Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:21 0:00
Link direct


In memoriam Albert Camus (7 noiembrie 1913 - 4 ianuarie 1960)

În întreaga lume postcomunistă se poartă o mare bătălie politică și morală. Rolul intelectualilor critici este esențial nu doar pentru definirea mizelor acestei lupte, dar și pentru formularea mai clară a acelor valori care trebuie apărate împotriva profeților neocomuniști și/sau neotribaliști. Intelectualii (mă gândesc acum la cei pe care îi numim intelectuali critici) sunt cei care trăiesc pentru și din cultivarea ideilor, fiind totodată implicați, de partea democrației, în conflictul care se desfășoară în sfera publică.

Acești intelectuali refuză pactul cu oportunismele bine remunerate și resping colectivismele gregare. Ei afirmă deschis valorile pluralismului și toleranței. Este vorba de o definiție normativă, nu de una descriptivă. De la Émile Zola, care a avut curajul să se opună militarismului antisemit în perioada „afacerii Dreyfus”, și până la Camus, Orwell sau Havel, intelectualii au fost adversarii mișcărilor totalitare de dreapta ori de stânga.

Ceea ce nu înseamnă că nu au existat și momente de orbire etică, când nu puțini intelectuali s-au lăsat ispitiți de cântecele de sirenă ale ideologiilor radicale. S-a născut astfel chiar o categorie numită a „tovarășilor de drum”, deci a celor care erau (și unii mai sunt) gata să gireze legendele oficiale ale diverselor dictaturi cu pretenții izbăvitoare. Nu mai vorbesc de cei care, precum un Feuchtwanger în URSS, în 1937, ori chiar un Sartre în China sau Cuba, în anii ’60, au practicat ceea ce sociologul Paul Hollander a numit inspirat „pelerinajul politic”.

După 1990, în pofida multor eforturi, intelectualii critici din România nu au devenit o forță comparabilă, ca grup, cu cea a semenilor lor din Europa Centrală în perioada de dinaintea căderii comunismului. Mișcările disidente din anii ’70 și ’80, dar mai ales activitatea sindicatului liber și autoguvernat „Solidaritatea” au dovedit că este nevoie de structuri mai largi decât acelea formate din apariții singulare ale unor figuri strălucite din punct de vedere spiritual și moral.

În egală măsură, prezența în spațiul public a unor intelectuali de incontestabil prestigiu, mai cu seamă în momente de cumpănă, mi se pare cât se poate de binevenită. Așa se întâmplă în toate statele democratice. Citiți Le Monde sau New York Review of Books și veți vedea că apar mereu apeluri ale intelectualilor, fără ca acest lucru să provoace ironii ieftine și agresiuni verbale.

Se notează, uneori, o orientare a unei bune părți din intelectualitatea românească spre valorile dreptei politice, precum și o mefiență în raport cu acelea ale stângii. Originea acestei situații se află în faptul că marxismul nu a fost examinat, de-a lungul atâtor decenii, cu seriozitatea necesară. Numele stângii a fost uzurpat de PCR, în fapt un hibrid de primitivism stalinist și neoautohtonism de sorginte fascistoidă. Se știe încă prea puțin despre experiența stângii anti-autoritare, a unor gânditori care explorează posibilitatea unui socialism liberal. Este nevoie de dezbateri privind paradigmele stângii dezvoltate în afara (și chiar împotriva) proiectului bolșevic.

Dincolo de adeziunea retorică la valorile stângii democratice europene, mă întreb în ce măsură se identifică PSD cu această opțiune. După 1990, Ion Iliescu a fost cel mult un reformist leninist. Mai târziu, a acceptat anevoie logica alternanței la putere, dar nu a renunțat la nostalgii minerești. În 2004, după alegeri, s-ar fi putut retrage din viața publică. N-a făcut-o. În schimb, a continuat să fie un adversar deschis al decomunizării radicale a spațiului politic și moral.

Ce rol revine așadar intelectualilor critici? Se pot mulțumi ei doar cu statutul de comentator dezangajat, situat „deasupra vâltorii”? La ora actuală, ținând cont de implicațiile dezbaterilor care încă se mai poartă (decomunizare, desecretizarea tuturor arhivelor, lupta împotriva oligarhiei jefuitor-parazitare), nu cred că este eficientă (și nici credibilă) atitudinea neutru-contemplativă. În fond, să nu uităm, Camus s-a implicat direct în discuțiile legate de „Afacerea Kravcenko” și de demascarea comunismului ca ideologie și practică barbară.

Nici Raymond Aron nu a tăcut atunci când a trebuit să spună cu voce tare ceea ce trebuia spus despre delirul multora dintre intelectualii seduși de legendele staliniste ori de revoluționarismul tiers-mondist. Sustragerea din politic este o iluzie nu mai puțin ideologică decât cele pe care le denunță criticii apelurilor de ieri și de azi. Simplu și direct spus, atunci când se discută destinul unei comunități umane, când se confruntă viziunile antidemocratice cu cele pluraliste, intelectualii nu-și pot permite luxul poziției impasibil-detașate.

Pentru a înțelege mai bine procesul de-satelizării staliniste din România (cu ramificații exemplare pentru întreaga regiune), trebuie să ne întoarcem, din nou, la indivizii reabilitați și biografiile lor, la ponderea pe care au avut-o în auto-reprezentarea „noului” regim.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct

Una din aceste figuri centrale a fost Lucrețiu Pătrășcanu (1900–1954). A fost fără doar și poate o victimă a lui 1954, dar în 1945 era ministrul Justiției care practic aplica legislația a cărei victimă avea să cadă el însuși. Acesta este sindromul Slánský: indivizii ajung să fie răpuși de lama ghilotinelor pe care ei înșiși le-au construit.

Un alt personaj în acest joc cinic și grotesc cu scaune muzicale a fost cumnatul său, Petre Pandrea (1904-1968; o figură care, dată fiind cariera interesantă, merită cel puțin un studiu consistent într-o revistă academică occidentală majoră). Acesta din urmă fusese avocat și, în anii 1930, se împrietenise cu Gheorghi Dimitrov, pe vremea studiilor universitare berlineze ale lui Pandrea. A început ca un om al extremei dreapta și a sfârșit prin a fi avocatul apărării unor figuri comuniste majore în perioada interbelică, inclusiv în procesul Anei Pauker. Cu toate acestea, după război, pentru că era un adevărat antifascist, a început să apere celelalte victime, sfârșind în închisoare, în timp ce, ironic, fostul său secretar personal era ministru al Justiției (Avram Bunaciu). Pandrea a fost închis pentru mai mulți ani pentru că a crezut că datoria unui avocat este să-i apere pe inculpați și nu să devină automat un instrument al acuzatorilor.

Înainte să vedem ce a scris Pandrea despre Pătrășcanu, aș vrea să mai amintesc aici că procesul celui din urmă a fost singurul proces-spectacol care nu s-a desfășurat deschis. Avem aşadar o persoană care nu era vinovată și care nu și-a admis vreodată vina sugerată; fusese desemnat de PMR să joace rolul unui Tito român, deci trădătorul paradigmatic. După torturi oribile, după tentative de a-l convinge de necesitatea de a urma linia partidului, el n-a cedat, deși știa foarte bine mecanismul, (i)logica epurării. Un alt fapt de interes aici este, așa cum arată unele surse, faptul că și-ar fi cumpărat, într-una din delegațiile române la Conferința de Pace de la Paris, printre multe alte cărți, și Le Zero et l’Infini (Întuneric la amiază) de Arthur Koestler. Deci știm sigur că cel puțin una din victimele epurărilor staliniste era conștientă de psiho-patologica auto-degradare căreia Rubașov îi cade, într-un final, jertfă. În aceste circumstanțe, cuvintele pe care le-a scris Petre Pandrea despre cumnatul său, cel mai influent intelectual comunist din România, cântăresc foarte mult: „Pătrășcanu a murit ca un soldat care și-a servit idealurile politice, pe care le-a urmărit prin întuneric și subterane, tenace, neînfricat și fanatic”.

Aș vrea să închid discuția despre (i)logica stalinismului cu o anecdotă. Am vizitat-o cândva pe o doamnă venerabilă, Ilka Melinescu, o veche ilegalistă comunistă care, la un moment dat, ajunsese redactor-șef la Editura pentru Literatură Universală (desprinsă din ESPLA). Era opusul simbolic al ideii că doar muncitorii pot rezista practicilor de tortură de la Siguranță (ea însăși, o intelectuală, a trăit pe pielea ei astfel de încercări și a reușit să reziste cu succes). Îl cunoscuse pe Petre Pandrea și deținea un minunat album de artă pe care acesta îl scrisese despre Constantin Brâncuși. Pandrea îi oferise albumul cu următoarea dedicație: „Tigroaicei Ilka Melinescu, în amintirea prietenilor noștri comuni Lucrețiu Pătrășcanu și Ana Pauker, frați inamici interdevorați”.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG