Linkuri accesibilitate

Francezii au descoperit o mare rețea rusească de dezinformare


Mesajele de dezinformare și propagandă erau răspândite în special prin aplicațiile de mesagerie, cum ar fi Telegram sau Whatsapp.
Mesajele de dezinformare și propagandă erau răspândite în special prin aplicațiile de mesagerie, cum ar fi Telegram sau Whatsapp.

Rețeaua ce opera în Europa de Vest „pregătea calea pentru un nou val de manipulări online” într-un an electoral crucial, susțin experții francezi. Mesajele ținteau în special comunitățile ruse din mai multe țări vest-europene.

Descoperirea a fost făcută de experți în securitate cibernetică și militară ai agenției franceze Viginum, creată în 2021 cu scopul de a detecta interferențele digitale din partea entităților străine care au drept obiectiv să influențeze opinia publică, scrie The Guardian.

În acest caz, experții au identificat o rețea cu sediul la Moscova care răspândește propagandă și dezinformare în Europa de Vest și pregătea calea pentru un nou val de manipulări online în apropierea mai multor scrutine cruciale din acest an.

Publicul-țintă - comunitățile ruse

Rețeaua numită „Portal Kombat” includea cel puțin 193 de pagini web care răspândeau propaganda pro-rusă, în special cu mesaje de apărare a invaziei Moscovei în Ucraina și critice la adresa guvernului de la Kiev. O mare parte din dezinformare era transmisă prin intermediul rețelelor de socializare și al aplicațiilor de mesagerie, fiind adresată persoanelor susceptibile de a transmite mai departe teorii ale conspirației.

Site-urile nu produceau materiale originale, ci erau setate mai degrabă să inunde internetul cu articole și alte tipuri de materiale din partea unor personalități influente din Rusia sau de la agențiile de presă sau alte surse oficiale afiliate și loiale Moscovei. Ele ținteau și comunitățile ruse din Ucraina și „din câteva țări vestice”, printre care Franța, Germania, Austria, Polonia, Spania, Regatul Unit și SUA.

Cercetătorii Viginum, care au identificat și analizat rețeaua între septembrie și decembrie anul trecut, spun că originea operațiunii masive de dezinformare poate fi localizată la Moscova. În cadrul analizei a fost identificat și un canal pro-rus de Telegram ce opera în Franța și publica „aproape continuu”, până la nouă articole pe oră.

Prezente și în regiunea transnistreană

Experții francezi au menționat că după invadarea Ucrainei, a fost creat ecosistemul „-news.ru”, prin care site-urile apărute nu mai erau portaluri de știri ce relatau informații de interes general sau local, ci doar niște „ecouri” ale propagandei ruse. Unele dintre teritoriile unde acestea activau aveau anumite caracteristici specifice, cum ar fi prezența minorităților ruse, aflate în apropierea liniei de front sau în zone ocupate de armata rusă.

Spre exemplu, experții francezi notează cazul unui portal web, creat în aprilie 2022, care avea drept „public-țintă” populația din orașele și localitățile din regiunea transnistreană, menționând în acest caz orașul Dubăsari.

Marea amenințare a anului superelectoral 2024?

Comisia Europeană, NATO și ONU au catalogat dezinformarea ca fiind printre cele mai mari amenințări la adresa democrației în 2024. În cadrul unei conferințe de la Bruxelles, relatează Guardian, un oficial NATO de rang înalt a spus că dezinformarea este clasificată ca „problemă de securitate națională” și că există o recunoaștere din partea aliaților a faptului că atacurile hibride cu utilizarea dezinformării „pot atinge nivelul unui atac armat”.

Subsecretarul general al ONU responsabil de comunicații, Melissa Fleming, a declarat în cadrul aceleiași conferințe că „dezinformarea este utilizată nu doar pentru a încețoșa războiul, dar pentru a crea mai multă suspiciune și ură” și că subminează forțele de menținere a păcii.

La rândul său, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a menționat că noul război nu este „despre bombe care te pot ucide”, dar despre cuvinte și idei „care îți pot coloniza mintea”.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG