Linkuri accesibilitate

Moldova cere Rusiei să-l aresteze pe Ilan Șor, aflat acum la Moscova


Imagine publicată pe canalul de Telegram al lui Ilan Șor, în care acesta apare alături de Leonid Kalașnikov (stânga), președintele comitetului Dumei de Stat pentru CSI.
Imagine publicată pe canalul de Telegram al lui Ilan Șor, în care acesta apare alături de Leonid Kalașnikov (stânga), președintele comitetului Dumei de Stat pentru CSI.

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”, a părăsit Israelul pe 1 februarie și se află acum la Moscova. Biroul Interpol în Moldova a solicitat Rusiei arestarea lui.

Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a anunțat, într-o emisiune TV, pe 7 februarie, că Șor a părăsit Israelul în dimineața zilei de 1 februarie, folosind un pașaport israelian, și că se află acum la Moscova.

Țentiu a precizat pentru Europa Liberă că Interpol Moldova a întrebat autoritățile ruse dacă Ilan Șor se află pe teritoriul Rusiei, dar acestea au declarat că Șor nu a intrat în Rusia din 2014.

Ulterior, după ce au apărut știri în presă și însuși Șor a confirmat că se află în Federația Rusă, R. Moldova a făcut o solicitare repetată către autoritățile ruse, cerând arestarea oligarhului.

Interpol Moldova știa că Șor a părăsit Israelul pe 1 februarie cu un avion privat. Israelul a refuzat să ofere informații despre numărul zborului și numărul de înregistrare a aeronavei și despre direcția de deplasare a acesteia.

Pe 7 februarie seara, postul rus de televiziune Russia Today a publicat pe Telegram mai multe secvențe video cu Ilan Șor discutând, la Moscova, cu președintele comitetului Dumei de Stat pentru CSI, Leonid Kalașnikov.

La acea întâlnire, Șor a spus că „unica salvare” pentru R. Moldova ar fi aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, o idee promovată de politicienii pro-ruși de la Chișinău afiliați lui Șor.

Vorbind despre referendumul pro-european care ar putea avea loc în R. Moldova în toamna acestui an, Șor a spus că el și susținătorii săi „vor câștiga”, iar forțele pro-europene „vor pierde”.

„Eu cred că noi vom putea construi o Moldovă fericită și prosperă, în strânse legături de prietenie și rudenie cu Rusia”, a spus Șor într-un interviu pentru agenția de stat rusească TASS.

Oligarhul Ilan Șor a fugit din R. Moldova în 2019 în Israel, de unde își conducea partidul omonim și alte formațiuni politice din R. Moldova, organiza și finanța proteste antiguvernamentale.

Partidul Șor a fost recunoscut neconstituțional în 2023 și lichidat în 2024, iar oligarhul a fost inclus pe mai multe liste de sancțiuni internaționale, pentru tentativele de destabilizare a situației din R. Moldova.

Autoritățile moldovene încearcă încă din 2019 să obțină extrădarea lui Șor din Israel, însă fără rezultat. Într-un interviu acordat recent presei moldovenești, ambasadorul Israelului în R. Moldova, Yoel Lyon, a declarat că Șor locuiește în Israel în calitate de cetățean al statului Israel și „nu a comis nicio infracțiune împotriva Israelului”.

Potrivit ambasadorului, extrădarea este „o problemă juridică care urmează să fie soluționată la nivelul justiției”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG