Linkuri accesibilitate

„Șansa” lui Șor. Un nou-vechi partid, pe orbita oligarhului


Până recent, Alexei Lungu a moderat un talk-show politic la postul de televiziune Orizont TV, afiliat oligarhului Șor.
Până recent, Alexei Lungu a moderat un talk-show politic la postul de televiziune Orizont TV, afiliat oligarhului Șor.

Partidul „Ai Noștri”, care a intrat în blocul politic creat de oligarhul fugar Ilan Șor după ce Partidul Șor a fost scos în afara legii, a fost redenumit în Partidul „Șansa” și va fi condus de persoane din anturajul oligarhului.

Într-o conferință de presă, jurnalistul Alexei Lungu, moderatorul mai multor emisiuni la posturile de televiziune afiliate lui Ilan Șor, a anunțat că va deveni noul lider al acestui partid și că „și-a depus mandatul de jurnalist”.

„Astăzi cu toții avem o șansă. Avem o nouă șansă, care categoric nu trebuie ratată și trebuie să spunem acest lucru tare. Țara nu mai poate aștepta”, a spus Lungu.

Primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, ales din partea Partidului Șor, l-a secundat pe Lungu la conferința de presă și a spus că echipa lui Ilan Șor „va susține noul partid”.

Cine este Alexei Lungu?

Până recent, Lungu a moderat un talk-show politic la postul de televiziune Orizont TV, afiliat oligarhului Șor. După suspendarea licențelor mai multor posturi din conglomeratul media al lui Ilan Șor pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale și a războiului din Ucraina”, Orizont TV a preluat mai multe emisiuni ale posturilor temporar închise.

Lungu a migrat cu emisiunea sa de la postul TV6. Anterior, el a activat în trustul General Media Group al oligarhului Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), redenumit în Partidul Social-Democrat European (PSDE).

Lungu a lucrat și la postul Accent TV, deținut de SRL „Exlusiv Media”, apropiat Partidului Socialiștilor și preluat ulterior de Șor, emisia căruia, la fel, a fost suspendată pe perioada stării de urgență.

Care este istoria „noului” partid?

Partidul a fost înregistrat la Agenția Servicii Publice în anul 2021 de Mihail Ahremțev, un locuitor al orașului Bălți, și mai mulți membri ai grupului de inițiativă.

Formațiunea a fost denumită „Ai Noștri” și și-a propus să introducă „ideologia patriotismului, să promoveze limba rusă și să reprezinte transnistrenii” în Parlamentul Republicii Moldova.

După ce Curtea Constituțională a declarat Partidul Șor neconstituțional, oligarhul fugar a anunțat crearea unui bloc politic, în care a intrat și formațiunea lui Ahremțev „Ai Noștri”, redenumită ulterior în „Șansa”.

Pe rețelele de socializare, Ahremțev îi îndeamnă pe moldoveni să semneze contracte cu armata rusă, pentru a obține mai ușor cetățenia Federației Ruse.

Blocul creat de Șor a fost numit „Șansă. Obligații. Realizări” (Ș.O.R.), denumire ce se aseamănă cu cea a partidului aflat în proces de lichidare.

De câteva săptămâni, în Chișinău și în regiunile țării sunt instalate billboard-uri cu cuvântul „Șansa” în culorile Partidului Șor.

Un proiect de lege aprobat recent de deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” prevede că atributele partidului declarat ilegal nu pot fi utilizate de alte partide politice, blocuri electorale și alți concurenți electorali.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG