Linkuri accesibilitate

Decembrie 1964: O „conferință republicană” despre rolul sărbătorilor sovietice


La expoziția de noi datini populare din foaierul Casei de Luminare Politică din Chișinău. „Cultura Moldovei”, 20 decembrie 1964.
La expoziția de noi datini populare din foaierul Casei de Luminare Politică din Chișinău. „Cultura Moldovei”, 20 decembrie 1964.

„Omul nou” sovietic a fost un produs al ingineriilor sociale ale Partidul Comunist. Încă din creșă și școală, el trebuia înstrăinat de la cele sfinte, rupt de la matricea tradițională populară și dat pe mâna educatorilor politici.


În viața de toate zilele, s-au impus noi sărbători și ritualuri, însă, eforturile depuse nu dădeau efectul scontat. În aceste circumstanțe, în decembrie 1964, secția ideologică a CC al PCM a convocat la Chișinău „o conferință republicană” de două zile pe tema noilor sărbători și tradiții sovietice.

La conferință au participat lucrători de partid și ai Sovietelor, ai sindicatelor și comsomolului, ai secțiilor orășenești și raionale de cultură, oameni de litere și de știință, responsabili ai societății „Știința” și ai sfaturilor femeilor, conducători ai gospodăriilor agricole colective, lectori-ateiști.

Raportul de bază cu privire la „Rolul noilor sărbători și ritualuri sovietice în educația comunistă a oamenilor sovietici” a fost prezentat de secretarul CC al PCM, D.S. Cornovan. Despre semnificația noilor sărbători în procesul de educație a oamenilor și de lichidare a „rămășițelor religioase” au vorbit mai mulți, reprezentând o specializare și geografie diversă: de la comsomoliști la academicieni și scriitori, de la comuniști de rang înalt de la Tiraspol, la comuniști de la țară, ca un președinte de comisie ”pentru introducerea ritualurilor noi din satul Baraboi, raionul Dondușeni”.

Punctul pe „i” l-a pus emisarul Moscovei, I.I. Brajnik, instructor al CC al PCUS, care a insistat asupra intensificării eforturilor în vederea educării „omului nou” sovietic.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG