La împlinirea a o sută de ani de la nașterea scriitorului ucrainean M.M. Koțiubinski, bătrânii din Giurgiulești își mai aminteau de un tânăr chipeș cu mustață țepoasă, care stătea ore întregi, privind cu nesaț la horele ce se jucau pe vatra satului.
În cele câteva discursuri rostite cu prilejul festivităților „jubiliare”, I.I. Bodiul a expus concepția marxist-leninistă asupra trecutului și prezentului „Moldovei sovietice”.
La 29 septembrie 1964 pe malurile limanului de la Kuciurgan, nu departe de Nistru, la hotarul dintre RSS Moldovenească și RSS Ucraineană, a fost dat în exploatare primul bloc de 200 mii kW al „Centralei electrice raionale de stat moldovenești”.
Cu prilejul „dublului jubileu”, 40 de ani de la „formarea RSS Moldovenești” și 20 de ani de la „eliberarea de sub ocupația fascistă”, în atelierele pictorilor și sculptorilor din Chișinău se lucra de zor.
După un turneu de trei săptămâni prin Moscova, Leningrad, Kiev și Cernăuți, la început de septembrie 1964 ansamblul folcloric „Perinița” din România a ajuns și la Chișinău, unde era așteptat cu mare emoție.
La 6 septembrie 1964 la Chișinău sosea o delegație a parlamentarilor japonezi, în frunte cu Sigeo Tanaka, unul din fruntașii Partidului Liberal-Democrat. Delegația era însoțită de fostul prim-secretar al CC al PC al Moldovei, Z.T. Serdiuk, membru al Sovietului Suprem al URSS.
În prag de toamnă 1964, pe stadionul colhozului „Avangard” din Comrat s-a desfășurat o „mare sărbătoare”, în cinstea celei de-a 40-a aniversări „de la formarea RSS Moldovenești și a Partidului ei Comunist”.
Cu prilejul împlinirii a două decenii de la ieșirea României din războiul împotriva URSS la 23 august 1944, ziarul „Pravda” din Moscova și „Scânteia” din București au scos în comun de sub tipar culegerea de texte „România populară azi”.
În 1964, octetul de fete de la Școala pedagogică din Călărași era unul din cele mai tinere formații artistice. Drept imbold pentru formarea trupei a servit prezența unui octet de fete din Tallin în cadrul Decadei culturii estoniene în RSS Moldovenească, în vara anului 1962.
Între 1955 și 1958 doctorul în științe tehnice B. Lazarenco, viitor membru titular al Academiei de Științe a RSS Moldovenești, s-a aflat în Republica Populară Chineză, în calitate de consilier al președintelui Academiei de Științe a Chinei.
Încarcă mai mult
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi