Linkuri accesibilitate

Legile antigay din Rusia, în acțiune: două săptămâni de închisoare pentru un curcubeu?


Copiii țin pancarte în culorile curcubeului, la Hamburg, la 28 ianuarie, la un protest împotriva excluziunii și extremei-drepte, sub genericul „Toți sunt bineveniți”. În Rusia, părinții ar fi chemați, probabil, să dea socoteală.
Copiii țin pancarte în culorile curcubeului, la Hamburg, la 28 ianuarie, la un protest împotriva excluziunii și extremei-drepte, sub genericul „Toți sunt bineveniți”. În Rusia, părinții ar fi chemați, probabil, să dea socoteală.

O femeie de 33 de ani din Rusia este acuzată de extremism după ce i-a fost descoperită pe contul de Instagram imaginea unui curcubeu.

Potrivit organizației pentru drepturile omului Pervîi Otdel, citată de AFP, Inna Mosina, din Saratov, riscă să facă două săptămâni de închisoare sau să plătească amendă de 2000 de ruble pentru că ar fi încălcat astfel legea care declară extremistă „mișcarea internațională LGBT”.

Legislația a fost adoptată de Duma de Stat în noiembrie, chiar dacă nimeni nu știe exact ce ar fi acea „mișcare internațională”.

Curcubeul ar fi, potrivit tribunalului din Saratov, simbolul acelei mișcări, fiind „descoperit” pe contul Mosinei de un polițist.

Femeia spune că imaginea se afla pe contul ei înainte de adoptarea noii legi.

Întrebată de judecător de unde i-a veni inspirația, Mosina a răspuns: „Din cap”.

Următoarea audiere va avea loc la 5 februarie.

Culorile curcubeului sunt arborate la marșurile LGBT+, dar sunt și simbolul mișcării pacifiste internaționale.

Rusia a adoptat prima lege anti-LGBT în 2013, în scopul declarat de a proteja copiii față de ceea ce inițiatorii ei numesc „propaganda homosexuală”. În practică, orice vorbă bună despre persoanele LGBT în fața unui minor se poate pedepsi în baza legii.

Recent, autoritățile din regiunea separatistă transnistreană a R. Moldova au anunțat la rândul lor că vor adopta o lege împotriva propagandei homosexuale, la scurt timp după ce au declarat, tot ca F. Rusă, anul 2024 ca anul „familiei tradiționale”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG