Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Principalul și cel mai de încredere reprezentant al lui Stalin în România a fost Mark Borisovici Mitin (1901-1987), membru al CC al PCUS și un ideolog notoriu. Fiind unul din autorii „Scurtei biografii” a tiranului, Mitin l-a înlocuit pe co-autorul său Pavel Fiodorovici Iudin (1899-1968) ca redactor-șef al săptămânalului Cominformului „Pentru pace trainică, pentru democrație populară” atunci când revista și-a mutat sediul de la Belgrad la București, în 1948. Nu a existat vreo decizie crucială a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej sau a clicii sale fără aprobarea lui Mitin. El apare într-o cunoscută fotografie, sub portretul lui Lenin, la o ședință organizată în Valea Jiului, la câteva săptămâni după îndepărtarea grupului Ana Pauker-Vasile Luca-Teohari Georgescu. Obscurantismul lui Mitin era fără pereche. Din acest motiv, oamenii îl numeau Mrak Borisovici. În rusă мрак înseamnă întuneric…

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct

Ca entuziast participant în campaniile ideologice, Mitin a jucat un rol activ în așa-numita „luptă împotriva cosmopolitismului”. Articolul său „Protiv antimarksistskikh kosmopoliticheskikh ‘teorii’ v filosofii” (Împotriva „teoriilor” cosmopolite anti-marxiste în filosofie) a apărut în Literaturnaia gazeta (Gazeta literară) în martie 1949 și a reprezentat semnalul de atac împotriva filosofilor de origine evreiască și reprezentanților noii tendințe non-ortodoxe în filosofia marxistă. Mitin era el însuși evreu sau, mai degrabă, spre a folosi termenul lui Isaac Deutscher, era „un evreu non-evreu”.

Să ne aducem aminte că al doilea Congres al PMR fusese inițial programat în 1954, la șase ani după cel anterior, dar fusese amânat de câteva ori. De fapt, decizia de a amâna al doilea Congres al PMR a fost luată la mijlocul anului 1954 în timpul unei întâlniri private la reședința lui Gheorghiu-Dej la care au mai participat Gheorghe Apostol, Iosif Chișinevschi și Mark Borisovici Mitin. Au trecut apoi luni de zile până când această decizie a fost făcută publică. Între timp, pregătirile pentru Congres au continuat ca și când s-ar fi ținut la data anunțată inițial, adică sfârșitul lui 1954. Dețin informația despre decizia secretă de a amâna congresul de la mătușa mea, Dr. Nehama (Nema) Tisminețki, care o aflase de la soția lui Mitin, cu care era în relații foarte apropiate.

În aprilie 1954, în urma unui simulacru de proces, Gheorghiu-Dej obținuse executarea nemesis-ului și rivalului său politic, Lucrețiu Pătrășcanu. Principalii complici ai lui Dej la asasinarea lui Pătrășcanu fuseseră oamenii săi de incredere din Biroul Politic, in primul rând ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Drăghici. Este foarte posibil ca executarea lui Beria ca urmare a unui proces închis să-l fi inspirit și energizat pe Gheorghiu-Dej în eforturile sale de a se descotorosi de Lucrețiu Pătrășcanu. Este, de altfel, și ipoteza pe care o avansează Belu Zilber în cartea sa Actor în procesul Pătrășcanu. Prin urmare, pentru a păstra aparența emulării schimbărilor care se petreceau la Moscova, în cadrul plenului CC din 19 aprilie 1954 a fost instituită mult trâmbițata „conducere colectivă”. Poziția de secretar general era înlocuită cu un secretariat din patru membri conduși de primul-secretar. Gheorghiu-Dej, imitându-l pe Malenkov, a devenit prim-ministru, poziție pe care avea s-o dețină până în octombrie 1955, când, realizând că puterea se află la secretariatul CC, a preluat poziția de prim-secretar, titlul pe care îl purta deja Hrușciov (între aprilie 1954-octombrie 1955, funcția de prim-secretar fusese asumată de alter ego-ul lui Dej, loialul Gheorghe Apostol).

Rolul personalității în istorie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct

Citind extrem de iluminanta biografie a lui Lenin scrisă de Victor Sebestyen, Lenin the Dictator: An Intimate Portrait (Weidenfeld & Nicolson, 2017), sunt mai convins ca niciodată că Uniunea Sovietică a fost, încă de la concepere, un proiect absurd. Nu a avut vreun sens sociologic, economic sau intelectual. A fost idolatria politicii revoluționare scăpată din hățuri. Fără încăpățânarea de fier a lui Lenin, fără monstruoasa lui sete de putere, șansele unei asemenea aventuri, dacă totuși putem vorbi de ele, erau foarte slabe. Și totuși, s-a petrecut și a durat 74 de ani. Bolșevismul a însemnat de fapt Lenin, iar Lenin a însemnat bolșevism. Ceea ce nu înseamnă că marxismul său era doar de fațadă: vreme de ani de zile, Lenin participase la marile dezbateri din cadrul socialismului internațional. Au existat și momente în care criticii săi ulteriori (Gheorghi Plehanov, Iulius Martov, Fiodor Dan, Pavel Axelrod) l-au privit ca pe un teoretician decent și un foarte înzestrat jurnalist politic.

În 1914, Lenin era turbat pe ceea ce denunța a fi trădarea internaționalismului marxist de către mulți din camarazii socialiști germani, francezi și ruși. Denunța virulent “cretinismul parlamentar”. Le-a spus prietenilor că, din acel moment, el este un comunist, nu un social-democrat. Lev Kamenev, Grigori Zinoviev, Karl Radek, Iakov Sverdlov, Iosif Stalin, Nikolai Buharin, Alexei Rîkov, Mihail Tomski, Anatoli Lunacearski, Alexandra Kollontai, Inessa Armand și atât de mulți alții l-au urmat și i-au acceptat raționalizările. Pariul său era revoluția mondială, cu Rusia ca primă stație de parcurs. Lenin era, de asemenea, un tactician desăvârșit, iar din acest punct de vedere, Stalin i-a urmat cu credință marile planuri strategice. Este de presupus că pe 23 august 1939, când privea, de sub portretul lui Lenin, cum Molotov semna pactul cu Germania nazistă, Stalin era ferm convins că acest compromis este unul leninist. Până la urmă, spre deosebire de menșevicul Martov, Lenin acceptase să ajungă în Rusia, din Elveția, traversând Germania într-un vagon sigilat. Cu alte cuvinte, când în joc este soarta Revoluției, un bun bolșevic nu se împiedică de scrupule morale și dezgustătoare „prejudecăți mic-burgheze”.

Este ceva cu adevărat demoralizant și neonest faptul că Die Linke încearcă să și-o aproprieze pe Rosa Luxemburg ca simbol. Fără îndoială, „Rosa cea Roșie” a fost un inamic al capitalismului. Dar, spre deosebire de Lenin, ea nu se opunea pluralismului. RDG a reprezentat un regim totalitar în care drepturile omului erau în mod oribil încălcate. Rosa Luxemburg a fost ucisă, împreună cu Karl Liebknecht, pe 15 ianuarie 1919. Nu am nicio îndoială că dacă ea ar fi supraviețuit, ar fi fost unul din criticii cei mai acerbi ai lui Stalin. Sunt, de asemenea, convins că în martie 1921 ar fi fost extrem de vocală în condamnarea zdrobirii de către Lenin și Troțki a revoltei anti-dictatoriale din Kronstadt. Nu vreau să-i ridic vreun soclu Rosei, ci pur și simplu să subliniez o moștenire care este antipodic diferită de cea a bolșevismului.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG