Linkuri accesibilitate

Cum se scurg socialiștii într-un satelit al Partidului Șor


Deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au anunțat într-o conferință de presă că au aderat la Partidul „Renaștere- Возрождение”, urmându-i pe alți doi foști membri ai PSRM, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, 22 mai 2023.
Deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au anunțat într-o conferință de presă că au aderat la Partidul „Renaștere- Возрождение”, urmându-i pe alți doi foști membri ai PSRM, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, 22 mai 2023.

În mai puțin de jumătate de an, Partidul Socialiștilor a pierdut cinci deputați. Patru dintre ei au aderat la o formațiune de pe orbita oligarhului fugar Ilan Șor, al cărui partid riscă să fie scos în afara legii din cauza „finanțării ilicite și acționării în interesele unui stat străin”.

Primul care a ieșit din Partidul Socialiștilor și din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Parlament a fost Gaik Vartanean, la sfârșitul anului trecut. El a anunțat că rămâne deputat neafiliat, iar apoi a aderat la partidul proaspăt creat de primarul Chișinăului, fostul socialist Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională.

În martie, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit PSRM, alăturându-se Mișcării Pentru Popor, pe care a înființat-o Partidul Șor pentru a-și camufla cheltuielile la protestele antiguvernamentale din întreaga țară.

Concomitent cu plecarea lor, mâna dreaptă a lui Șor, deputata Marina Tauber, a anunțat că mai mult de 10 primari-socialiști din diferite localități ale R. Moldova s-au alăturat și ei Mișcării Pentru Popor, pentru a cere Guvernului să plătească facturile cetățenilor pentru lunile de iarnă.

În aprilie, cei doi promiteau să fondeze, către începutul lunii iunie, un nou partid care ar pleda deschis pentru apropierea Republicii Moldova de Federația Rusă. Potrivit lor, asta urma să se întâmple dacă nu vor avea obstacole din partea autorităților.

Te-ar putea interesa și: Plecații din PSRM: „târziu și ineficient”. Readucerea lui Igor Dodon la cârmă nu va ameliora situația

La scurt timp, însă, Nesterovschi și Lozovan au decis să intre într-un partid deja existent pe piață: „Renaștere - Возрождение”. Condus de fostul consilier prezidențial Serghei Mișin, acest partid face parte din Mișcarea Pentru Popor, alături de Partidul Șor, Partidul „Acasă Construim Europa” (PACE) și Uniunea Centristă. În cadrul mai multor conferințe de presă, Mișin a criticat autoritățile și a anunțat, împreună cu Marina Tauber, noi proteste antiguvernamentale.

Partidul „Renaștere” a fost constituit în 2012 de un grup de deputați în frunte cu Vadim Mișin, care au părăsit Partidul Comuniștilor. După decesul liderului, conducerea partidului a fost preluată de fiul său, Serghei Mișin, numit în 2019 consilier pentru relații interetnice al președintelui de atunci, socialistul Igor Dodon. La alegerile prezidențiale din 2020, „Renașterea” își anunțase susținerea pentru candidatura lui Igor Dodon. La începutul lui 2023, „Renașterea” a devenit parte a inițiativei civice Mișcarea Pentru Popor, alături de Partidul Șor, care organizează proteste antiguvernamentale la Chișinău.

Pe 21 mai, Partidului „Renașterea” s-au alăturat încă doi deputați socialiști, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski. Cu câteva zile înainte, ei s-au întâlnit cu Ilan Șor, în Israel.
Conflictul lui Bolea cu deja foștii colegi din PSRM a început încă în martie, când acesta a sfidat decizia partidului de a-l susține pe Grigori Uzun la alegerile din Găgăuzia, și l-a sprijinit pe Victor Petrov. În turul doi, Petrov a susținut-o activ pe candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, care l-a învins pe Uzun.

Cu câteva zile înainte ca victoria candidatei Partidului Șor să fie validată de Curtea de Apel Comrat, Petrov, Bolea și Suhodolski au participat la o întâlnire cu oligarhul fugar, în Israel.

Pe 23 mai, la Partidul „Renaștere” au mai aderat președintele raionului Drochia, Alexei Vasilean, cinci primari și consilieri locali din raion, toți membri ai Partidului Socialiștilor.

Analistul politic Igor Boțan a explicat Europei Libere că hemoragia din PSRM vine la pachet cu slăbirea formațiunii. „Cei din partid înțeleg acest lucru, de aceea caută alte platforme, asigurate cu resurse financiare”, spune Boțan.

„Electoratul pro-rus se reorientează spre Partidul Șor, care face un fel de damping pe piața politică, momeală, dar nu are un program viabil pe viitor, din cauza incertitudinii a regimului lui Putin”, mai observă analistul.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG