Linkuri accesibilitate

Opoziția îndeamnă alegătorii să boicoteze referendumul pro-european


Fostul președinte, Igor Dodon, nu a participat la consultările convocate la Președinție pe 8 februarie și a îndemnat cetățenii să nu participe referendumul privind aderarea R. Moldova la UE.
Fostul președinte, Igor Dodon, nu a participat la consultările convocate la Președinție pe 8 februarie și a îndemnat cetățenii să nu participe referendumul privind aderarea R. Moldova la UE.

Mai mulți politicieni de opoziție s-au pronunțat împotriva referendumului pro-european, care urmează să fie organizat la toamnă, odată cu alegerile prezidențiale, la solicitarea președintei Maia Sandu.

Majoritatea liderilor de partide care au participat la consultările privind referendumul pro-european, convocate la Președinție pe 8 februarie, au spus că susțin plebiscitul, dar nu sunt de acord să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Președintele Mișcării Alternativa Națională, primarul capitalei, Ion Ceban, a remarcat, de exemplu, că în majoritatea statelor care astăzi sunt membre ale UE astfel de referendumuri au avut loc după încheierea negocierilor de aderare.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, și ex-premierul Ion Chicu au refuzat invitația venită de la Președinție.

„Ne opunem categoric acestui plebiscit și îndemnăm cetățenii să nu participe la el. Dacă veți lua buletinul de vot, veți contribui la validarea acestui referendum, care își propune să cedeze o parte din suveranitatea Moldovei către Bruxelles, și asta chiar și cu un număr minoritar de voturi”, a scris Dodon pe Facebook.

Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, a spus că „e cam târziu” pentru astfel de consultări și că președinta Maia Sandu doar are nevoie de „masovkă” (din rusă: figurație - n.r.).

Șor a comentat de la Moscova

Înainte de consultările de la Președinție, și alți politicieni de opoziție au criticat referendumul. Pe 7 februarie, fosta guvernatoare a Găgăuziei, Irina Vlah, a anunțat că i-a transmis președintei Maia Sandu o scrisoare. Vlah ar fi cerut ca la referendumul din toamnă să fie supuse dezbaterii și întrebările privind apărarea statutului de neutralitate și „inadmisibilitatea aderării R. Moldova la blocuri militare”.

În aceeași zi, aflându-se la Moscova, oligarhul fugar Ilan Șor a spus că el și susținătorii săi de la Chișinău „vor câștiga” la referendum, iar forțele pro-europene „vor pierde”. „Eu cred că noi vom putea construi o Moldovă fericită și prosperă, în strânse legături de prietenie și rudenie cu Rusia”, a spus Șor.

Oligarhul condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie a adăugat că „unica salvare” pentru R. Moldova ar fi aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, o idee promovată de politicienii pro-ruși de la Chișinău afiliați lui Șor.

În decembrie 2023, când Maia Sandu a cerut să fie organizat un astfel de referendum, socialiștii spuneau că este „prea devreme” și că vor face campanie ca la plebiscit să fie inclusă opțiunea „politicii externe echilibrate”.

Pe de altă parte, reprezentanții partidului de guvernământ PAS au spus că, până la referendum, vor încerca să convingă populația că integrarea europeană este „singura opțiune de dezvoltare” a Republicii Moldova.

Deputații PAS sunt de părere că referendumul propus de Maia Sandu „ar da peste cap toate narativele opoziției pro-ruse”. „Referendumul va scoate la iveală care dintre forțele politice de la Chișinău sunt cu adevărat pro-europene”, a spus deputatul Lilian Carp, la o emisiune TV.

Potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu, referendumul va fi unul constituțional. Astfel, dacă cetățenii se vor pronunța în favoarea integrării europene, acest obiectiv va fi introdus în Constituție.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG