Linkuri accesibilitate

UE adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei, la doi ani de la invazie


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a anunțat recent că va candida pentru un nou mandat, a spus că noile sancțiuni vor continua să slăbească „mașinăria de război” a lui Putin.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a anunțat recent că va candida pentru un nou mandat, a spus că noile sancțiuni vor continua să slăbească „mașinăria de război” a lui Putin.

Formal, pachetul va fi adoptat chiar pe 24 februarie, pentru a marca doi ani de la începerea invaziei ruse la scară largă din Ucraina.

Al 13-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei adaugă aproximativ 200 de nume noi pe lista persoanelor și entităților sancționate; persoanele fizice nu pot călători în UE, în timp ce atât persoanele fizice, cât și companiile se confruntă cu înghețarea activelor lor. Aceasta listă de indivizi și firme cuprinde deja peste 2000 de nume.

Sancțiunile nu sunt extinse la noi sectoare economice.

Scopul lor este în primul rând de a limita capacitatea Rusiei să eludeze sancțiunile cu ajutorul altor țări. Din acest motiv, pentru prima dată pe lista entităților care nu pot importa bunuri din Europa se regăsesc și firme din China continentală.

Sunt vizate de asemenea firme din Turcia și Coreea de Nord, alături de companii cu sediul în Hong Kong, Uzbekistan și Iran, precizează Politico.

Companii din aceste țări sunt printre principalii furnizori ai Rusiei de muniții sau drone, dar și de componente de înaltă tehnologie, cu dublă utilizare (civilă și militară), pe care Moscova nu le mai poate importa direct din Europa.

Noul pachet de sancțiuni UE vizează și instituțiile administrate de Rusia în care sunt reeducați copiii răpiți din Ucraina.

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023 un mandat de arestarea împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzat de implicare în deportarea acestor copii, ceea ce constituie o crimă de război.

Pe noua lista de sancțiuni nu a fost trecută însă nici o persoană bănuită de a fi fost implicată în recenta ucidere a lui Alexei Navalnîi, principalul critic al regimului Putin. Navalnîi a murit într-o închisoare din Rusia, de peste Cercul Polar, în circumstanțe neelucidate.

Sancțiunile, o compensație pentru muniția care nu mai vine?

În ultimul timp, armata rusă a reușit să înainteze pe frontul din estul Ucrainei, înregistrând o victorie strategică importantă la Avdiivka, în timp ce ucrainenii se confruntă cu penuria de arme și muniții și caută noi recruți pentru a-i înlocui pe militarii epuizați de pe front.

Aliații occidentali, în acest moment, nu pot livra Kievului tot ajutorul miliar de care are nevoie, iar Uniunea Europeană este criticată de unii pentru că sancțiunile pe care le-a impus până acum nu par să fi redus suficient capacitatea regimului Putin de a duce războiul împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat noul pachet de sancțiuni cu o postare pe X în care scria că „Trebuie să continuăm să slăbim mașina de război a lui Putin”.

Președinția belgiană a UE a spus că al 13-a pachet de sancțiuni este „unul din cele mai cuprinzătoare” de până acum.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, aflat în vizită în Brazilia, a fost citat miercuri cu declarația că „orice perspectivă de a relua relațiile cu țările din UE este în afara oricărei discuții”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG