Este vorba de candidați din Telenești, Rezina, Sîngerei, Anenii-Noi, Bălți, Orhei, Cahul, Călărași, Criuleni și Găgăuzia. Decizia a fost luată la ședința din 30 octombrie, în cadrul căreia membrii CEC au examinat mai multe sesizări din partea poliției și Serviciului de informație și securitate (SIS).
După ședința CEC liderul partidului Șansă Alexei Lungu a susținut un briefing în fața sediului comisiei, acuzând guvernarea de „uciderea” libertății la exprimare și a libertății la vot. „A mai rămas să ne strângă în Piața Marii Adunări Naționale și să ne execute doar din simplu motiv că nu suntem cu ei”, a declarat Lungu. El crede că în curând va fi exclus și el din cursa electorală pentru funcția primarului Orheiului. Lungu a prezentat și o altă candidată pentru funcția de primar al orașului Orhei, Tatiana Cociu, și a promis să o susțină dacă va fi scos din cursa electorală. Cociu candidează la alegeri din partea Partidului Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei.
Potrivit sesizărilor, membrii echipei lui Ilan Șor și a partidului Șansă ar colecta datele personale ale cetățenilor din zeci de localități în susținerea proiectului „Satul moldovenesc”. Ulterior, semnăturile ar fi utilizate pentru legalizarea banilor proveniți din străinătate camuflându-i sub investiții acordate la solicitarea cetățenilor. Potrivit autorităților, prin aceste acțiuni echipa lui Șor încearcă să manipuleze opinia electoratului.
„Beneficiarii efectivi ai contractelor de investiții semnat de autoritățile locale și acțiunile caritabile sunt persoanele desemnate de partidul Șansă”, a spus membrul CEC Pavel Postică care a fost raportor pe acest caz.
- Te-ar putea interesa și: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Partidul Șansă ar fi fost finanțat din Rusia
Postică a explicat că legea interzice coruperea alegătorilor, utilizarea banilor proveniți din străinătate sau a fondurilor nedeclarate, iar partidul Șansă ar fi încălcat toate aceste interdicții. Mai multe investiții în satele unde au fost colectate semnături pentru proiectele sociale ar fi venit de la cetățeanul din Israel Igal Sved.
„Se atestă un comportament inadmisibil al Partidului Șansă în influențarea alegătorilor prin coruperea acestora cu resurse financiare nedeclarate și netransparente din partea persoanei supuse sancțiunilor internaționale, care au stat la baza declarării Partidului Șor neconstituțional”, a mai spus Pavel Postică, raportor pe acest subiect.
Avocata partidului Șansă, Elena Organ, a declarat că poliția nu a prezentat probe. „Nu am văzut nici o hotărâre judecătorească din care ar rezulta că proiectele „Visul meu” și „Satul moldovenesc” sunt ilegale”, a declarat ea. De asemenea avocata afirmă că nu sunt probe, care ar confirma legătura dintre Partidul Șor și Partidul Șansă.
După examinare, CEC a obligat Consiliile electorale de circumscripțiile să examineze anularea înregistrării candidaților la funcția de primari și consilieri din partea Partidului Șansă. „Noi vom examina în continuare fiecare speță în parte și vom adopta soluții în fiecare caz aparte”, a spus el. Decizia CEC poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.