Linkuri accesibilitate

O „comemorare a lui Mihail Eminescu”


Casa copilăriei lui Eminescu de la Ipotești. Acuarelă de Clara Cantemir, 1923. „Cultura Moldovei”, 14 iunie 1964.
Casa copilăriei lui Eminescu de la Ipotești. Acuarelă de Clara Cantemir, 1923. „Cultura Moldovei”, 14 iunie 1964.

La împlinirea a 75 de ani de când încetase sa bată inima lui Mihai Eminescu, la Chișinău a fost formată o comisie din scriitori și oameni de știință, în vederea organizării unor manifestări comemorative.

Comemorările au început la 15 iunie 1964 în localul Filarmonicii de stat cu un cuvânt de deschidere în fața „obștimii din capitală” din partea ministrului culturii, P. Darienco. Despre creația lui Eminescu a vorbit poetul Andrei Lupan. Em. Bucov, A. Busuioc, E. Loteanu, L. Deleanu, Gr. Vieru, V. Kocetkov au declamat versuri consacrate Luceafărului poeziei noastre.

Ca un semn al importanței comemorărilor lui Eminescu, la adunare au fost prezenți membrii Prezidiului CC al PCM, P.V. Voronin ș C.F. Iliașenco, locțiitorul președintelui Consiliului de Miniștri al RSSM, A.V. Corobceanu ș.a.

În foaierul Filarmonicii putea fi admirată o expoziție de ilustrații la lucrările lui Eminescu, de I. Vieru.

Adunarea s-a încheiat cu un mare concert.

Un portret al lui Mihai Eminescu la 75 de ani de la trecerea sa în eternitate. „Cultura Moldovei”, 14 Iunie 1964.
Un portret al lui Mihai Eminescu la 75 de ani de la trecerea sa în eternitate. „Cultura Moldovei”, 14 Iunie 1964.

Două zile mai târziu, la biblioteca „N.C. Krupskaya” s-a desfășurat o conferință științifică comună a Institutului de limbă și literatură al Academiei de Științe a RSSM, Facultății de filologie a Universității de stat și a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Au prezentat rapoarte în plen și comunicări poetul G. Meniuc și criticul literar R. Portnoi, „candidații în științe filologice”, C. Popovici, H. Corbu și S. Berejan, „docentul” I. Osadcenco, cercetătorii, M. Dolgan, L. Ciobanu și L. Curuci.

În sate și în centrele raionale lectorii Societății „Știința” le vorbeau „oamenilor muncii” despre viața și activitatea lui Eminescu. În cluburi și în biblioteci erau expuse cărțile poetului. Cu ajutorul intelectualilor locali aveau loc șezători literare tematice.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG