Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană se retrage dintr-un cartier al orașului Ceasiv Iar. Kievul spune că duce lipsă de muniții


Orașul Ceasiv Iar este una din zonele cele mai fierbinți ale frontului din estul Ucrainei, unde avansul Rusiei este lent, dar constant.
Orașul Ceasiv Iar este una din zonele cele mai fierbinți ale frontului din estul Ucrainei, unde avansul Rusiei este lent, dar constant.

Trupele ucrainene s-au retras dintr-un cartier al orașului strategic Ceasiv Iar, după ce acesta a fost ocupat de armata rusă, care înregistrează un avans lent în estul Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski a deplâns întârzierea ajutoarelor occidentale, insuficiente pentru noile unități.

Armata ucraineană a transmis joi că trupele sale s-au retras din cartierul „Kanal” al orașului Ceasiv Iar, care datorită poziției sale strategice, fiind amplasat pe un deal, este unul din punctele fierbinți ale ofensivei rusești din estul țării, începând cu luna aprilie.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Nazar Voloșin, a spus pentru televiziunea ucraineană că retragerea a fost aprobată de comandamentul militar deoarece apărarea acestui cartier „amenința viața și sănătatea militarilor noștri”.

Reprezentanții armatei ucrainene au confirmat anunțul Moscovei, care miercuri, 3 iulie, a susținut că a preluat controlul asupra cartierului „Kanal” din acest oraș, pe care l-ar putea folosi ca punct de plecare spre vest, în direcția localităților Kramatorsk și Sloveansk, notează Reuters.

Deși Rusia înregistrează un avans lent în estul Ucrainei, forțele Kievului au reușit să oprească încercarea armatei ruse de a deschide un nou front în apropierea orașului Harkov din nord-estul țării.

Armata ucraineană a mai declarat în actualizarea zilnică de joi, 4 iulie, că în ultimele 24 de ore au avut loc peste 161 de ciocniri cu forțele ruse, majoritatea în regiunea Donețk.

Ajutorul occidental, insuficient pentru noile unități

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) scrie că Ucraina face față provocărilor legate de lipsa militarilor, reușind să formeze mai multe brigăzi noi. Cu toate acestea, livrările întârziate și insuficiente de arme occidentale vor împiedica cel mai probabil Kievul să echipeze toate aceste noi unități militare.

Într-un interviu acordat publicației americane Bloomberg, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că în prezent sunt 14 brigăzi ale armatei ucrainene care sunt subechipate și nu au arme adecvate.

„Pachetele de asistență ar trebui să vină, dar ele vin încet, din păcate”, a adăugat el.

Liderul de la Kiev a mai spus că țara sa trebuie să păstreze ceea ce are, cât timp așteaptă ajutorul occidental, înainte de a vorbi despre noi acțiuni contraofensive.

Miercuri, 3 iulie, Statele Unite au anunțat un nou sprijin militar acordat Ucrainei, în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari.

Pachetul include rachete de apărare aeriană HAWK; muniție HIMARS; proiectile de artilerie de 155 mm și 105 mm; mortiere de 81 mm; rachete TOW; sisteme antitanc Javelin și AT-4; muniție pentru arme de calibru mic; și alte arme din stocurile Pentagonului.

Pachetul include, de asemenea, noi fonduri pentru achiziționarea de rachete pentru sistemele antiaeriene Patriot și NASAMS.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG