R. Moldova a obținut acces la 4,2 miliarde de euro, care reprezintă bugetul programului Uniunii Europene privind piața unică, pentru a se adapta mai rapid la standardele europene. Europa Liberă explică ce beneficii aduce programul și ce trebuie să facă R. Moldova pentru a intra pe această piață.
Timp de două săptămâni, foștii negociatori ai României la Uniunea Europeană îi pregătesc pe funcționarii și demnitarii moldoveni de tratativele de aderare. Funcționarii de la Chișinău simulează negocieri și sunt instruiți pe teme europene, inclusiv cum să gestioneze fondurile de pre-aderare.
Acordul cu Gazprom și-a pierdut relevanța pentru R. Moldova, acesta rămânând important doar „pentru a face posibilă supraviețuirea” regiunii transnistrene, a spus la Europa Liberă Sergiu Tofilat, expert în energetică și membru al Consiliului de Observatori al S.A. „Moldovagaz”.
Agricultorii susțin că prețurile la floarea-soarelui sunt mici și cer să fie interzise importurile. Pe de altă parte, exportatorii spun că au crescut de 2-3 ori costurile de logistică, inclusiv din cauza dificultăților la transportarea cerealelor și oleaginoaselor pe cale maritimă și terestră.
Vestmoldtransgaz, subsidiara întreprinderii energetice de stat din România, Transgaz, va gestiona începând de astăzi, 19 septembrie, sistemul de transport al gazelor naturale din R. Moldova. Europa Liberă explică de ce a avut loc această schimbare și care va fi impactul asupra pieței gazelor.
În gara din satul Căinari, or. Căinari, Căușeni nu mai poate fi văzut niciun călător. Trenurile pentru pasageri nu mai trec prin această gară din 2016. Cursele pentru călători au fost sistate din cauza că oamenii preferă să ajungă mai repede la destinație, iar trenul circulă cu o viteză foarte mică.
În Republica Moldova sunt cinci-șase latifundiari, care dețin suprafețe de pământ arabil a câte 40-60 de mii de hectare, iar acești agenți economici sunt și exportatori agricoli, ceea ce îi pune într-un proces de competiție cu micii agricultori.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, propune ca fermierii să se unească în cooperative și recomandă ca activitatea acestora să fie specializată în funcție de regiuni. Producătorii din cele trei zone ale țării, cu care a discutat Europa Liberă, au păreri împărțite despre această reformă.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat într-un interviu la Europa Liberă că își asumă lansarea a ceea ce el numește „revoluție în agricultură”. Reforma va viza specializarea producătorilor agricoli în funcție de regiuni și crearea cooperativelor agricole.
Autoritățile anunțau, anul trecut, că pilonii pentru linia electrică de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău, care va aduce curent din România, vor fi instalați în primăvară, iar acum vin cu un nou termen. Europa Liberă explică de ce încă nu a început construcția acestei linii.
R. Moldova a devenit stat participant asociat al Inițiativei celor Trei Mări (3SI), scopul căreia este să elimine disparitatea economică dintre Europa de Vest și cea de Centru-Est. Europa Liberă explică ce beneficii ar putea aduce R. Moldova cooperarea cu țările din regiunea celor trei mări.
Încarcă mai mult