Linkuri accesibilitate

Unul dintre aliații lui Ilan Șor îi îndeamnă pe moldoveni să se înroleze în armata rusă


La sfârșitul lunii iunie 2023, partidul lui Mihail Ahremțev a devenit parte a noului bloc politic, creat de oligarhul fugar Ilan Șor, după ce Curtea Constituțională a declarat ilegal Partidul Șor în R. Moldova.  
La sfârșitul lunii iunie 2023, partidul lui Mihail Ahremțev a devenit parte a noului bloc politic, creat de oligarhul fugar Ilan Șor, după ce Curtea Constituțională a declarat ilegal Partidul Șor în R. Moldova.  

Liderul Partidului Politic Moldovenesc „Ai noștri”, Mihail Ahremțev, îi îndeamnă pe moldoveni, pe rețelele de socializare, să semneze contracte cu armata rusă pentru a obține mai ușor cetățenia Federației Ruse. Recent, partidul lui s-a alăturat blocului politic creat de oligarhul fugar Ilan Șor.  

„Rusia este casa noastră, care trebuie protejată. Intrați în rândurile forțelor armate. Acum e timpul potrivit să alegi de partea cui ești”, se arată într-un video, publicat pe 26 iunie pe pagina lui Ahremțev de pe Facebook, subtitrat și în română.

În imagini și în descrierea clipului, Ahremțev explică ce „beneficii” vor obține moldoveni care vor semna un contract cu forțele armate ale Federației Ruse: „Veți primi și bani, pe lângă cetățenie”.

„Singura condiție este că va trebui să învățați să conduceți un tanc rusesc, să vă împrieteniți cu un urs, să învățați să cântați la balalaică și să vă luați o matrioșkă”, ironizează liderul Partidului „Ai Noștri”.

Într-o postare de pe 1 iulie, Ahremțev a atașat un infografic în care explică, și în română, care este diferența dintre procedura generală de obținere a cetățeniei ruse și cea simplificată, pe care o promovează.

„Este cea mai ușoară și accesibilă metodă, mai primești și bani”, scrie politicianul.

Mihail Ahremențev îi îndeamnă pe moldoveni, pe rețelele de socializare, să semneze contracte cu armata rusă pentru a obține mai ușor cetățenia rusă
Mihail Ahremențev îi îndeamnă pe moldoveni, pe rețelele de socializare, să semneze contracte cu armata rusă pentru a obține mai ușor cetățenia rusă

Solicitat de Europa Liberă, Ahremțev a spus că nu cunoaște dacă au fost moldoveni care s-au adresat la Ministerul Apărării din Rusia după îndemnurile lui.

„Nu văd nicio contradicție în faptul că o persoană care devine cetățean al Federației Ruse se alătură forțelor armate ale acestei țări. Cred că există astfel de cazuri”, a spus el.

De la mobilizare parțială la recrutarea imigranților

Pe 21 septembrie 2021, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat mobilizarea parțială în țară. Un val de bărbați care se încadrează în criteriile serviciului militar a fugit în Turcia sau în Georgia vecină.

În mai 2023, Putin a dat un decret prin care le permite străinilor care semnează contracte cu forțele armate ruse să obțină cetățenia Federației Ruse printr-o procedură simplificată, în decurs de doar trei luni, față de cea de standard, de un an.

Celor care se înscriu în rândurile forțelor armate după 21 septembrie 2022 li se promite un salariu minim lunar de 200.000 de ruble (2.200 de dolari) și o plată unică în valoare de 195.000 de ruble (2.100 de dolari).

Current Time scria, tot în mai, că autoritățile din Rusia au trecut de la bannere de propagandă, pliante și puncte mobile de mobilizare la recrutarea directă a străinilor din centrele de migrație.

Retragerea cetățeniei R. Moldova pentru lupta de partea agresorului

În septembrie 2022, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promis „sancțiuni dure” pentru moldovenii care se vor înrola de partea agresorului și a recunoscut atunci că există riscul de mobilizare a locuitorilor din raioanele de est, adică din regiunea transnistreană.

Declarația Maiei Sandu a venit la scurt timp după ce în stânga Nistrului au apărut mai multe anunțuri privind semnarea contractelor cu forțele armate ale Federației Ruse.

Președinta a spus atunci că vor fi luate măsuri pentru a descuraja asemenea acțiuni și că este examinată oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru persoanele care dețin și cetățenia Federației Ruse și care vor lupta de partea agresorului.

De asemenea, Maia Sandu a solicitat Ministerului de Externe să inițieze consultări cu Moscova pentru a exclude recrutarea cetățenilor Republicii Moldova rezidenți în Federația Rusă.

Mihail Ahremțev susține că, în cazul în care autoritățile de la Chișinău vor decide să-i retragă cetățenia Republicii Moldova, se va adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care „le va preda o lecție de democrație”.

Cine este Mihail Ahremțev?

Potrivit informațiilor din surse publice, Mihail Ahremțev este originar din Bălți, dar locuiește de o vreme în regiunea Iaroslavl din Federația Rusă și, pe lângă faptul că este lider al Partidului „Ai Noștri”, este și membru al organizației „ЗАРЯ” („Zorile”), care are drept scop „promovarea limbii de stat – limbii moldovenești”.

La sfârșitul lunii iunie 2023, partidul lui Ahremțev a devenit parte a noului bloc politic, creat de oligarhul fugar Ilan Șor, după ce Curtea Constituțională a declarat ilegal Partidul Șor în R. Moldova.

În trecut, Mihail Ahremțev a fost membru al Partidului Socialiștilor și a candidat din partea formațiunii la alegerile parlamentare din 2014 la funcția de deputat. Atunci, Ahremțev declara că este „jurnalist, reporter” și că activează la Exclusiv Media SRL, o companie care deține postul de televiziune NTV Moldova și este administrată de deputatul socialist Corneliu Furculiță.

XS
SM
MD
LG