Linkuri accesibilitate

Focarul de rujeolă de la centrul pentru refugiați din Chișinău se extinde


Centrul, care găzduiește circa 160 de refugiați ucraineni, inclusiv peste 60 copii, a fost plasat în carantină pentru 21 de zile.
Centrul, care găzduiește circa 160 de refugiați ucraineni, inclusiv peste 60 copii, a fost plasat în carantină pentru 21 de zile.

Numărul cazurilor confirmate de rujeolă la Centrul de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău a crescut la 11, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Este vorba de copii nevaccinați, cu vârste între 2 și 17 ani, care au fost spitalizați și primesc îngrijiri medicale.

ANSP continuă să monitorizeze starea de sănătate a persoanele care au fost în contact cu aceștia pentru a identifica și alte persoane posibil bolnave. Centrul, care găzduiește circa 160 de refugiați ucraineni, inclusiv peste 60 copii, a fost plasat în carantină pentru 21 de zile.

De la începutul anului, în R. Moldova, au fost confirmate prin diagnostic de laborator, 16 cazuri de rujeolă, dintre care 11 în focarul înregistrat la Centrul de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave, dar poate fi prevenită prin imunizare. Vaccinarea se face gratuit, la vârstele de 12 luni, 6 – 7 ani și 15 – 16 ani.

Specialiștii recomandă adresarea imediată la medic în caz de febră, erupţii cutanate, tuse, rinită, conjunctivită. Rujeola este o infecție foarte contagioasă, care se transmite prin contactul cu picăturile rezultate din strănut, tuse sau în timpul conversaţiei, picături care rămân în aer o perioadă îndelungată.

Ultima dată, în R. Moldova o epidemie de rujeolă a fost înregistrată în 2018.

În Ucraina, epidemiile de rujeolă sunt ciclice și izbucnesc odată la 4 – 5 ani, ultima a durat din 2017 până în 2019. Medicii se așteaptă la un nou val în 2024. Din cauza războiului, mulți copii nu sunt vaccinați la timp. Rata vaccinării a scăzut sub 70%.

România se confruntă deja cu o epidemie de rujeolă. De la 1 ianuarie 2023, au fost confirmate 9.000 de cazuri de rujeolă şi au fost înregistrate nouă decese.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG