Linkuri accesibilitate

„Carduri bancare în loc de kuliok cu bani”. O nouă schemă de finanțare ilegală a partidelor


Oamenii legii anunță că au descoperit o nouă schemă de finanțare ilegală a partidelor. Banii nu mai erau aduși cash în R. Moldova, ci prin intermediul cardurilor bancare.

La o zi după ce au avut loc percheziții la reprezentanți ai partidelor „Șansa” și „Renaștere”, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, au anunțat, într-o conferință de presă, că investighează o nouă schemă de spălare a banilor pentru finanțarea partidelor politice. Membrii acestor partide ar fi primit carduri bancare, precum și telefoane mobile și tablete, pe care erau instalate programe pentru gestionarea banilor de pe carduri.

Cernățeanu a precizat că, în septembrie, oamenii legii au reținut trei persoane care încercau să introducă în R. Moldova 1.975 de carduri bancare, care urmau să fie repartizate persoanelor-cheie din partide. În cadrul acestei investigații, au fost efectuate 70 de percheziții în mai multe raioane ale țării, dar nicio persoană nu a fost reținută.

Potrivit șefului IGP, în timpul perchezițiilor, au fost ridicați bani și liste cu sumele care urmau să fie repartizate protestatarilor.

„Au fost ridicate și liste cu persoane care aveau rolul de candidați în următorul scrutin electoral și cu sumele de bani oferite fiecăruia dintre acești candidați pentru procurarea anumitor piese vestimentare”, a mai spus Cernăuțeanu.

Veronica Dragalin a declarat că banii de pe acele carduri bancare au fost spălați prin intermediul unor conturi de peste hotare.

„Când e vorba despre folosirea cardurilor bancare în loc de o pungă cu bani sau un kuliok negru cu bani, vorbim deja despre spălarea de bani – o infracțiune cu mult mai serioasă și gravă”, a spus șefa Procuraturii Anticorupție.

Dragalin și Cernăuțeanu nu au divulgat denumirile partidelor care figurează în dosarul penal, dar au menționat că este vorba de formațiuni care au legătură cu Partidul Șor, declarat neconstituțional în iunie.

Pe 4 octombrie, partidele „Șansa” și „Renaștere” s-au plâns că membrii lor au fost percheziționați. „Niciun partid de opoziție nu a fost vreodată supus unei asemenea presiuni fără precedent. Încearcă să ne scoată din cursa electorală pentru că partidul nostru reprezintă o amenințare reală la adresa regimului dictatorial al Maiei Sandu și al PAS”, au acuzat reprezentanții partidului „Renaștere”.

„Cei care critică puterea sovietică și politica de la Kremlin acționează ca NKVD în 1937, când veneau pe întuneric în casele oamenilor și ridicau din pat femei și copii”, a spus președintele partidului „Șansa”, Alexei Lungu.

Pe lângă Partidul Șor, pentru finanțare ilegală mai sunt cercetați penal reprezentanți ai partidelor „Renaștere” și „Liga Orașelor și Comunelor”.

Prezentând anterior dosarul în care figurează fosta vicepreședintă a Partidului Șor, deputata Marina Tauber, procurorii au povestit că, la indicația lui Ilan Șor, membrii grupării găseau oameni care mergeau regulat în Rusia și aduceau în R. Moldova câte 8.000 de dolari (suma maximă care nu trebuie declarată în vamă). Banii erau folosiți pentru remunerarea protestatarilor și a membrilor Partidului Șor.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG