Linkuri accesibilitate

USEFS va fi absorbită de USM. Șarov: „Patrimoniul va rămâne intact, profesorii își vor păstra locurile de muncă”


Clădirea Universității de Stat de Educație Fizică și Sport
Clădirea Universității de Stat de Educație Fizică și Sport

Guvernul a decis că Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) va fuziona cu Universitatea de Stat din Moldova (USM). Transferul studenților se va face în mai-august 2024. Aceștia vor finaliza studiile la specialitățile la care au fost înmatriculați, plătind taxele stabilite anterior.

Potrivit Ministerului Educației, anual, numărul studenților din R. Moldova scade cu aproximativ 8%, iar majoritatea universităților sunt prea mici pentru a funcționa eficient. Printre argumentele aduse de autorități, se menționează că USEFS are puțini studenți (1.871) și are unele domenii de formare profesională similare cu cele de la USM.

De asemenea, ministerul susține că în majoritatea țărilor europene, facultățile de sport sunt parte a unor universități clasice. Autoritățile susțin că USM are peste 10.000 de studenți la licență și master, are 121 de programe de studii și 11 cămine, majoritatea renovate, iar USEFS – doar trei cămine, „în stare deplorabilă”.

Rectorul USEFS, Viorel Dorgan, a declarat Europei Libere că nu-și pierde speranța și crede că, timp de jumătate de an, când va avea loc fuziunea propriu-zisă, autoritățile se vor răzgândi: „Și o hotărâre de guvern poate fi anulată. Noi o să aducem argumente în continuare ca să putem să păstrăm universitatea”.

Viorel Dorgan, rectorul USEFS
Viorel Dorgan, rectorul USEFS

Anterior, Dorgan a spus Europei Libere că atât el, cât și cadrele didactice au temerea că fuziunea va diminua importanța sportului. În opinia lor, miza absorbției ar fi, de fapt, proprietățile USEFS. Instituția are un bazin în centrul Chișinăului și câteva terenuri, unde urmau să fie construite un teren de fotbal și un cămin. Profesorii se îndoiesc că problemele universității vor fi rezolvate odată cu trecerea la USM.

Dan Perciun: „USEFS va avea doar de câștigat de pe urma acestei absorbții”

Pe de altă parte, ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat Europei Libere că, odată ce este adoptată hotărârea de Guvern, procesul este ireversibil, iar temerile pe care le au angajații nu au temei.

„Procesul nu mai poate fi oprit, fuzionarea va avea loc. Datorită investițiilor, USEFS va avea doar de câștigat de pe urma acestei absorbții. Personalul va fi păstrat integral, la fel și proprietățile instituției. Universitatea întâmpină dificultăți financiare, iar anul acesta am fost nevoiți să acoperim cu 6 milioane de lei deficitul bugetar, după ce i s-au alocat circa 33 milioane de lei. Există și probleme istorice. Bunăoară, pe teritoriul USEFS, de mai mulți ani, funcționează un centru de dezasamblare a mașinilor”, a explicat Perciun.

Sală pentru orele de gimnastică de la USEFS
Sală pentru orele de gimnastică de la USEFS

Și rectorul USM, Igor Șarov, dă asigurări că patrimoniul USEFS va rămâne intact. Ba mai mult, USM planifică să investească în renovarea bazinului USEFS, care se află în preajma Guvernului, și în construcția stadionului de fotbal.

„Cadrele didactice își vor păstra locurile de muncă și li se vor oferi locuri în senatul și în administrația USM. Din experiența anterioară [USM a absorbit Academia de Administrare Publică și câteva institute de cercetare – n.r.], cel mai probabil, în noua structură nu se va regăsi doar personalul auxiliar”, a declarat Europei Libere Șarov.

În urma reformei universitare din 2021, care a presupus comasarea mai multor instituții, în R. Moldova au rămas 11 din 16 universități de stat. Ministerul Educației a motivat reforma prin scăderea continuă a numărului studenților și a promis că, după concentrarea resurselor, mai mulți bani vor fi investiți în modernizarea instituțiilor, iar studenții și cadrele didactice vor avea parte de condiții mai bune.

Recent, autoritățile din educație au anunțat că și Universitatea „Grigore Țambalac” din Taraclia va fi lichidată și transformată într-o filială a Universității „Anghel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG