Linkuri accesibilitate

Un cadou pentru oamenii de știință


Noul corp de laboratoare al Institutelor de chimie, fizică aplicată și biologie ale Academiei de Științe din RSSM. „Cultura Moldovei”, 24 septembrie 1964.
Noul corp de laboratoare al Institutelor de chimie, fizică aplicată și biologie ale Academiei de Științe din RSSM. „Cultura Moldovei”, 24 septembrie 1964.

În peisajul citadin al Chișinăului din vecinătatea turnului de televiziune apăru în toamna anului 1964 un nou bloc din piatră albă, cu patru etaje. Noua clădire era un „cadou” oamenilor de știință din partea „poporului și partidului”, cu ocazia celei „de-a 40-a aniversări a republicii”.

Localul trebuia să găzduiască trei institute academice de cercetare: de chimie, de fizică aplicată și de biologie. Ultimele două urmau să se aleagă cu câte un sediu propriu în câțiva ani.

Cele patru etaje numărau 200 de birouri, majoritatea – săli de laborator, dotate cu utilajele necesare, inclusiv cu telefon, difuzor (radio) și aer condiționat pentru a asigura temperatura constantă, indiferent de anotimp. Pentru ridicarea la etaj a obiectelor grele era prevăzut un ascensor.

Institutele aveau la dispoziție o sală modernă de festivități, cu scenă, cabină de proiecție și bufet. Cercetătorii aveau condiții optime de muncă, până și cabine de duș cu apă caldă.

Trecerea la noul corp de laboratoare moderne a dat școlilor științifice de chimie, matematică, fizică etc. un nou impuls de dezvoltare.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG