Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: O majoritate PSRM-PD există - informală, nefixată pe hârtie, dar ale cărei rezultate le vedem în multe acțiuni


Nicolae Negru
Nicolae Negru

Un interviu cu analistul politic Nicolae Negru despre ultimele evoluții politice.

Noua majoritate tacită PSRM – PD a făcut mai multe schimbări astăzi în componența biroului permanent al parlamentului și la conducerea comisiilor parlamentare, reflectând trecerea în opoziție a blocului ACUM. Revenirea la cooperarea firească dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat înseamnă crearea tacită a unei coaliții, este părerea editorialistului Nicolae Negru.​

Un interviu cu analistul politic Nicolae Negru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:17 0:00
Link direct

Europa Liberă: Se plămădește sau nu o majoritate PSRM-PD în legislativ?

Nicolae Negru: „Ea există. Tacită sau, să zicem, informală, dar ea există. Atunci când s-a votat premierul, când s-a votat guvernul, când s-a votat moțiunea de cenzură, această acțiune a fost organizată după o discuție. A și recunoscut dl Pavel Filip că s-a întâlnit cu Igor Dodon, s-au pus niște condiții, s-a ajuns la niște înțelegeri. Ea există, această majoritate neformalizată, nefixată poate pe hârtie, dar vedem rezultatele ei, bunăoară chiar azi, când s-a schimbat componența Biroului permanent al Parlamentului, în multe alte acțiuni. Vom vedea cum se vor vota unele legi, atunci când ele nu vor conveni Partidului Democrat, dacă vor îndrăzni cei de la PSRM să propună legi care să nu fie votate, adică care să nu fie acceptate de partenerii lor.”

Europa Liberă: Care sunt avantajele că ei nu vor să formalizeze totuși această majoritate parlamentară, pentru că ar fi mult mai ușor și pentru executiv, și pentru alte instituții ale statului să-și desfășoare activitatea?

Nicolae Negru: „Avantajele sunt atât pentru unii, cât și pentru alții și sunt, în primul rând, electorale. Partidul Democrat nu vrea să facă o coaliție formală cu un partid ne-proeuropean, cel puțin orientat geostrategic spre Est, nu spre Vest și, desigur, PSRM-ul nu vrea să fie în ochii alegătorilor, a simpatizanților săi asociat cu PD-ul.”

Europa Liberă: Se poate crede că aceasta chiar ar putea să fie o înțelegere tacită între cele două entități parlamentare?

Nicolae Negru: „Da, cu siguranță asta a fost înțelegerea, că altfel cum s-ar fi înțeles? Înseamnă că au căzut de acord că nici unul, nici altul nu insistă asupra formalizării acestor relații, că merg împreună până acolo unde merge drumul, dar cel puțin pentru PSRM nu este convenabil să rupă această colaborare până la alegerile prezidențiale, fiindcă produce anumite șocuri și în rândul electoratului și, în general, șocurile de guvernare, sincopele nu dau bine pentru imaginea unui partid.”

Europa Liberă: PSRM, cu mai mult curaj, cu mai multă îndrăzneală încearcă acum să vorbească despre soluționarea problemei transnistrene și chiar să nu ofere suficientă informație despre negocierile care se poartă, cel puțin, între Chișinău și Tiraspol sau între Chișinău și Moscova. Deocamdată, nu se știe, iar pe de altă parte, exponenții guvernării spun că vor insista pe recunoașterea neutralității. Cum vor reacționa deputații PD la toate aceste acțiuni ale socialiștilor și ale președintelui Igor Dodon? Și-apoi s-a mai făcut și schimbarea asta – prospectele medicamentelor să fie tipărite și în limba moldovenească, și în limba rusă. Va înghiți PD-ul toate aceste lucruri ale partenerilor?

PD mai are o pată, o povară de purtat și dacă își mai adaugă încă una – a trădării –, atunci a pierdut definitiv în fața alegătorilor...

Nicolae Negru: „Nu, nu va înghiți, fiindcă astfel ar apărea ca o anexă a PSRM-ului și nu este convenabil din punct de vedere politic pentru PD. A și spus dl Filip că nu vor susține această inițiativă cu prospectele medicamentelor, cu dublajul de care ați spus în așa-zisa limbă moldovenească și limba rusă. Cât privește reglementarea transnistreană, trebuie să spunem că aici există o coincidență de viziune, să spunem așa. Și Partidul Democrat, când a fost la guvernare, a realizat această strategie a „pașilor mici”, și Partidul Socialiștilor merge cam în aceeași direcție și eu cred că ei vor merge împreună atâta timp cât nu se va forța nota, cât timp nu va apărea acest risc al federalizării Republicii Moldova. E linia roșie pe care nu o poate păși PD-ul fără să se compromită definitiv. El mai are o pată, o povară de purtat și dacă își mai adaugă încă una – a trădării, a unui compromis trădător –, atunci a pierdut definitiv în fața alegătorilor. Acum există anumite șanse de reabilitare, atunci nu vor exista.”

Europa Liberă: Dar Federația Rusă îi va percepe pe democrați ca adevărați parteneri ai socialiștilor, parteneri de guvernare?

Nicolae Negru: „Eu nu cred că Moscovei îi place acest mariaj, dar Moscova s-a supărat pe Maia Sandu, pe ACUM-iști, pentru că Maia Sandu n-a îndeplinit ceea ce le-a promis, ceea de ce avea nevoie Moscova. Iar Moscova avea nevoie ca Maia Sandu să meargă la ei, să-și presoare cenușă pe cap, să spună că „guvernul precedent e vinovat de aceste relații sau de faptul că n-au mers prea bine relațiile dintre Republica Moldova și Rusia. Noi vom merge pe altă cale, noi vom face altfel” și într-un fel aceasta reabilita și Rusia pe plan internațional, fiindcă Moscova putea să le spună europenilor: „Vedeți, acolo unde este înțelegere, unde există abordare rațională, noi facem tot posibilul ca lucrurile să meargă bine. În Ucraina pur și simplu nu avem cu cine”, adică această contrapunere între Ucraina și Republica Moldova.

Ei apasă pe aceste două pârghii pentru a ieși din această situație de neîncredere, de conflict chiar, de sancțiuni în relațiile cu Occidentul. Acum, Moscova este sigură că Partidul Democrat nu va face așa ceva, dar e suficient să facă Partidul Socialiștilor. E suficient să meargă Ion Chicu, e suficient să meargă șeful parlamentului și să pronunțe fraze zgomotoase de genul că „noi ne reîntoarcem plenar în cadrul CSI” ș.a.m.d. Asta bucură Moscova și ea se va împăca cu acest mariaj sau acest concubinaj neformalizat.”

Europa Liberă: Dar Guvernul Chicu în Occident, la Bruxelles, la Washington va reuși repede să câștige încrederea partenerilor externi ai Republicii Moldova?

Partidul Socialiștilor, în special Chicu, va trebui să depună multe eforturi pentru a echilibra, pentru a stabiliza situația...

Nicolae Negru: „De acolo i s-a spus noului guvern că depinde de cum vor continua reformele, dacă nu le vor continua – relațiile s-au stricat, dacă le vor continua, cel puțin formal, nu va exista un motiv de suspendare a asistenței financiare, de exemplu. Dar clar că Occidentul privește cu o anumită prudență, cu o anumită îngrijorare ceea ce s-a întâmplat aici, în Republica Moldova. Și Partidul Socialiștilor, în special Chicu, va trebui să depună multe eforturi pentru a echilibra, pentru a stabiliza situația.”

Europa Liberă: Dar dialogul PD – Blocul ACUM a murit din fașă?

Nicolae Negru: „Nu, nu cred că a murit din fașă. Maia Sandu a zis că așteaptă să se curețe, deși ce ar însemna această curățare nu este clar – să dea niște persoane afară din partid, să le elimine din partid? Dar cine decide că această persoană e curată, iar această persoană e murdară? Justiția trebuie să facă lucrul acesta și eu cred că dacă Procuratura Generală sau justiția acum, având un nou procuror general, va întreprinde anumite acțiuni împotriva unor deputați PD, cred că Partidul Democrat se va grăbi să se debaraseze de acești deputați, ținând cont mai cu seamă de faptul că actualul procuror general a fost membru al PD, deci nu va putea fi suspectat de îndeplinirea unor comenzi politice, deși s-ar putea încerca și această stratagemă din partea unor deputați, dar cred că nu le va merge.”

Europa Liberă: Cât de independent va fi proaspătul procuror general ales, dl Alexandru Stoianoglo?

Nicolae Negru: „Noi ne aflăm în Republica Moldova. El poate să fie formal independent, dar neformal poate să fie dependent. La noi, uneori, contează anumite conveniențe, e această mentalitate veche în relațiile dintre șefi și subalterni își spune cuvântul și-și va spune cuvântul și în cazul acestui procuror. Eu nu cred, așa cum spune el, că va investiga sau va cerceta, va relua dosarul legat de finanțarea externă a Partidului Socialiștilor sau va face ca și procurorul precedent, invocând că nu sunt motive de continuare a acestei investigații.”

XS
SM
MD
LG