Linkuri accesibilitate

„O măsură neproporțională”. Opoziția și societatea civilă critică interdicția de a candida pentru membrii Partidului Șor


Proiectul de lege care interzice liderilor Partidului Șor să candideze la alegeri a fost votat în prima lectură de deputații PAS, fără dezbateri, pe 17 iulie. 
Proiectul de lege care interzice liderilor Partidului Șor să candideze la alegeri a fost votat în prima lectură de deputații PAS, fără dezbateri, pe 17 iulie. 

Reprezentanți ai opoziției și ai societății civile au criticat inițiativa care interzice membrilor Partidului Șor să participe la alegeri timp de 3 ani. În opinia lor, aplicarea interdicției persoanelor care ocupă funcții elective sau sunt pe listele de supleanți le va leza dreptul de a fi aleși. 

Pe 18 și 19 iulie în Parlament s-au desfășurat consultări publice asupra proiectului înaintat de partidul de guvernământ „Acțiune și solidaritate” (PAS) care prevede că membrii care făceau parte din organul executiv al partidului declarat neconstituțional nu vor avea dreptul să candideze la alegeri timp de 3 ani. Interdicția vizează și persoanele care ocupau funcții elective și se aflau pe listele de candidați supleanți din partea formațiunii respective până la pronunțarea deciziei.

Reprezentanții Partidului Șor au boicotat consultările numind proiectul „neconstituțional și antidemocratic și încalcă un șir de drepturi și libertăți fundamentale”. Ei au acuzat PAS că vrea să împiedice membrii echipei lui Ilan Șor să candideze la alegeri, avertizând că „mâine și alte formațiuni politice incomode ar putea avea aceeași soartă”.

„Soluții neordinare, îmbrăcate într-o formă democratică”

La consultările cu partidele politice au participat alți reprezentanți ai opoziției. Deputații comuniști Diana Caraman și Oleg Reidman au reclamat că inițiativa va duce la multiple încălcări ai drepturilor omului.

Nu e vorba nici pe departe de șanse egale...
Vasile Costiuc

Liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, din contra, a menționat că guvernarea trebuie să asigure drepturi egale tuturor candidaților electorali. „Nu e vorba nici pe departe de șanse egale, pentru că nu poți concura cu bani negri și ilegali. Nu ai nicio șansă să fii pe același cântar cu partidele finanțate uriaș”, a declarat Costiuc.

El a mai spus că finanțarea netransparentă prezintă pericol pentru securitatea statului, care trebuie să „vină cu răspunsuri la fel de neordinare, dar îmbrăcate într-o formă civilizată, juridică, democratică”.

Și reprezentanții societății civile au avut obiecții la proiect. Expertul Asociației „Promo-LEX” Nicolae Panfil susține că interdicția pentru toate persoanele care au ocupat funcții elective din partea formațiunii este o măsură neproporțională.

Nu trebuie să dăm un mesaj că e o pedeapsă pentru toți cei care cândva au decis să fie candidați din partea unui partid...
Nicolae Panfil

„Nu putem spune că toți primarii și consilierii locali au avut putere reală să influențeze deciziile luate în cadrul partidului. Cu siguranță, nu trebuie să dăm un mesaj că e o pedeapsă pentru toți cei care cândva au decis să fie candidați din partea unui partid”, a explicat Panfil.

„Limitarea drepturilor cetățenilor – un exces”

„Eu pot înțelege restricțiile impuse organelor de conducere a partidului, dar în privința persoanelor alese în funcții eligibile, nu înțeleg”, a spus și directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan.

El observă că autorii proiectului nu au explicat clar de ce interdicția va dura anume 3 ani. „Trebuie să existe un criteriu al proporționalității. Da, noi înțelegem că formațiunea este una specifică [...] Putem înțelege și pericolul social pe care îl reprezintă acest partid, deviza căruia a devenit: «Fură, dar ne dă și nouă». Și acest lucru trebuie dezbătut, dar limitarea drepturilor constituționale a cetățenilor mie îmi pare un exces”, a mai spus Boțan.

În opinia experților, o soluție ar fi ca membrilor Partidului Șor care nu au participat la luarea deicizilor să li se permită să participe la alegeri în calitate de candidați independenți.

Unul dintre autorii proiectului, deputata PAS Olesea Stamate, a menționat că a organizat consultările publice pentru a găsi o formulă pentru ca Parlamentul să execute decizia Curții Constituționale. „Am înțeles obiecțiile și îngrijorările dumneavoastră”, a spus Stamate.

Proiectul de lege care interzice liderilor Partidului Șor să candideze la alegeri a fost votat în prima lectură de deputații PAS, fără dezbateri, pe 17 iulie.

Partidul Șor a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie. Printre altele, Curtea Constituțională a constatat că, în pofida tuturor măsurilor întreprinse de autorități, Partidul Șor „a continuat să utilizeze resurse financiare netransparente în scopul promovării politicilor nedemocratice”. Curtea a concluzionat că activitatea partidului prezintă „un pericol iminent pentru ordinea constituțională democratică”.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG