Linkuri accesibilitate

SIS: Partidele afiliate lui Ilan Șor sunt finanțate din Federația Rusă


Partidul Șansă ar fi primit milioane de lei din Federația Rusă, potrivit șefului SIS
Partidul Șansă ar fi primit milioane de lei din Federația Rusă, potrivit șefului SIS

Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova prin intermediul grupului criminal condus de oligarhul Ilan Șor, a declarat directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață.

Cu două zile înainte de alegerile locale, șeful SIS a comunicat la o conferință de presă că gruparea lui Șor ar fi creat un tandem cu gruparea criminală a altui oligarh Vladimir Plahotniuc „pentru a prelua puterea în stat în cadrul scrutinelor electorale”.

Finanțarea ilegală

SIS a comunicat că, împreună cu alte instituții ale statului, a documentat mai multe scheme prin care formațiunea Șansă este finanțată din Federația Rusă, prin cetățeni interpuși din state terțe, inclusiv Kazahstan și Turcia.

„Sumele alocate de Federația Rusă pentru destabilizarea Moldovei ajung la peste un miliard de lei”, a spus Musteață.

Directorul SIS a explicat că banii, utilizați pentru finanțare proiectelor sociale ale lui Ilan Șor, au o proveniență dubioasă, iar conform datelor investigațiilor internaționale, Federația Rusă ar fi găsit un mecanism de eludare a sancțiunilor internaționale, prin crearea companiilor artificiale în Turcia.

Banii, potrivit lui Musteanță, mai sunt folosiți pentru cumpărarea voturilor. „Coruperea proceselor electorale are loc în toate localitățile Republicii Moldova”, a menționat șeful SIS.

Liderul Partidului Șansă, Alexei Lungu, a reacționat spunând că formațiunea sa este supusă unui atac cu scopul de a fi scoasă din cursa electorală, iar Ilan Șor a comentat că banii sunt din afacerile sale, nu din Rusia.

Pericolul separatismului

Vorbind despre pericolul intensificării separatismului, Musteață a explicat că Rusia încearcă să creeze în Moldova „poluri regionale de putere loiale factorului rus pentru aplicarea a așa numitor pârghii de șantaj în raport cu autoritățile centrale, inclusiv prin amplificarea problemelor separatist-autonomiste”.

El a dat exemplul Găgăuziei, care este condusă de Evghenia Guțul și care a fost aleasă pe listele Partidului Șor, declarat ulterior neconstituțional.

„Din perioada când a câștigat alegerile au fost fixate o serie de evenimente cu risc, generate de Evghenia Guțul, care indică la influența factorului rus asupra proceselor decizionale în regiune”, a spus șeful SIS. Potrivit lui, „scenariul Găgăuziei este un model” pe care Rusia ar dori să-l implementeze pe teritoriul Moldovei în contextul alegerilor din 5 noiembrie. Guțul nu a comentat imediat informațiile oferite de șeful SIS.

„Știm că cetățenii au așteptarea să oprim toate aceste fenomene imediat, dar având în vedere la ce proporții au ajuns, riscăm să nu avem poliție pe drumuri, ori noi nu putem lăsa străzile goale și oamenii fără protecție din cauza că cineva își bate joc de legea din R. Moldova”, a mai explicat Musteață.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG