Linkuri accesibilitate

Cele două spitale de boli contagioase din capitală au fost comasate, în pofida opoziției angajaților


Poarta de la intrarea pe teritoriul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău
Poarta de la intrarea pe teritoriul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău

Guvernul a decis că Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău va absorbi Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile din orașul Codru. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, promite că edificiul istoric al spitalului din centrul orașului va fi conservat și niciun angajat nu va fi demis.

La ședința Guvernului din 27 decembrie, ministra a ținut să precizeze că se vor face investiții în spitalul „Toma Ciorbă”, acolo unde nu există o secție de terapie intensivă, o secție de pediatrie și un laborator modern. „Utilizarea eficientă a resurselor ambelor instituții ne va ajuta să atingem aceste obiective”, a spus Nemerenco.

Cât despre protestele celor două colective, care s-au împotrivit comasării spitalelor, ministra a comentat că acești angajați au fost „utilizați de anumiți actori politici, într-un sens negativ”, fără a preciza despre ce forțele politice vorbește.

„Angajații au fost presați de administrații să iasă la proteste, aducându-se informații false cu referire la teren și clădiri. Acest spital are un patrimoniu important, are o conotație istorică. Suntem dispuși să lucrăm împreună la conservarea acestor clădiri, la reparația lor”, a mai spus ministra.

Totodată, aceasta a dat asigurări că pe niciun angajat „nu îl paște niciun pericol”, invitând presa peste jumătate de an să vadă ce investiții se vor face în spital.

După aprobarea hotărârii, premierul Dorin Recean a lăudat-o atât pe Nemerenco pentru că „face ceea ce trebuie pentru cetățeni, nu pentru administratori”, cât și pe ministrul Educației, Dan Perciun, pentru fuzionarea a două universități.

În hotărârea de Guvern, Ministerul Sănătății spune că ambele spitale au nevoie de finanțare suplimentară pentru reparații, iar spitalul „Toma Ciorbă” este vechi, nu corespunde cerințelor și riscă să nu fie reacreditat. După reorganizarea sub o singură administrație, se vor face economii din salarii de aproximativ 1,5 milioane de lei anual, bani care pot fi reinvestiți în reparații și modernizare.

Proiectul fuzionării celor două instituții a fost publicat pe site-ul particip.gov.md la 5 decembrie 2023. Ministerul Sănătății nu a organizat alte dezbateri publice, iar proiectul a fost introdus pe agenda Guvernului pe ultima sută de metri.

Angajații celor două spitale au organizat două proteste, în care au cerut Guvernului și altor instituții de stat să se renunțe la această inițiativă. Ei se temeau că-și vor pierde posturile de muncă și că terenurile și clădirile din centrul Chișinăului vor fi privatizate.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG