Linkuri accesibilitate

Cadouri pentru învățători


În atelierul școlii nr. 3 din Cimișlia. „Cultura Moldovei”, 2 decembrie 1964.
În atelierul școlii nr. 3 din Cimișlia. „Cultura Moldovei”, 2 decembrie 1964.

La sfârșitul anului 1964, la redacția ziarului „Cultura Moldovei” sosea o scrisoare din satul Mihailovca, raionul Cimișlia, cu o plângere împotriva învățătoarei Zinaida P. Rambu. Diriginta clasei a VIII-a era acuzată că aproape cu ocazia fiecărei sărbători le-ar fi cerut elevilor să-i facă diferite cadouri.

O lecție în școala din satul Ialoveni. „Cultura Moldovei”, 19 noiembrie 1964.
O lecție în școala din satul Ialoveni. „Cultura Moldovei”, 19 noiembrie 1964.

O copie a răvașului a fost trimisă secției raionale a învățământului public din Cimișlia. Șeful secției, „tov. Roșca”, informa redacția că învățătoarea Zinaida P. Rambu primise un singur cadou de la elevi, de 8 Martie. Inițiativa strângerii banilor pentru cadou aparținuse unui grup de părinți. Alte cadouri de la elevi învățătoarea nu primise.

Scrisoarea „cu parafă” a fost discutată la adunarea corpului pedagogic din Mihailovca. După cum informa redacția ziarului, „tov. Roșca”, pe viitor, pedagogilor li s-a propus să încurajeze elevii să facă „cadouri pentru învățători” cu mâinile proprii, în atelierul de muncă, pe câmpul experimental etc.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG