Anul trecut, în prima zi a războiului din Ucraina, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis că vor fi blocate sursele online care „promovează știri false ce afectează securitatea națională, mesaje ce incită la ură și dezordini de masă sau război”.
Pe 4 octombrie, CSE a completat această prevedere cu „surse online care sunt utilizate în războiul informațional contra Republicii Moldova”, pe care le definește drept surse care fac propagandă și alterează informații (prin manipulare, dezinformare, tăinuire sau falsificare):
- în stare să genereze panică, tensiuni ori conflicte sociale;
- provenite de la autoritățile publice din state aflate în conflicte militare recunoscute drept state agresoare;
- provenite de la persoanele fizice sau juridice incluse în listele de sancțiuni internaționale ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canadei și Norvegiei, pentru acțiuni ce au urmărit destabilizarea ordinii constituționale din R. Moldova sau pentru implicarea în acțiuni ce atentează la statalitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Printre persoanelor supuse sancțiunilor internaționale se numără oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, deputata Marina Tauber și omul de afaceri Veaceslav Platon.
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) trebuie să întocmească și să facă publică lista site-urilor respective, iar în baza ei, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) va cere furnizorilor să le blocheze.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, mai multe site-uri au fost blocate, pe motiv că publicau știri false și informații ce incită la ură și război, însă unele dintre acestea sunt în continuare accesibile publicului larg.
De asemenea, televiziunile controlate de Ilan Șor au rămas fără licență și s-au mutat pe alte posturi sau emit online.