Linkuri accesibilitate

Interdicții, traseism politic și „test de credibilitate” pentru guvernare. În ce context se desfășoară perioada electorală


Membrii unei comisii electorale locale se pregătesc să numere buletinele de vot exprimate în timpul alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021.
Membrii unei comisii electorale locale se pregătesc să numere buletinele de vot exprimate în timpul alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021.

Alegerile locale generale din noiembrie vor avea loc în baza unui nou Cod Electoral, pe fundalul disensiunilor dintre guvernare și opoziție și al unor acuzații de traseism politic și racolare a aleșilor locali, arată primul raport al misiunii de observare a Promo-LEX.

Cu o zi înainte de începerea perioadei de desemnare candidaților, Asociația Promo-LEX și-a lansat misiunea de monitorizare a alegerilor locale din 5 noiembrie 2023. De asemenea, organizația a prezentat primul raport de observare, care descrie contextul în care se desfășoară perioada electorală.

Din 2019, când a fost ultimul scrutin local, au avut loc alegeri parlamentare și prezidențiale, în urma cărora Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a ajuns la guvernare cu o majoritate confortabilă. Promo-LEX observă că, în Parlament, comunicarea dintre guvernare și opoziție este „deficitară”: guvernarea este învinuită că monopolizează procesul legislativ, iar opoziția – că nu se implică suficient.

„Alegerile locale ar putea însemna un test de credibilitate și un test al nivelului de sprijin pentru partidele parlamentare, în speță pentru PAS, care, fiind la putere, a avut cea mai mare influență asupra vieții social-politice”, a spus Nicolae Panfil, director de programe la Promo-LEX.

Cu puțin timp înainte de începerea perioadei electorale, partidul pro-rus condus de oligarhul fugar Ilan Șor a fost declarat neconstituțional, o premieră pentru R. Moldova. Modificând legislația, PAS a interzis liderilor și aleșilor acestui partid să participe la alegeri în următorii 5 ani.

În opinia Promo-LEX, restricția aplicată pentru membrii organului executiv al formațiunii este justificată, pe când pentru cei care dețin funcții elective „nu poate fi justificată, decât dacă se demonstrează vinovăția individuală”.

O „problemă cronică” pentru R. Moldova, care persistă și la acest scrutin este, potrivit Promo-LEX, traseismul politic și racolarea aleșilor locali. În această perioadă electorală au fost mai multe învinuiri de acest fel: PLDM – la adresa PAS; PSDE – la adresa PDCM și PAS; PSRM – la adresa lui Ilan Șor și „Renaștere”.

În total, 60 de partide politice au primit dreptul de a înainta candidați la locale. În 2019, au putut să o facă 46 de partide. 28 au participat la alegeri, iar 23 dintre acestea au obținut mandate.

Pe 5 noiembrie, urmează să fie aleși 898 primari, peste 11.000 de consilieri locali și 1.086 raionali sau municipali. Numărul consilierilor locali s-a micșorat cu 522 persoane față de alegerile precedente și vizează, cel puțin, 232 de localități sau 26% din localitățile țării.

Promo-LEX explică acest lucru prin reducerea numărului locuitorilor și modificarea legislației. La stabilirea numărului de consilieri care urmează să fie aleși, Comisia Electorală Centrală folosește acum datele Registrului de stat al populației, și nu cele ale Biroului Național de Statistică.

Pentru prima dată, alegerile sunt organizate în baza noului Cod Electoral. Printre noutăți se numără posibilitatea ca votarea să aibă loc pe parcursul a două zile, în circumstanțe obiective; data fixă a alegerilor locale – ultima duminică a lunii octombrie sau prima din noiembrie; același început a campaniei electorale pentru toți candidații.

XS
SM
MD
LG