Linkuri accesibilitate

CSE le interzice unor foști membri ai Partidului Șor să participe la alegerile locale   


Premierul Dorin Recean a declarat după ședința CSE că „instituțiile statului nu vor admite ca membrii unei grupări criminale organizate să fraudeze alegerile”.
Premierul Dorin Recean a declarat după ședința CSE că „instituțiile statului nu vor admite ca membrii unei grupări criminale organizate să fraudeze alegerile”.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a interzis, prin derogare de la lege, să participe la alegerile locale din 5 noiembrie foștilor membri ai Partidului Șor, care figurează în dosare penale și sunt pe liste de sancțiuni internaționale. Iar Parlamentul pregătește modificări la Codul Electoral.

CSE s-a convocat la 07:30 dimineață, după ce în ajun Curtea Constituțională a anulat restricțiile pentru liderii partidului neconstituțional Șor, și a decis că la alegerile generale locale din 5 noiembrie 2023 nu vor putea participa persoanele care:

  • sunt bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au reprezentat argumente pentru declararea partidului neconstituționa;
  • au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente pentru declararea partidului neconstituțional;
  • au fost excluse din alegerile anterioare pentru finanțare netransparentă;
  • au fost incluse în sancțiunile internaționale.

CSE a făcut, astfel, o derogare de la Codul Electoral, „în contextul războiului hibrid, în scopul asigurării proceselor democratice şi excluderii pericolului la adresa securității statului şi a democrației”.

„Instituțiile statului nu vor admite ca membrii unei grupări criminale organizate să fraudeze alegerile”, a declarat premierul Dorin Recean.

Organele de drept urmează să prezinte informații Comisiei Electorale Centrale, care va întocmi lista persoanelor care corespund acestor criterii și nu pot fi admise în cursa electorală. Cei care au fost deja înregistrați vor fi excluși. Hotărârile organelor electorale vor putea fi contestate la Curtea de Apel Chișinău, în decurs de o zi.

La modul practic, foștii membri ai Partidului Șor care nu cad sub incidența acestor restricții își pot depune dosarele pentru a fi înregistrați în calitate de concurenți electorali până pe 6 octombrie, când va începe campania electorală.

„Încercările de a schimba regulile cu două zile înainte de campania electorală arată jalnic, iar politicienii care primesc ordine de la principala isterică a Moldovei uită că dreptul de a alege și de a fi ales sunt garantate de Constituție”, a comentat deputata Marina Tauber, fostă vicepreședintă a Partidului Șor, judecată pentru finanțarea ilegală a partidului, care a încercat să candideze pentru Primăria orașului Bălți.

Tot astăzi, Parlamentul se întrunește în ședință pentru a completa Codul Electoral cu „criterii de individualizare” a restricțiilor de a candida la alegeri pentru membrii partidelor neconstituționale.

Într-un briefing matinal, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că deputații vor lua în considerație decizia de ieri a Curții Constituționale, care a stabilit că interdicția de a participa la alegeri pentru membrii partidului neconstituțional era una generalizată și nu prevedea căi de atac.

„Grupările criminale organizate nu sunt compatibile cu democrația și atentează la securitatea națională și la procesul unor alegeri libere și corecte”, a spus Grosu.

Prevederile din noul proiect de lege, inițiat de partidul de guvernământ PAS, sunt similare cu cele din dispoziția CSE, iar termenul restricțiilor va fi de 3 ani.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG