Linkuri accesibilitate

Guvernarea blochează șase posturi TV și 30 de site-uri prin care Rusia ar manipula alegerile din R. Moldova


Premierul Dorin Recean a anunțat că CSE a suspendat licențele a șase posturi TV
Premierul Dorin Recean a anunțat că CSE a suspendat licențele a șase posturi TV

La propunerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a suspendat licențele de emisie a șase posturi TV, pe motiv că, prin intermediul acestora, Federația Rusă ar încerca să influențeze alegerile locale din R. Moldova. Posturile blocate protestează.

„Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara”, a spus premierul Dorin Recean, anunțând decizia CSE. În acest fel, autoritățile protejează „statul și democrația de încercările de ingerință a Federației Ruse în procesul electoral”, a comentat și președinta Maia Sandu.

La un briefing care a anticipat anunțul, directorul SIS, Alexandru Musteața, a declarat că, în ultimele luni, Federația Rusă încearcă să influențeze alegerile din 5 noiembrie prin finanțarea ilegală a partidelor, cumpărarea voturilor, coruperea candidaților și o campanie de dezinformare „bine pusă la punct”, prin intermediul anumitor posturi TV, site-uri și rețele de socializare.

„Acestea fac parte din arsenalul războiului hibrid dus de Rusia împotriva țării noastre”, a spus Musteața. În acest context, el a propus CSE să suspende, pe durata stării de urgență, licențele de emisie a posturilor:

 • Orizont
 • Prime
 • Publika TV
 • ITV
 • Canal-2
 • Сanal-3

Potrivit directorului SIS, activitatea acestor posturi „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, pentru că „promovează constant narative manipulatoare”, lansează „campanii de dezinformare” în interesul persoanelor incluse în listele de sancțiuni internaționale și promovează „narative geopolitice” în interesul Rusiei pentru a destabiliza situația din R. Moldova.

Posturile blocate acuză guvernarea de un atac asupra libertății presei

Într-o declarație comună, posturile ITV și Orizont TV au respins acuzațiile, calificându-le drept „falsuri grosolane, fără nicio probă sau justificare legală” și au acuzat guvernarea de un „atac fără precedent” asupra libertății presei din R. Moldova.

Într-o altă declarație, Prime TV și Publika TV au spus că decizia CSE este „abuzivă și ilegală” și că o vor contesta în instanță, iar între timp caută soluții tehnice pentru a ajunge la telespectatorii lor. Cele două posturi cer asociațiilor de presă din țară și de peste hotare, avocatului poporului și ambasadelor să condamne „abuzul politic grav, care este exercitat în mod repetat asupra pluralismului de opinie și asupra libertății mass-media” din R. Moldova.

Trei organizații media (Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice și Centrul „Acces-Info”) și-au exprimat deja îngrijorarea în legătură cu faptul că licențele unor posturi de televiziune sunt, din nou, suspendate în lipsa unor explicații extinse. ONG-urile respective cer autorităților să comunice argumentele și probele ce au stat la baza deciziei CSE.

Condamnând blocarea celor șase posturi, liderul socialiștilor, fostul președinte Igor Dodon, a comentat că, după această decizie, „pe piața mediatică au rămas doar canalele care cântă osanale guvernării galbene”.

Explicând suspendarea licențelor, directorul SIS, Alexandru Musteața, a amintit că CSE a sistat anterior emisia a șase posturi de televiziune afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, însă conținutul lor a migrat către alte posturi TV.

„Spre exemplu, conținutul TV6 și Primul în Moldova a migrat către Orizont TV și ITV. De asemenea, a migrat întregul aparat logistic. Au fost fixate acțiuni concertate între gruparea criminală Șor și holdingul mediatic gestionat de gruparea Plahotniuc”, a spus Musteața.

Musteața susține că, în perioada electorală, holdingul mediatic gestionat anterior de oligarhul sancționat Vladimir Plahotniuc și-a fortificat resursele financiare și a adoptat o „politică editorială pro-Șor”.

„Avem indicatori de finanțare tenebră a posturilor Prime, Publika TV, Canal-2, Canal-3”, a spus directorul SIS.

El afirmă că jurnaliștii acestor posturi urmau să primească salarii de 6.000-10.000 de lei, „iar restul sumei urma să fie achitată sub forma unor premii bănești oferite în plic, astfel încât să nu fie arătată suma exactă a salarizării”.

Noua conducere a posturilor vizate susține că, pentru relansarea televiziunilor, a identificat investitori din alte state. „SIS este în proces de identificare a acestor presupuși finanțatori”, a spus Musteața.

„Evident că există un semn de egalitate între gruparea criminală Șor și gruparea criminală Plahotniuc în spațiul mediatic național. Acțiunile acestora sunt în tandem cu întregul arsenal hibrid al Federației Ruse îndreptate împotriva Republicii Moldova. Prin dispoziția CSE, statul va proteja spațiul nostru informațional”, a declarat Alexandru Musteața.

De asemenea, SIS a emis un ordin pentru blocarea a 31 de portaluri web, „dintre care 21 sunt direct gestionate de Federația Rusă”. Printre acestea sunt site-uri ale celor șase televiziuni, ale agențiilor de presă oficiale rusești, Interfax și Tass, sau ale unor ziare ca „Komsomolskaia Pravda” și „Argumentî i Faktî”.

 • 16x9 Image

  Nadejda Coptu

  La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG