe principii de loialitate politică”, a mai spus deputatul.

Anatol Pahopol, membru supleant al Consiliului Suprem al Magistraturii, a fost numit în calitate de președinte interimar al CSM la sfârșitul lunii mai. S-a întâmplat după ce au intrat în vigoare noi modificări de lege. Potrivit acestora, pe perioada vacanţei funcţiilor de membru al CSM din rândul judecătorilor, acestea pot fi suplinite de membri supleanţi. Legea prevede că interimatul funcţiei de președinte al CSM trebuie să fie asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători. În aceste condiţii, Anatol Pahopol a devenit preşedintele interimar al Consiliului, luând locul judecătoarei Luiza Gafton, precizeaza IPN.

La Adunarea Generală a Judecătorilor, care a fost stabilită pentru data de 23 octombrie, urmează să fie ales un membru permanent al Consiliului din rândul judecătorilor. Anterior Anatol Pahopol declara că acesta este un pas spre alegerea președintelui permanent al CSM.

Manifestație la CEC pentru susținerea candidaturii lui Andrian Candu la președinție

Un grup de manifestanți au venit în fața sediului Comisiei Electorale Centrale pentru un protest în susținerea candidatului la funcția de președinte Andrian Candu, înaintat de Pro Moldova. Reprezentanții formațiunii se împotrivesc neînregistrării lui Andrian Candu în cursa electorală, o parte dintre semnăturile colectate în teritoriul țării fiind considerate incorecte. Decizia CEC urmează să fie enunțată în ședința de vineri a CEC.

Joi, în cadrul ședinței CEC, raportorul proiectului, Maxim Lebedinschi, a insistat că mai multe date din listele de subscripție ar fi fost completate eronat, acestea fiind insuficiente pentru înregistrarea candidatului. De partea cealaltă, reprezentanții Pro Moldova au dat vina pe sistemul informațional al CEC.

Pentru a fi înregistrați, candidații pentru alegerile din 1 noiembrie trebuie să adune între 15 mii și 25 de mii de semnături.

Până acum, au fost înregistrați oficial în calitate de candidați la scrutinul prezidențial doar președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase și liderul Partidul Nostru , Renato Usatîi.

Violeta Ivanov vrea ca asistenții sociali cu vechime să primească, de ziua lor profesională, o indemnizație unică

Violeta Ivanov, candidată la alegerile prezidențiale din partea Partidului Șor

Deputata Partidului Politic Șor, Violeta Ivanov, propune ca asistenților sociali cu vechime în muncă să le fie acordată, de ziua lor profesională, o indemnizație unică. Parlamentara susține că în acest sens a fost elaborat un proiect de hotărâre, informează agenția IPN.

Într-o conferință de presă, Violeta Ivanov a declarat că asistenții sociali muncesc în condiții grele, iar remunerarea lor este insuficientă. „ De exemplu, în anul 2018, în țară erau angajați și activau doar 1 166 de unități de asistent social comunitar, care au oferit servicii de asistență socială pentru peste două sute de mii de familii defavorizate”, a spus Violeta Ivanov.

Deputata a mai anunțat că fracțiunea din care face parte lucrează asupra unui pachet legislativ complex în vederea asigurării unor condiții de lucru decente pentru asistenții sociali. „În perioada imediat următoare, vom propune o reformă care include mai multe inițiative legislative în acest domeniu, în special ce țin de majorarea salariilor, stimularea creșterii numărului de asistenți sociali și asigurarea condițiilor corespunzătoare pentru angajații din sector”, a mai spus parlamentara.

Igor Dodon consideră că, până la alegeri, trebuie rezolvată problema circulației

Igor Dodon și liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski

Igor Dodon consideră că trebuie depuse eforturi pentru a soluționa problema circulației, astfel încât și alegătorii din regiunea transnistreană să poată vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Autoritățile din regiunea separatista au anunțat că intenționează să impună restricții de ieșire din regiune până pe 1 decembrie. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” .

Medicii din Zona de Securitate: „Mă întâlnesc cu familia în vamă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00

Întrebat dacă alegerile trebuie recunoscute, în condițiile în care cetățenii transnistreni nu vor putea vota, Igor Dodon a făcut referire și la riscurile legate de secțiile de vot de peste hotare. Potrivit lui, Comisia Electorală Centrală a solicitat deschiderea a peste două sute de secții de vot în afara țării, dar în legătură cu pandemia COVID-19, aceste state ar putea să nu permită deschiderea numărului solicitat de secții de vot. Președintele susține că „și în aceste condiții, alegerile trebuie recunoscute, pentru că în astfel de condiții au loc alegerile în toată lumea”, scrie agenția IPN.

Kremlin: Afirmațiile opoziției ruse că Alexei Navalnîi ar fi fost otrăvit bând apă cu Noviciok la hotel sunt „absurde”

Sticlele cu apă din care a băut Alexei Navalnîi la hotel. Pe ele s-au descoperit urme de Noviciok

Kremlinul a declarat că rapoartele opoziției ruse Alexei Navalnîi, despre care Germania și alte guverne occidentale spun că a fost otrăvit cu un agent nervos, și că a ingerat substanța bând apa dintr-o sticla în camera sa de hotel din Siberia drept „absurde”.

Echipa lui Navalnîi spune că o sticlă de apă a fost scoasă din camera sa de hotel din orașul Tomsk și a fost dusă în Germania și pe ea au fost găsite urme de agent nervos din grupul chimic Noviciok.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmația punând la îndoială veridicitatea acesteia afirmând că „specialiștii spun că, dacă ar exista de fapt urme de Novichok pe sticlă, cel puțin cei care au atins-o sau au stat în apropiere ar fi fost și ei expuși".

„Acest lucru este în contradicție cu concluziile trase de experți, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dacă ar fi fost o sticlă, când și de ce a fost luată? Poate cineva nu are niciun interes să organizeze o anchetă. Există prea mult absurd în această poveste ceea ce ne împiedică să credem aceste afirmații fără dovezi ," a adăugat Peskov.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, s-a simțit rău în timp ce se afla într-un avion de la Tomsk la Moscova la sfârșitul lunii august, forțând avionul să aterizeze de urgență în Omsk, unde a fost dus de urgență la un spital local. Ulterior, a fost transportat la clinica Charite din Berlin, Germania, unde testele de toxicologie au oferit „dovezi fără echivoc” că criticul grav bolnav de la Kremlin a fost otrăvit cu un agent nervos din grupul chimic Novicioc.

Pe blogul lui Navalnîi de pe Instagram s-a anunțat ieri că asociații săi se aflau încă în hotelul Xander din Tomsk când a apărut vestea bolii politicianului. S-au repezit imediat la camera liberă de unde au adunat orice obiect suspect pe care l-au văzut, inclusiv o sticlă deschisă de apă minerală.

Potrivit asociaților lui Navalnîi, unul dintre membrii echipei sale, care este rezident permanent al Regatului Unit, a dus mai târziu sticla în Germania și pe această sticlă au fost găsite urme de Noviciok.

Germania a cerut Rusiei să explice incidentul, dar Rusia a negat vehement orice implicare și a presat Germania să împărtășească cu experții ruși dovezile care au condus la verdictul experților germani si francezi si suedezi că liderul opoziției Ruse a fost otrăvit.

Peskov a repetat astăzi declarațiile anterioare ale Moscovei, spunând că „singura modalitate de a obține răspunsuri în această situație ar fi schimbul de informații” între Germania și Rusia.

Președintele Dodon promite să nu folosească resurse administrative în campania electorală

Președintele Igor Dodon și lidera Parlamentului, Zinaida Greceanîi la ceremoniile de Ziua Independenței, Chișinău, 27 august 2020

Președintele Igor Dodon a anunțat că, pe durata campaniei electorale, nu va participa la evenimente în calitate de șef al statului, nu va participa la întrevederi oficiale, inclusiv la cele săptămânale cu premierul și președinta Parlamentului. Igor Dodon a mai spus că nu va acorda în această perioadă distincții de stat și va renunța la mașina de serviciu, transmite IPN.

„În ultima perioadă am auzit multe speculații referitor la o eventuală utilizare a resurselor administrative. Repet – noi nu avem niciun interes să provocăm măcar pic de dubii în privința acestor alegeri”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei noi ediții a vlogului „Președintele Răspunde”.

Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota și cu pașaportul expirat

Cetățenii moldoveni cu drept de vot, aflați peste hotare, vor putea vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și cu pașaportul expirat. Deși acest lucru nu este prevăzut în Codul Electoral, el se regăsește într-un regulament, modificat în septembrie 2019, precizează IPN.

Pe 16 septembrie, s-a finalizat înregistrarea prealabilă a alegătorilor pentru votarea în secțiile care vor fi deschise peste hotare și în regiunea transnistreană. Numărul total al înregistrărilor, pentru perioada 2018-2020, a fost de 60 de mii, dintre care 35 de mii sunt înregistrări noi, făcute în 2020, în contextul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Cele mai multe solicitări de înregistrare prealabilă, pe parcursul anului, au fost în Italia – 12 067, Marea Britanie – 9 478, Germania – 6 423 și Federația Rusă – 6 202.

CEC a propus Ministerului de Externe deschiderea a 202 secții de votare peste hotare, precizează IPN.

Ministrul Educației interzice activitățile politice în școli pe perioada stării de urgență sanitară

Început de an școlar la Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”, Chișinău, 1 septembrie 2020.

Ministrul Educației, Igor Șarov a interzis, ре perioada stării de urgеnţă în sănătate publică, organizarea activităţilor politice şi întâlnirilor cu demnitarii de stat, alegătorii sau candidaţii la funcţii publice în instituțiile de învățământ. În ordinul semnat de ministru, relatează agenția IPN, este permis accesul în instituţiile de învăţământ doar studenţilor, elevilor înscrişi în instituţia respectivă, personalului angajat şi colaboratorilor organelor de control.

Decizia urmează unui incident în satul Hiliuți, unde – potrivit pozelor postate pe internet - președintele raionului Râșcani, Vasile Secrieru, a participat alături de un deputat socialist, primarul satului și directoarea gimnaziului la inaugurarea grupului sanitar al școlii. Demnitarii nu purtau mască de protecție și erau văzuți „înghesuiți la ușa veceului, tăind o panglică roșie care era ținută de doi copii”, relatează IPN.

Reacționând la rezoluția PE, președintele belarus anunță închiderea frontierelor vestice

Președintele belarus Alexandr Lukașenka, Minsk, 16 septembrie 2020.

Parlamentul European a adoptat cu mare majoritate de voturi o rezoluție în care îl respinge pe Alexandr Lukașenka drept președintele Belarusului după ce îi va expira în noiembrie actualul mandat, respingând rezultatul alegerilor de luna trecută, pe care opoziția și occidentul le-au considerat incorecte. Documentul fără valoare de lege a fost adoptat la 17 septembrie cu 574 de voturi pentru, 37 împotrivă și 82 de abțineri. În text se cere organizarea grabnică de „alegeri noi, libere și corecte”, cu supraveghere internațională.

Președintele belarus, Alexandr Lukașenka a respins votul din Parlamentul European, declarând la Minsk că nu are nevoie de noi alegeri pentru a fi recunoscut. „Am organizat alegeri în conformitate cu Constituția, cu legile țării și nu avem nevoie de recunoaștere. Alegerile au fost corecte” a spus președintele la o reuniune a organizațiilor de femei.

Totodată a anunțat că a dispus închiderea granițelor cu Polonia și Lituania și întărirea controlului la frontiera cu Ucraina. Lukașenka a susținut că a fost obligat să trimită „jumătate din armată” la frontiera vestică a țării.

Peste 30 de milioane de contaminați cu Covid-19 în lume

Prima zi de școală la Atena, 14 septembrie 2020.

Numărul contaminărilor cu noul coronavirus în lume a trecut de 30 de milioane potrivit datelor oferite joi de universitatea Johns Hopkins. Se estimează că numărul real este mult mai mare pentru că multe persoane nu s-au testat sau sunt contaminate dar asimptomatice. Numărul deceselor la nivel global este de aproape 943 de mii.

Joi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția la „ratele alarmante de transmisie” a coronavirusului în Europa și a cerut țărilor din regiune să nu reducă durata carantinei. Directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, a spus la 17 septembrie că numărul cazurilor noi înregistrate luna aceasta „ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți”. Numărul cazurilor zilnice noi este în prezent de 40 000-50 000, un nivel comparabil cu „vârful” din 1 aprilie, dar și testarea în multe țări este mult mai mare decât în primăvară.

Belarus: reuniune de urgență a consiliului ONU pentru Drepturile Omului

Forțele de ordine belaruse rețin participanți la proteste, Minsk, 13 septembrie 2020.

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia va participa, prin video-conferință, la reuniunea de urgență a consiliului ONU pentru Drepturile Omului, convocată pentru vineri, 18 septembrie, de Uniunea Europeană. Dezbaterea se va axa pe măsurile represive luate de autoritățile belaruse împotriva participanților la protestele anti-prezidențiale, izbucnite după alegerile din 9 august, pe care președintele Alexandr Lukașenka le-ar fi câștigat, potrivit datelor oficiale, cu peste 80% din voturi.

UE a cerut Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet să monitorizeze situația din Belarus, unde mii de persoane au fost reținute în timpul protestelor, sute dintre ele au fost torturate.

Bachelet a declarat, înaintea reuniunii de vineri, că aceste fapte „trebuie anchetate și documentate, ca cei responsabili să poată fi traduși în justiție”.

Țihanovskaia, care s-a exilat în Lituania imediat după alegerile din august, a anunțat că opoziția și organizații pentru drepturile omului sunt pe cale de a întocmi o listă cu oficialii responsabili de reprimarea brutală a protestelor, listă pe care o vor da organizațiilor internaționale, Statelor Unite și Uniunii Europene. „Îndemn forțele de ordine să pună capăt violenței și să se alăture poporului. Dacă nu, riscă să fie judecate și condamnate” a scris Țihanovskaia pe contul ei de Telegram.

Joe Biden critică drept „aproape criminală” reacția administrației Trump la pandemia de Covid-19

Joe Biden, candidatul democrat la președinție, la o întâlnire cu alegătorii. Discuția a avut loc în aer liber, participanții erau în mașini, pentru a asigura distanțarea socială în condițiile pandemiei de Covid-19, Scranton, Pennsylvania, 17 septembrie 2020.

Într-o dezbatere electorală, candidatul democrat la președinția Statelor Unite, Joe Biden a criticat drept „ aproape criminal” modul cum a reacționat administrația Trump la pandemia de coronavirus, mai ales faptul că președintele, la începutul pandemiei, ar fi încercat să diminueze gravitatea și impactul acesteia. Recent, președintele a provocat un val de critici, după ce jurnalistul Bob Woodward a publicat interviurile realizate cu Trump în februarie, din care reiese că acesta era informat despre gravitatea noului coronavirus. Replica președintelui este acum că nu a vrut să provoace panică.

„Știa si nu a făcut nimic” a declarat Biden la întâlnirea cu alegătorii „și asta este aproape criminal”.

Candidatul democrat a promis că în cazul unei victorii se va ocupa de problemele americanilor afectați de criza economică iar campania de vaccinare anti-Covid se va baza pe date științifice. În acest context, l-a contrazis din nou pe Trump care susține că un posibil vaccin anti-Covid ar putea fi pe piață în câteva săptămâni, înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Până acum, Statele Unite sunt una din țările cele mai afectate din lume de pandemia de coronavirus, cu peste 6,6 milioane de cazuri de contaminare și aproape 200 de mii de decese legate de Covid-19.

Protest internațional împotriva limitării accesului la internet în Belarus

Simbolul protestelor anti-prezidențiale din Belarus.

Un grup de douăzeci şi nouă de ţări, începând cu Statele Unite, au dat publicității joi o declaraţie comună prin care au condamnat restricţionarea internetului de către conducerea de la Minsk, după alegerile prezidențiale contestate din Belarus din 9 august, care au provocat un val de proteste fără precedent împotriva fraudării rezultatelor.

„Închiderea şi blocarea sau filtrarea serviciilor limitează nejustificat drepturile de întrunire paşnică şi libertatea de asociere şi de exprimare, mai ales atunci când acestea sunt lipsite de echitate procedurală şi de transparenţă", se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat american.

Pe lîngă Statele Unite, printre țările semnatare se numără Marea Britanie, Franța și Germania, statele baltice și Ucraina.

CEC a bugetat deschiderea a „peste 150 de secții de votare” peste hotare (Oleg Țulea)

Harta diasporei din R. Moldova pentru alegerile parlamentare din 2019. Datele pentru prezidențialele din noiembrie 2020 vor fi centralizate până la sfârșitul lunii septembrie.

Comisia Electorală Centrală a „ bugetat deschiderea a aproximativ 150 de secții de votare” în străinătate, „în circa 40 de țări” a declarat ministrul de externe Oleg Țulea într-un interviu cu Europa Liberă. „Maximum cât am deschis noi pe parcursul anilor de când organizăm procesul electoral au fost 125 sau 128 de secții” a mai declarat Țulea în interviul de joi, în care a precizat că CEC este cel care decide numărul centrelor de votare și locul unde vor fi deschise. „ Ceea ce face Ministerul Afacerilor Externe în prezent, noi verificăm disponibilitatea statelor de a ne permite deschiderea secțiilor de votare în baza propunerilor CEC” a precizat Țulea.

În Rusia, a mai spus Țulea, ambasada R. Moldova a propus deschiderea a 17 centre de votare dar numărul final va fi decis în câteva zile, în baza propunerii CEC.

Joi s-a încheiat și înscrierea prealabilă a alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului așa că Ministerul de Externe speră ca toate datele să fie centralizate până luni când se va organiza și o conferință de presă pentru a prezenta situația votului peste hotare, complicat anul acest foarte multe de pandemia de coronavirus și regulile sanitare care trebuie respectate în fiecare țară aparte.

„ Este un exercițiu foarte complex și foarte complicat, nu ne așteptăm să avem o situație ideală” a mai spus ministrul de externe în interviul cu Europa Liberă.

Organizația Promo-LEX a criticat lipsa de transparență a propunerilor și deciziilor CEC privind deschiderea centrelor de votare în afara granițelor. Într-un interviu cu Europa Libera, Pavel Postica, coordonator de programe la Promo-LEX, a atras atenția că până acum CEC nu a explicat public „ de ce, câte și unde vor fi deschise centre de votare” lăsând impresia să cifrele vehiculate sunt mai degrabă „o decizie pur politică”.

Încarcă mai mult

Mai mult
XS
SM
MD
LG