Linkuri accesibilitate

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Partidul Șansă ar fi fost finanțat din Rusia


Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu
Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu

Partidul Șansă ar fi fost finanțat ilegal din Federația Rusă. Potrivit șefului Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, membrii formațiunii ar fi camuflat banii sub forma unor donații obținute de la simpatizanţi.

Cernăuțeanu a povestit vineri, 27 octombrie, la o conferință de presă, că în urma perchezițiilor efectuate cu o zi mai devreme în 19 raioane și trei municipii, oamenii legii au descoperit probe care ar dovedi că Partidul Șansă ar fi beneficiat de „milioane de lei”, bani trimiși din Rusia.

Perchezițiile au fost organizate în cadrul dosarului de finanțare ilegală a partidului și de corupere a alegătorilor.

Unele persoane, inclusiv pensionari, semnau acte prin care confirmau că ar fi donat bani formațiunii politice. Sumele, potrivit șefului IGP, ar fi fost „gestionate de o grupare criminală organizată în interesul Partidului Șansă”.

Oamenii legii mai spun că listele cu semnături în susținerea unor candidați independenți la alegerile locale ar fi fost falsificate, iar candidații ar fi fost promovați de oamenii Partidului Șansă.

Cernăuțeanu a prezentat și o înregistrare video în care pot fi observate cum două persoane discută despre colectarea datelor din buletinele de identitate ale unor persoane, pentru a obține semnături în susținerea candidaților independenți.

Președintele Partidului Șansă, Alexei Lungu, s-a plâns pe faptul că perchezițiile sunt o răfuială politică.

„Este absolut clar că Partidul Șansă reprezintă o amenințare reală pentru politicienii actuali. Nu sunt capabili să lupte cu noi prin alegeri directe, corecte. În schimb, se ascund ca șobolanii în spatele forțelor de ordine”, a declarat Lungu.

La începutul lunii octombrie oamenii legii au mai efectuat percheziții la reprezentanții Partidului Șansă. Atunci șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că oamenii legii au descoperit o nouă schemă de finanțare ilegală a partidelor. Banii nu mai erau aduși în numerar în R. Moldova, ci prin intermediul cardurilor bancare.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG