Linkuri accesibilitate

Cum poate fi afectată R. Moldova de epidemia de rujeolă din România  


Vaccinarea este singura metodă de protecție contra rujeolei, de aceea specialiștii îndeamnă toți părinții să-și vaccineze copiii. O singură doză de vaccin asigură prevenirea bolii în proporție de 97%. 
Vaccinarea este singura metodă de protecție contra rujeolei, de aceea specialiștii îndeamnă toți părinții să-și vaccineze copiii. O singură doză de vaccin asigură prevenirea bolii în proporție de 97%. 

În R. Moldova au fost înregistrate până acum doar trei cazuri de rujeolă. Cu toate acestea, riscul ca numărul lor să crească este tot mai mare, având în vedere că România se confruntă cu o epidemie, iar boala este extrem de contagioasă. Rata de vaccinare a scăzut în ultimii 5 ani de la 90 la 84%.  

Primul caz de rujeolă a fost înregistrat în R. Moldova în luna martie a acestui an. Ea vorba de o persoană de 43 de ani, din municipiul Chișinău, care s-a întors din străinătate. Al doilea caz a fost depistat în luna decembrie, la un copil de 3 ani, din Soroca, care nu era vaccinat împotriva rujeolei și s-a întors recent din Rusia. Acesta a molipsit un alt minor, la fel, nevaccinat.

Specialiștii spun că epidemia de rujeolă din România afectează indirect R. Moldova.

„Atât în România, cât și în Ucraina sunt cazuri de rujeolă. Ne afectează deoarece din Ucraina vin refugiați și am putea avea cazuri de import. În România, de asemenea, circulația este liberă. În contextul sărbătorilor de iarnă, cetățenii moldoveni ar putea merge în vacanță în România și există riscul de import al maladiei”, a explicat Europei Libere vicedirectorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Veaceslav Guțu.

La începutul lunii decembrie, Ministerul Sănătății din România a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, după ce s-au înregistrat 2.000 de cazuri de rujeolă, în 29 de județe.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase infecții, care se transmite pe cale aeriană. Un bolnav de rujeolă poate infecta alte 18 persoane. Maladia se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări nazale, tuse uscată. În a treia sau a patra zi de boală, apar pete roșii pe piele, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

Vaccinarea este singura metodă de protecție contra rujeolei, de aceea specialiștii îndeamnă toți părinții să-și vaccineze copiii. O singură doză de vaccin asigură prevenirea bolii în proporție de 97%.

Nu există un tratament antiviral specific pentru acest virus. Tratamentul este doar simptomatic. Copiii nevaccinați riscă să dezvolte și complicații, printre cele mai frecvente fiind:

• laringita,

• pneumonia

• meningita.

Rata vaccinării, în scădere

În R. Moldova, vaccinarea contra rujeolei este inclusă în Programul Național de Imunizări și constă din administrarea a trei doze de vaccin combinat ROR (contra rujeolei, rubeolei și oreonului) la vârstele de 12 luni (ROR-1), 7 ani (ROR-2) și 15 ani (ROR-3).

Rata de vaccinare primară (la un an) este de 84,5%, în scădere față de anul 2018, când era de 90,3%.

Revaccinarea împotriva ROR, la vârsta de 6-7 ani, a scăzut și ea, de la 96% în 2018 la 93,1% – în 2023.

În cazul revaccinarii secundare, de la 15 ani, acoperirea vaccinală s-a diminuat de la 97,4% – în 2018 la 94,3% – în 2023.

În România, acoperirea vaccinală cu prima doză este de 78%, iar cu doza a doua – de 62%. Asta în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca acoperirea vaccinală împotriva rujeolei să nu fie mai mică de 95%.

În 2021 și 2022, nu au fost raportate cazuri de rujeolă, însă R. Moldova s-a confruntat cu o epidemie de rujeolă în anul 2018.

Actualmente, în Depozitul Național de Vaccinuri al ANSP sunt peste 100.000 de doze de vaccin ROR.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG