Linkuri accesibilitate

Cum s-ar putea reinventa Partidul Șor pentru a rămâne pe scena politică


Simpatizanți ai Partidului Șor la un protest antiguvernamental în Chișinău, 2022
Simpatizanți ai Partidului Șor la un protest antiguvernamental în Chișinău, 2022

Analiști politici și juriști consideră că decizia Curții Constituționale nu va duce automat și la dispariția echipei Partidului Șor de pe scena politică, dar autoritățile au acum o șansă unică de a opri fenomenul finanțării ilegale a partidelor.

După ce Curtea Constituționala a declarat ilegal Partidul Șor, fruntașii formațiunii au anunțat că-și vor continua activitatea și că au deja mai multe „formule” prin care ar putea să o facă, de exemplu, deschizând „câte două partide noi pe zi”.

Fostul președinte al Curții Constituționale, ex-ministrul Justiției, Alexandru Tănase, susține că înființarea unui partid este „o chestiune complicată” care poate fi blocată de Ministerul Justiției.

Juristul spune, în același timp, că majoritatea partidelor din R. Moldova „sunt, de fapt, ștampile care-și schimbă denumirea” și că echipa Șor nu va avea dificultăți să preia un partid deja înregistrat, dar care nu este foarte activ în viața publică.

Alți experți sunt de părere că Ilan Șor și-a pregătit deja o plasă de siguranță pentru cazul în care partidul său va fi lichidat. Este vorba de Partidul „Renaștere”, la care au aderat recent mai mulți foști deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Această formațiune face parte din Mișcarea „Pentru Popor”, creată de oligarhul fugar în timpul protestelor din toamna anului trecut.

Analistul politic Victor Ciobanu consideră că Parlamentul ar trebui să modifice legislația „ca să nu ne trezim mâine că toată componența Partidului Șor se regăsește într-un alt partid, iar corupția politică și finanțarea ilegală continuă acolo”.

Ciobanu mai crede că, după decizia Curții Constituționale, autoritățile au posibilitatea să ocupe o poziție mai dură în lupta împotriva fenomenului finanțării ilegale a partidelor și că trebuie să se asigure că Partidul Șor va fi realmente lichidat.

„Guvernarea trebuie să ia mai multe măsuri foarte hotărâte pentru ca acest proces să nu rămână la nivelul unei decizii a Curții, dar să fie aplicat în practică”, afirmă analistul politic.

Expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni, spune că autoritățile sunt obligate să se asigure că orice formațiune politică întrunește o serie de criterii, de aceea el anticipează că, după hotărârea Curții Constituționale, toate partidele ar putea fi verificate dacă au sau nu probleme similare cu ale Partidului Șor, legate de modul în care sunt finanțate.

Iar Victor Ciobanu crede doar prin curmarea fluxurilor de „bani murdari” și ducerea până la capăt a dosarelor penale împotriva activiștilor și liderilor Partidului Șor, autoritățile vor putea face față fenomenului de corupție politică.

Chiar a doua zi după pronunțarea deciziei Curții Constituționale, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță dosarele în privința Partidului Șor și a deputatei Marina Tauber, acuzați de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG