Linkuri accesibilitate

O companie rusă care importa piese pentru avioane prin firme moldovene, sancționată de SUA


Baza de întreținere și reparații aeronautice a companiei S7 Engineering. Un tehnician efectuează întreținerea unei aeronave Airbus A320. Fotografie din arhivă.
Baza de întreținere și reparații aeronautice a companiei S7 Engineering. Un tehnician efectuează întreținerea unei aeronave Airbus A320. Fotografie din arhivă.

S7 Engineering, o companie rusă specializată în întreținerea tehnică și reparația aeronavelor, a fost adăugată pe lista de sancțiuni a SUA, informează Biroul de control al activelor străine (OFAC), organul de aplicare a sancțiunilor din cadrul Departamentului Trezoreriei americane.

S7 Engineering a fost vizată într-o investigație a Europei Libere. Compania a cumpărat, pe parcursul anilor 2022-2023, piese pentru avioane în valoare de circa 1,5 milioane de dolari de la trei firme moldovene.

Acest lucru a fost posibil pentru că R. Moldova nu a aderat la regimul de sancțiuni în domeniul aviației pe care Uniunea Europeană l-a adoptat ca răspuns la invazia rusească la scară largă în Ucraina, în 2022.

S7 Engineering face parte din grupul de companii S7, fondat de rușii Vladislav și Natalia Filev. Potrivit site-ului companiei, ea oferă servicii de întreținere a aeronavelor fabricate în Occident și are peste 2600 de angajați.

Compania rusă a fost inclusă pe lista de sancțiuni vineri, 23 februarie, în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Federației Ruse în Ucraina.

Pe lista noilor sancționați de SUA se află și doi moldoveni. Unul este deputata partidului lichidat „Șor”, Marina Tauber, sancționată, conform ambasadei SUA la Chișinău, pentru „facilitarea încercărilor oligarhului fugar condamnat, Ilan Șor, de a submina procesele electorale din Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi”.

Al doilea moldovean sancționat este omul de afaceri în vârstă de 62 de ani Valerii Copeichin, cu reședința în țara africană Uganda, cunoscut inclusiv pentru comerțul cu arme și aflat deja pe lista de sancțiuni a Ucrainei. El a fost trecut pe listă, potrivit documentelor guvernamentale americane, pentru că „a operat sau operează într-un sector al economiei Federației Ruse de natură să susțină baza militar-industrială a Rusiei”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG