Linkuri accesibilitate

Macron spune că nu are nicio îndoială că Rusia va lua în vizor Jocurile Olimpice de la Paris


Emmanuel Macron a adoptat în ultimele luni o poziție mai dură față de Rusia.
Emmanuel Macron a adoptat în ultimele luni o poziție mai dură față de Rusia.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat joi că „nu are nicio îndoială” că Rusia va viza într-un mod răuvoitor Jocurile Olimpice de la Paris din această vară.

„Nu am nicio îndoială, inclusiv în privința informației”, a spus Macron, răspunzând la întrebarea unui reporter dacă crede că Rusia va încerca să „țintească” Jocurile Olimpice, transmite Reuters.

Comentariile lui Macron, făcute cu ocazia inaugurării noului centru acvatic al Jocurilor Olimpice, de la Paris, reprezintă cea mai explicită recunoaștere din partea sa, de până acum, a amenințărilor străine la adresa securității sau a bunei desfășurări a jocurilor, notează agenția.

Macron a mai spus Moscova încearcă să promoveze narațiunea că Franța nu este capabilă să găzduiască Jocurile și că evenimentul ar fi un risc.

Kremlinul a catalogat vineri drept „inacceptabile” afirmațiile președintelui francez. „Sunt acuzații complet nefondate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

Jocurile Olimpice de la Paris vor avea loc într-un cadru global complex, în care războiul din Ucraina și conflictul dintre Israel și gruparea Hamas în Gaza complică eforturile de asigurare a securității evenimentului sportiv.

Macron a adoptat în ultimele luni o poziție mai dură față de Rusia, spunând că Moscova trebuie să fie învinsă, și nu a exclus ca trupele NATO să meargă într-o zi în Ucraina, deși a precizat că Franța nu intenționează să instige la ostilități împotriva Rusiei.

Guvernul său a adoptat, de asemenea, o linie mai dură împotriva presupuselor eforturi de dezinformare ale Rusiei în Europa.

Atacurile informaționale ruse împotriva Franței s-ar fi multiplicat, după ce Parisul a încheiat recent un acord bilateral de securitate cu Kievul.

La începutul acestei săptămâni, ministrul de Externe, Stephane Sejourne, a declarat că Franța va propune sancțiuni la nivelul întregii UE împotriva celor care se află în spatele răspândirii dezinformării, în contextul în care Parisul consideră că Moscova depune tot mai multe eforturi pentru a destabiliza blocul comunitar.

La rândul său, Moscova denunță o „implicare tot mai mare” a Franței în Războiul din Ucraina.

IOC nu i-a permis luptătorului rus Sadulaev să se califice la Jocurile Olimpice

Comitetul Internațional Olimpic (IOC) nu i-a permis luptătorului rus, Abdulrașid Sadulaev, să participe la turneul de la Baku pentru a se califica la Jocurile Olimpice de la Paris. Anunțul l-a făcut Federația rusă de lupte.

Este a doua decizie ce nu-i permite lui Sadulaev să participe la competiții. În februarie, dublul campion olimpic din Rusia nu a fost lăsat să intre în România cu o viză Schengen și nu i s-a permis să concureze la Campionatele Europene.

După începerea invaziei rusești pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022, Sadulaev a fost prezent la un miting-concert, pe stadionul Lujniki din Moscova, dedicat celei de-a opta aniversări a anexării Crimeii, la care a participat și președintele rus Vladimir Putin.

Sadulaev, în vârstă de 27 de ani, este de două ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice (2016, 2020), de cinci ori campion mondial (2014, 2015, 2018, 2019, 2021), campion al Cupei Mondiale individuale (2020), de patru ori campion european continental (2014, 2018, 2019, 2020), câștigător al Grand Prix-ului Ivan Yarygin (2014, 2018, 2024), de două ori campion la Jocurile Europene (2015, 2019) și de două ori campion mondial de cadeți (2012, 2013).

Comitetul Internațional Olimpic a stipulat în criteriile sale de eligibilitate pentru Jocurile Olimpice de la Paris că va monitoriza participarea sportivilor ruși la demonstrații și evenimente politice.

Jocurile Olimpice de vară vor avea loc la Paris între 26 iulie și 11 august 2024. Sportivii ruși și belaruși vor putea participa cu statut neutru, doar în competiții individuale și dacă nu sunt afiliați la agenții militare sau de securitate. Echipele naționale rusești din unele sporturi au refuzat să participe în astfel de condiții.

La 19 martie, IOC a declarat că 55 de sportivi ruși se vor putea califica la Jocurile Olimpice. Până acum, s-au calificat doisprezece. Numele și disciplinele sportive nu sunt precizate, dar printre ei s-ar putea număra luptători, judokani, taekwondisti, tenismeni și canotori: anterior, federațiile acestor sporturi le-au permis rușilor să participe la competiții internaționale, în ciuda agresiunii rusești în Ucraina.

XS
SM
MD
LG