Linkuri accesibilitate

Deputații transfugi Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, rămași fără imunitate parlamentară, au fost reținuți pentru 72 de ore


Parlamentului a ridicat imunitatea deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi în ședința din 21 septembrie.
Parlamentului a ridicat imunitatea deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi în ședința din 21 septembrie.

Parlamentul a ridicat imunitatea deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, membri ai Partidului „Renaștere”. Oamenii legii pot să-i rețină și să-i percheziționeze într-un dosar penal privind finanțarea ilegală a formațiunii din partea grupului criminal organizat al oligarhului Ilan Șor.

ACTUALIZARE: Deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, rămași fără imunitate parlamentară, au fost reținuți pentru 72 de ore de ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție. Potrivit jurnal.md, ofițerii CNA au descins cu percheziții la domiciliul Irinei Lozavan, momentul reținerii fiind surprins de jurnaliștii de la Nord-News, prezenți la fața locului.


La ședința din 21 septembrie, deputații au examinat cinci cereri de ridicare imunității a celor doi deputați, care, în luna martie, au ieșit din Partidul Socialiștilor și au aderat la „Renaștere”. Lozovan este bănuită că a acceptat cu bună știință finanțarea partidului din partea unui grup criminal organizat și că a fost complice la spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat. Nesterovschi este bănuit de aceleași infracțiuni, precum și de corupere pasivă.


Irina Lozovan nu a fost prezentă la ședința Parlamentului. Cerând să-i fie ridicată imunitatea, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a explicat că Lozovan și soțul ei, Pavel Gârleanu, au încercat să-l convingă pe primarul orașului Ocnița să părăsească Partidul Socialiștilor și să adere la „Renaștere”, promițându-i 2 milioane de lei. Soțul deputatei a fost reținut pe 2 august, în timp ce îi transmitea primarului 30.000 de dolari, în parcarea unui magazin. Munteanu a precizat că banii proveneau de la Ilan Șor.

Potrivit procurorului, Partidul „Renaștere” este utilizat ca o alternativă a Partidului Șor, care declarat neconstituțional în iunie. Munteanu susține că dosarul penal se află la o etapă „avansată” și că ar putea fi trimis în judecată peste trei săptămâni. Ambele cereri în privința deputatei Lozovan au fost susținute cu voturile a 58 deputați ai partidului de guvernământ „Acțiune și solidaritate” (PAS).

Alexandr Nesterovschi este suspectat că ar fi acceptat și ar fi primit bani „de la persoane neidentificate, care acționau în interesul lui Ilan Șor” pentru a părăsi fracțiunea blocului PCRM-PSRM. Procurorii încă nu știu cât exact ar fi luat Nesterovschi pentru a trece la „Renaștere”, dar au aflat că el primea „și câte 5.000 de dolari lunar pentru executarea altor atribuții în calitate de deputat în Parlamentul R. Moldova în interesul lui Ilan Șor”. În total, după calculele procurorilor, în perioada aprilie-septembrie, deputatul ar fi primit 30.000 de dolari (mai mult de jumătate de milion de lei).

Deputatul Alexandru Nesterovschi, la ședința Parlamentului din 21 septembrie, în care i s-a ridicat imunitatea parlamentară.
Deputatul Alexandru Nesterovschi, la ședința Parlamentului din 21 septembrie, în care i s-a ridicat imunitatea parlamentară.

Nesterovsсhi a declarat că a este persecutat în urma plângerilor depuse de foștii colegi din Partidul Socialiștilor, care ar încerca astfel să împiedice activitatea Partidului „Renaștere”. „Acum suntem într-un stat capturat de la început până la capăt”, a spus el și a promis că va lupta „pentru viitorul Moldovei”. Deputații PAS i-au răspuns scandând: „La pușcărie!”

Cele trei cereri ale procurorului general interimar în privința lui Nesterovschi au fost susținute cu votul a 58 (două cereri) și 57 (una) deputați PAS.

Anterior, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat că pe 21 iunie, într-o operațiune comună cu Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție, au fost efectuate peste 20 de percheziții.

„Au fost depistate și ridicate documente și bunuri care prezintă interes pentru cauza penală: telefoane mobile, calculatoare, înscrisuri de ciornă și alte documente. La fel, au fost ridicate sume de bani în valoare totală de aproximativ 692.000 de lei, preponderent în euro și lei moldovenești”, se arată în comunicatul SIS.

În același dosar, a fost reținut activistul civic Mihail Bagas, care candidează la Primăria Chișinău din partea Ligii Comunelor și Orașelor.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG