Linkuri accesibilitate

Ambasadorul rus, convocat la Externe după amenințările unui reprezentant al Rusiei în Ucraina


Podul Chonhar, care leagă Crimeea ucraineană ocupată de ruși de Ucraina continentală, a fost avariat de bombardamente, 22 iunie 2023
Podul Chonhar, care leagă Crimeea ucraineană ocupată de ruși de Ucraina continentală, a fost avariat de bombardamente, 22 iunie 2023

Ministerul moldovean de Externe de la Chișinău anunță că îl va convoca, în regim de urgență, pentru explicații pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, după ce un reprezentant al Moscovei în Ucraina a sugerat că armata rusă ar putea lovi podul de la Giurgiulești.

„R. Moldova condamnă cu fermitate declarațiile recente ale unui reprezentant al Federației Ruse din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupație rusă, în care a fost amenințată direct țara noastră. Astfel de declarații sunt total inacceptabile. Nu vom tolera un astfel de limbaj îndreptat împotriva Republicii Moldova”, se arată în comunicatul ministerului.

Guvernatorul Hersonului numit de ruși, Vladimir Saldo, a sugerat că armata rusa ar putea lovi podul de la Giurgiulești ca răspuns la atacul ucrainenilor asupra unui pod care leagă regiunea Herson de Crimeea.

„Știm coordonatele podurilor din regiunea Odesa și în Giurgiuleștii din Moldova, care au fost în componența Ucrainei, dar au fost predate de regimul Iușcenko. Un răspuns foarte serios va veni foarte curând”, a spus Saldo, filmându-se pe podul bombardat.

Ministerul Afacerilor Externe de la București: Lovirea infrastructurii civile e crimă de război

Ar fi vorba despre podul Galați-Giurgiulești, care face legătura dintre România și Moldova, reabilitat anul trecut cu circa opt milioane de lei românești din fonduri guvernamentale de la București.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis ulterior că „România condamnă ferm declarațiile așa-zisului «reprezentant» al Rusiei în Herson, regiune ocupată ilegal de Rusia”.

„Astfel de declarații la adresa Republicii Moldova și care vizează și o parte a teritoriului României, aliat NATO, sunt inacceptabile. Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, subliniază MAE român.

Rachete ucrainene au lovit în cursul nopții podul rutier Ciongar, care leagă Crimeea de părțile controlate de Rusia din sudul regiunii Herson, au declarat joi așa-zișii oficiali locali, potrivit Reuters.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kievului, care și-a declarat intenția de recuceri Crimeea și de a alunga toate forțele rusești de pe teritoriul său.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, nu s-a prezentat la ministerul Afacerilor de Externe, în locul său a mers un alt reprezentant al ambasadei. Anatali Loșakiv a declarat presei de la Chișinău că a oferit explicații autorităților moldovene, precizând că „ scopurile operațiunii militare sunt determinate de ministerul apărării al Federației Ruse, dar nu de reprezentanții autorităților regionale”.
XS
SM
MD
LG