Linkuri accesibilitate

Ştiri

ONU: A început prima reuniune virtuală a liderilor lumii cu discursuri preînregistrate din pricina pandemiei

La Organizația Națiunilor Unite a început, marți, prima Adunare Generală virtuală a liderilor lumii, care și-au trimis discursurile video preînregistrate, din cauza pandemiei de coronavirus responsabilă de moartea a aproape unui milion de oameni pe plan global. În discursul de deschidere a reuniunii care marchează și 75 de ani de la înființarea ONU, secretarul general, Antonio Guterres, a avertizat că lumea se confruntă o criză „epocală” în plan medical și cu o calamitate în economie, amenințări grave la adresa drepturilor omului și riscul unui război rece între Statele Unite și China. Aflându-se printre primii lideri care au vorbit la Adunarea Generală, președintele american Donald Trump a spus deja că Națiunile Unite ar trebuie să tragă la răspundere China, unde a apărut inițial coronavirusul, pentru că nu a prevenit răspândirea infecției în lume. Trump a mai folosit ocazia pentru a vorbi despre două acorduri internaționale pe care le-a mediat recent, cel dintre Serbia și Kosovo și cel dintre Israel, Bahrein și Emiratele Arabe Unite, spunând că Statele Unite își „îndeplinesc destinul” ca țară pacificatoare. În discursul președintelui chinez difuzat ceva mai târziu, Xi Jinping a spus că lumea trebuie să se opună „politizării și stigmatizării” în cazul pandemiei de COVID-19 și a pledat pentru unitate la nivel global ca singură soluție de depășire a crizei. Președintele rus Vladimir Putin care a rostit un discurs la Adunare Generală pentru prima dată din 2015 s-a pronunțat pentru curățarea economiei globale de „sancțiuni nelegitime”. Rusia este vizată de mai multe sancțiuni occidentale din cauza intervenției în Ucraina și anexarea Crimeii, în 2014. Putin a mai criticat ceea ce a numit încercări de revizuire a istoriei celui de-al doilea război mondial și a lăudat activitatea Consiliului de Securitate ONU, unde țara sa deține drept de veto împreună cu alte patru membre permanente, învingătoare în război.

R. Moldova: Marți, încă 650 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 19 decese printre cei infectați

Încă 650 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 19 decese printre persoanele infectate au fost confirmate în R. Moldova marți. Bilanțul proaspăt dat publicității de ministerul sănătății arată că numărul deceselor a ajuns la 1230, iar cel al cazurilor de infectare – la 47 446. Numărul cazurilor active este de aproape 10 675, cu 562 de pacienți în stare gravă.

Un oficial european anunță că Parlamentul UE va „veghea cu atenție” alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Europarlamentarul Dragoș Tudorache

Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, Dragoș Tudorache, a spus că această instituție a Uniunii Europene va „veghea cu atenție” alegerile prezidențiale moldovene din 1 noiembrie pentru a vedea dacă desfășurarea campaniei și ziua votului asigură exprimarea „voinței libere, neîngrădite, a electoratului”. „Chișinăul trebuie să demonstreze că poate susține un proces electoral în care dreptul cetățenilor de a-și decide viitorul să fie respectat întru totul”, a scris pe pagina sa de Facebook europarlamentarul român, care face parte din partidul PLUS. Parlamentul European pregătește un nou raport anual despre felul cum este implementat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Rusia susține că sunt șanse minime pentru extinderea tratatului ruso-american privind controlul asupra armelor nucleare

Rusia a spus că șansele extinderii Noului START, singurul tratat ruso-american încă în vigoare privind controlul asupra armelor nucleare, sunt minime, având în vedere precondițiile înaintate de Statele Unite. Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, negociatorul principal din partea Rusiei, a făcut declarația marți, după ce omologul său american Marshall Billingslea a spus că Rusia trebuie să accepte un acord nou până la alegerile prezidențiale americane din 3 noiembrie.

Actualul tratat de reducere a armelor strategice limitează numărul acestor arme cu rază lungă de acțiune pe care le pot desfășura cele două semnatare, dar înțelegerea expiră în februarie 2021. Statele Unite vor ca un tratat nou să acopere toate tipurile de arme nucleare, să prevadă măsuri mai puternice de verificare și transparență și să mai includă China, o solicitare respinsă însă de Beijing. Rusia spune că este gata să accepte o simplă extindere a Noului Start în forma actuală și că nu există suficient timp pentru negocierea unui tratat nou și ambițios.

O publicație din Belarus riscă să fie amendată pentru că nu a anunțat poliția despre rănirea corespondentei sale

Jurnalista Natalia Lubnevskaia de la Nașa Niva

Un ziar din Belarus, Nașa Niva, spune că autoritățile l-au avertizat cu o amendă pentru că nu a declarat oficial și la timp rănile suferite în exercițiul funcțiunii de o corespondentă împușcată în picior de poliție în timpul protestelor antiguvernamentale de luna trecută.

„Ne-au avertizat că vom fi amendați pentru că nu am declarat autorităților cazul și nu am efectuat propria anchetă”, a scris pe Facebook redactorul șef al publicației, Iagor Marținovici. Jurnalista Natalia Lubnevskaia a fost rănită când relata de la protestele în masă izbucnite după anunțul autorităților despre faptul că alegerile prezidențiale din 9 august au fost câștigate de președintele autoritar Alexandr Lukașenka. A petrecut 38 de zile în spital.

Legea belarusă prevede că angajatorul poate fi amendat cu echivalentul a aproximativ 525 de dolari dacă nu informează autoritățile despre rănirea uni angajat în timpul muncii și dacă nu investighează incidentul. Redactorul-șef a mai spus că situația jurnalistei rănite este un caz fără precedent pentru Nașa Niva. Poliția a arestat și bătut mii de participanți la protestele postelectorale din Belarus.

Pavel Voicu: Ion Chicu avea dreptate când susținea că nunta fiului său a respectat normele antiepidemice

Igor Dodon și Pavel Voicu

Poliția a ajuns la concluzia că premierul Ion Chicu a avut dreptate, afirmând că fiul său și-a sărbătorit căsătoria, pe 28 august, într-un cerc restrâns de persoane, respectând normele antiepidemice, a declarat ministrul de interne, Pavel Voicu. „S-a stabilit că nu a fost o nuntă, dar o serată organizată de fiul domnului prim-ministru”, a spus Voicu postului TV8, precizând că poliția încă nu a încheiat toate „verificările”. Nunțile au fost interzise din cauza pandemiei de COVID-19 iar evenimentul care a avut loc în familia primului ministru, pe 28 august, la o vinărie din raionul Ialoveni, a cauzat un val de critici. Ion Chicu a insistat că numărul invitaților nu a depășit limita de 50 de persoane impusă de restricțiile anticoronavirus. Ministrul de interne a spus că autoritățile au fost obligate să efectueze ancheta din cauza unui apel primit de serviciul Serviciul 112. „Cazul a fost înregistrat și este unul minuscul”, a mai spus ministrul Voicu.

Aviz negativ pentru proiectul de modificare constituțională care întărea independența judecătorilor

Din cauza unor încălcări de procedură comise de guvern, Curtea Constituțională a dat aviz negativ unui proiect de modificare a Constituției pentru întărirea independenței judecătorilor. „Inițiativa a fost înaintată de Guvern cu încălcarea mai multor prevederi”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole. Ea a explicat că guvernul a trimis instanței amendamentele pentru avizare înainte să le fi publicat în Monitorul Oficial, iar versiunea publicată ulterior diferă de cea trimisă curții. Totuși, Curtea a dat aviz pozitiv mai multor prevederi separate ale inițiativei de amendare a Constituției, inclusiv propunerii de a se abroga termenul de încercare de cinci ani pentru noii judecători, înainte ca aceștia să fie numiți în funcție definitiv. Pentru a putea fi trimise parlamentului pentru examinare, amendamentele care au primit aviz pozitiv trebuie incluse într-o inițiativă nouă de modificare a Constituției.

La UE s-a discutat despre coordonarea restricțiilor de călătorie în blocul comunitar pe fundalul intensificării pandemiei

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen

Țările Uniunii Europene au discutat, marți, despre coordonarea mai bună a restricțiilor de călătorie în blocul comunitar pe fundalul intensificării pandemiei de coronavirus. Comisia Europeană a făcut mai multe recomandări în speranța evitării unor situații ca cele din luna martie, când unele state și-a închis unilateral granițele pentru a limita răspândirea infecției de COVID-19, blocând libera circulație de persoane și mărfuri, inclusiv de medicamente. Între altele, Comisia propune adoptarea unor criterii comune pentru introducerea restricțiilor de circulație în funcție de numărul de cazuri confirmate de infectare într-o anumită regiune raportat la numărul populației și numărul de teste efectuate. Aceste propuneri au fost examinate preliminar de miniștrii pentru afaceri europene din cele 27 de țări membre, care s-au adunat fizic la Bruxelles pentru prima dată din luna februarie. Discuțiile ar urma să continue la summit-ul european de la sfârșitul săptămânii.

Forțele rusești de securitate i-au reținut pe liderii unei secte acuzați că au pus în pericol sănătatea membrilor

Arestarea lui Serghei Torop cunoscut ca Vissarion, în regiunea Krasnoiarsk , 22 septembrie 2020

Forțele rusești de securitate l-au reținut pe conducătorul unei secte dintr-o regiune îndepărtată din Siberia și pe doi colaboratori principali, acuzându-i că le-ar fi pus în pericol sănătatea altor membri ai sectei. Comitetul Investigativ al Rusiei a spus într-o declarație că gruparea religioasă ar fi recurs la presiuni psihologice pentru a extorca bani de la membrii sectei, provocându-le unora daune fizice grave. Serghei Torop, fost polițist rutier cunoscut de sectanți drept Vissarion, a întemeiat Biserica Ultimului Testament în regiunea Krasnoiarsk în 1991, când s-a dezmembrat Uniunea Sovietică. El a fost arestat marți de agenții FSB împreună cu adjuncții săi Vadim Redkin și Vladimir Vedernikov. Cei trei ar putea fi pedepsiți cu până la 12 ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați, potrivit agenției de știri RIA.

PAS critică unele evoluții pre-electorale considerate favorabile președintelui în exercițiu, Igor Dodon

Igor Dodon și ambasadorul Federației Ruse Oleg Vasnețov, la complexul memorial „Capul de pod Șerpeni”

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a reiterat criticile la adresa unor evoluții pre-electorale pe care le consideră favorabile președintelui în exercițiu, Igor Dodon. Într-un anunț pe Facebook, PAS spune că membrii și simpatizanții săi vor protesta miercuri în fața clădirii Comisiei Electorale Centrale, ca să ceară ceea ce numesc stoparea tentativei de falsificare a alegerilor pe care ar pune-o la cale Dodon și aliații săi din conducerea CEC. PAS critică mai ales adunarea unui număr neverosimil de mare de semnături de înregistrare prealabilă la vot pentru deschiderea de secții de votare în Rusia, ca și legislația care limitează capacitatea partidelor de a-și susține financiar candidații la „prezidențiale”. În declarația PAS de marți mai este menționat eventualul pericol ca alegerile să fie fraudate prin transportarea organizată, răsplătită cu bani, a alegătorilor din Transnistria.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, cere Președinției explicații despre decorarea unui om de afaceri cu trecut controversat

Un influent deputat din opoziția moldoveană a cerut președinției țării explicații despre decorarea unui om de afaceri cu trecut controversat. Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului (PPDA), a adresat o solicitare secretarului-general al aparatului prezidențial, cerând să fie „informat în baza căror merite domnul Mihai Aizin a fost decorat de către președintele R. Moldova, Igor Dodon, cu ordinul Gloria Muncii”. În documentul reprodus de presă, Slusari mai întreabă dacă președinția știe de „trecutul și legăturile persoanei respective cu lumea interlopă” și de informațiile că Aizin ar fi participat la atacuri raider. Solicitarea deputatului vine după ce Anticorupție.md a publicat informații despre trecutul lui Aizin. O purtătoare de cuvânt de la președinție a spus de atunci, răspunzând presei, că președintele țării „nu cunoaște fiecare persoană recomandată (spre decorare)”, dar în acest caz se va informa în mod special.

Curtea Europeană de Justiție avizează pozitiv legea franceză ce impune reguli mai stricte pentru Airbnb

Sediul Airbnb din San Francisco

Cea mai înaltă instanță a UE a avizat pozitiv legea franceză care impune necesitatea obținerii de autorizație municipală pentru închirierea casei pe termen scurt prin platforme ca Airbnb, într-o decizie care ar putea deschide calea altor reguli mai dure în multe orașe europene. „Combaterea crizei de locuințe pe termen lung (...) justifică asemenea legislație”, a spus Curtea Europeană de Justiție, respingând o contestație din partea unor proprietari parizieni amendați pentru că au dat casa în chirie pe termen scurt fără autorizație. O alianță de 22 de orașe europene încearcă de mai multă vreme să impună reguli mai stricte pentru Airbnb și alte firme similare, acuzându-le că umflă prețurile imobiliare transformând de facto clădirile rezidențiale în hoteluri.

Rusia speră să înregistreze al doilea potențial vaccin anti-COVID în octombrie

Rusia speră să înregistreze al doilea potențial vaccin împotriva COVID-19 cel mai târziu la 15 octombrie, a relatat marți atenția de stat TASS, citând agenția pentru protecția consumatorilor din Rusia, Rospotrebnadzor. Vaccinul este produs de Institutul Vector, din Siberia, care săptămâna trecută a încheiat faza timpurie a testelor pe oameni. Rusia a înregistrat primul vaccin-candidat, elaborat de Institutul Gamaleya, din Moscova, în august. În prezent cu acel vaccin au loc teste de fază avansată, cu participarea a cel puțin 40.000 de oameni.

China: magnatul imobiliar Ren Zhiqiang, un critic al președintelui Xi Jinping, condamnat la 18 ani închisoare pentru corupție

Tribunalul „popular” de la Beijing, unde are loc procesul împotriva lui Ren Zhiqiang

Un tribunal „popular” din China l-a condamnat marți la 18 ani de închisoare pentru corupție pe magnatul imobiliar Ren Zhiqiang, un critic al președintelui Xi Jinping. În vârstă de 69 de ani, Ren, fost membru al PCC și președintele concernului Huayuan Properties, a fost prieten cu membri ai elitei de partid, inclusiv cu vicepreședintele Wang Qishan, al doilea cel mai puternic lider chinez. El a fost de asemenea șeful lui Liu He, cel care conduce în prezent echipa de negociatori chinezi în disputele comerciale cu Statele Unite. Ren a fost exclus din partid în iulie, când au început să apară acuzațiile de deturnare de fonduri publice. Mai devreme, el criticase pe rețele reacția autorităților chineze la pandemia de coronavirus. Deși nu l-a numit direct pe președintele țării, în eseul incriminat a scris despre un „claun însetat de putere” care „vrea să devină împărat”.

Incendiu de pădure în California - peste 1000 de case amenințate

Un incendiu de pădure amenința marți peste 1000 de case în California. Incendiul înaintează cu doi-trei kilometri pe oră înspre orașul Pearblossom din Deșertul Mojave, distrugând vegetația și în Antelope Valley, pe versantul opus al Munților Sf. Gabriel față de metropola Los Angeles. Incendiul declanșat la 6 septembrie a distrus sau avariat cel puțin 29 de case și alte clădiri, iar bilanțul va crește, probabil, odată cu continuarea evaluării pagubelor, săptămâna aceasta. Alte focare se aflau marți pe Muntele Wilson, deasupra ariei metropolitane Los Angeles, unde se află un observator istoric și mai multe antene de comunicații importante pentru sudul Californiei. Focul este alimentat de vegetație care nu a mai ars de decenii, fiind răspândit de rafale de vânt imprevizibile. Avertizări de evacuare – care înseamnă că locuitorii trebuie să fie gata să plece, dacă li se ordonă – sunt în vigoare la Pasadena și la Wrightwood.

SUA: aproape 200.000 de decese provocate de COVID de la începutul pandemiei

Statele Unite s-au apropiat luni de pragul de 200.000 de decese provocate de coronavirus, dar președintele american Donald Trump a insistat că ce a fost mai greu a trecut, în vreme ce o parte din Europa se confruntă cu al doilea val al pandemiei. Spania, Franța și Marea Britanie au înregistrat zile la rând un număr mare de cazuri noi, inclusiv grave, iar experții se tem că situația se va înrăutăți toamna aceasta. Oficialii sistemului medical britanic au ridicat nivelul alertei COVID-19, ceea ce înseamnă că virusul este în circulație generală și rata de transmisie este ridicată, „probabil exponențială”. Este de așteptat ca premierul Boris Johnson să anunțe noi restricții legate de coronavirus marți.

Secretarul general ONU a făcut apel la renașterea „multilateralismului”

Antonio Guterres

Națiunile Unite și-au marcat a 75-a aniversare cu o manifestare desfășurată aproape în întregime online, din cauza pandemiei de coronavirus. La comemorarea de luni s-au transmis mesaje video de la lideri mondiali, în ajunul începerii, marți, a unei sesiuni anuale a Adunării Generale ONU și ea preponderent virtuală. Secretarul general ONU, Antonio Guterres, care a vorbit în sala de la sediul din New York, a făcut apel la renașterea „multilateralismului”, insistând că pandemia a „dezvăluit vulnerabilitatea lumii” și nevoia de a rezolva problemele împreună. „Astăzi avem un surplus de provocări multilaterale și un deficit de soluții multilaterale”, a spus Guterres.

Trump se va adresa prin video Adunării Generale ONU

Donald Trump

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, urmează să se adreseze marți prin video Adunării Generale ONU de la New York, după ce luni, în prima zi, nu a trimis adresare video, cum se aștepta toată lumea. În schimb, vorbind în sala de la sediul ONU, reprezentantul american la Națiunile Unite, Norman Chalet, a spus că „pentru administrația Trump, cea de-a 75-a AG ONU este o aniversare importantă”, dar a reiterat că este nevoie de acțiuni pentru ca organizația „să servească obiectivelor sale inițiale”. Trump a criticat în mai multe rânduri ONU, ca și alte structuri internaționale, de pildă NATO sau OMS, despre care susține că ar nedreptăți într-un fel sau altul poporul american.

România, cel mai mare importator de produse din R. Moldova

România a fost în primele șapte luni ale anului curent de departe cel mai mare importator de produse din R. Moldova, depășind de câteva ori la acest capitol Federația Rusă – arată datele Biroului Național de Statistică, citate de IPN. Comentând ponderea crescândă a pieței românești pentru exporturile moldovene, ministrul economiei, Sergiu Răilean, a spus într-un comunicat de presă că ea este rezultatul „cooperării strategice dovedită de cifre și fapte, nu doar de declarații”. Datele publicate luni mai arată că în ce privește orientarea est-vest, conduce de departe piața UE, spre care au mers în ianuarie-iulie 64,7% din exporturile moldovene.

În discursul său către ONU, Igor Dodon a deplâns „discriminarea” și „inegalitățile” care ar fi fost accentuate de pandemie

Igor Dodon (imagine de arhivă)

Într-un scurt discurs către a 75-a Adunare Generală ONU, președintele R. Moldova a deplâns „discriminarea bazată pe gen, origine, rasă, religie sau dizabilitate și „inegalitățile” care ar fi fost accentuate de pandemia de COVID-19. În alocuțiunea președintelui moldovean, citată de Ziarul de Gardă, se exprimă speranța că „în viitorul nostru comun nimeni nu va fi lăsat în umbră, dreptul internațional va fi respectat și dezvoltat continuu, iar instituțiile naționale de guvernare vor avea încrederea deplină a cetățenilor”. A 75-a Adunare Generală ONU a început oficial la 15 septembrie, prima zi de Dezbatere Generală fiind marți, 22 septembrie. Luni, ONU a marcat a 75-a aniversare a sa printr-o întâlnire de o zi la nivel înalt.

Igor Dodon spune că vrea încă patru ani de mandat ca să asigure „buna funcționare a statului”

Președintele Igor Dodon depune la CEC listele de semnături pentru înscrierea în competiția electorală

Președintele Igor Dodon a spus că vrea încă patru ani de mandat prezidențial ca să asigure „buna funcționare a statului” într-o perioadă de amenințări ca pandemia, seceta sau „problemele demografice”. Dodon a făcut declarația luni, după ce și-a depus la CEC listele de semnături pentru înscrierea în competiția electorală pentru „prezidențialele” de la 1 noiembrie. Dodon urmează să devină al patrulea candidat înscris oficial în cursa electorală, după Andrei Năstase, Renato Usatîi și Tudor Deliu. Igor Dodon candidează ca independent, dar recunoaște că este susținut de partidul socialiștilor, pe care l-a condus până să obțină primul mandat prezidențial.

Ministerul sănătății: în R. Moldova s-au înregistrat în 24 de ore 200 de cazuri de COVID 19 și nouă decese

Ministerul Sănătății a anunțat luni la ora 17.00 că în R. Moldova s-au înregistrat în 24 de ore 200 de cazuri noi de infectare cu coronavirus și încă nouă decese. Bilanțul total al infectărilor ajunge astfel la 46.796 cazuri, iar al deceselor – la 1.211.

Prințul Charles: Schimbările climatice sunt catastrofale, e nevoie de „un plan Marshall pentru natură, oameni și planetă”

Schimbările climatice reprezintă o amenințare atât de gravă, încât singura opțiune pentru omenire este o reacție de tip militar, amintind de Planul Marshall pentru reconstrucția Europei distruse de război, a spus luni Prințul Charles al Marii Britanii. Cunoscut pentru eforturile sale de conservare a naturii, el a spus că schimbările climaterice se transformă într-o „catastrofă atotcuprinzătoare”, față de care pandemia COVID-19 este aproape neînsemnată. „Este atât de târziu, încât nu văd altă cale înainte decât un plan Marshall pentru natură, oameni și planetă”, a spus Charles într-o înregistrare video pregătită pentru lansarea unei săptămâni de manifestări consacrate schimbărilor climatice, la New York. „Trebuie să ne pregătim ca de război, să ne concepem acțiunile ca pe o campanie de tip militar”, a mai spus prințul britanic.

Oficialii sistemului medical britanic au ridicat nivelul alertei COVID-19

Oficialii sistemului medical britanic au ridicat nivelul alertei COVID-19, ceea ce înseamnă că virusul este în circulație generală și rata de transmisie este ridicată, „probabil exponențială”. Este de așteptat ca premierul Boris Johnson să anunțe noi restricții legate de coronavirus marți. Mai devreme, luni, principalii oficiali medicali britanici avertizaseră locuitorii că trebuie să facă noi sacrificii pentru a controla al doilea val al pandemiei, spunând că noile infecții ar putea crește de zece ori, până la aproape 50.000 pe zi luna viitoare, dacă nu se iau măsuri hotărâte încă de acum.

Igor Dodon a depus listele de subscripție cu semnături de sprijin pentru candidatura la un nou mandat

Președintele în exercițiu Igor Dodon a depus luni listele de subscripție cu semnături de sprijin pentru candidatura la un nou mandat, la alegerile din 1 noiembrie. Comisia Electorală Centrală are la dispoziție 7 zile pentru a aproba sau respinge candidatura. Dacă răspunsul va fi pozitiv, Dodon poate deveni al patrulea candidat înscris oficial în cursa electorală, după Andrei Năstase, Renato Usatîi și Tudor Deliu, care deja au promit acceptul autorității electorale. O candidatură – a fostului spicher parlamentar Andrian Candu – a fost respinsă de CEC din cauza unor nereguli în listele de semnături, dar susținătorii lui Candu au spus că este un fals motiv și vor merge în instanță. Igor Dodon candidează ca independent, dar recunoaște că este susținut de partidul socialiștilor, pe care l-a condus până să obțină primul mandat prezidențial.

Încarcă mai mult

Mai mult
XS
SM
MD
LG