Linkuri accesibilitate

Dinoteriul de la Goian


B. A. Tarabukin si V. V. Uhnarovski reconstituie scheletul dinoteriului de la Goian. „Cultura Moldovei”, 17 decembrie 1964.
B. A. Tarabukin si V. V. Uhnarovski reconstituie scheletul dinoteriului de la Goian. „Cultura Moldovei”, 17 decembrie 1964.

Când în toamna anului 1964, în satul Goian, buldozerele au început a săpa un dâmb care stătea în calea unei noi construcții, din nisipul răscolit au ieșit la suprafață niște oase uriașe și un craniu lung de un metru.

La fața locului au sosit imediat, de la Chișinău, cercetătorii de la „Muzeul republican de istorie naturală” al RSSM, care au strâns cu grijă oasele descoperite. După mai multe cercetări, ei au constatat că rămășițele găsite aparțineau unui dinoteriu care trăise cu 12-14 milioane de ani în urmă. Până atunci, asemenea schelete fuseseră găsite doar în împrejurimile Bucureștiului, iar pe meleagurile basarabene - la Gălești.

Scheletul dinoteriului de la Goian a fost restabilit de cercetătorii științifici, în frunte cu B. A. Tarabukin, și de meșterul și preparatorul V. V. Uhnarovski de la „Muzeul republican de istorie naturală”.

Scheletul dinoteriului de la Goian poate fi văzut și astăzi printre exponatele cu valoare de unicat ale Muzeului național de etnografie și istorie naturală din capitală.

Se presupune că mamiferul uriaș fugea din calea unui incendiu și, spre ghinionul său, a căzut într-o mlaștină, unde scheletul lui s-a păstrat într-o stare admirabilă.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG