Linkuri accesibilitate

Un candidat la Primăria Chișinău, reținut într-un dosar de finanțare ilegală a partidului


Echipa lui Bagas cere ca ancheta să fie transparentă și publică.
Echipa lui Bagas cere ca ancheta să fie transparentă și publică.

Activistul Mihail Bagas, care pretinde la funcția de primar de Chișinău din partea Ligii Orașelor și Comunelor, a fost reținut în această dimineață, în urma unor percheziții. Potrivit Procuraturii Anticorupție, el este suspectat de finanțarea ilegală a partidului și spălare de bani.

Pe pagina de Facebook al lui Bagas, Liga Orașelor și Comunelor și staff-ul său electoral și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că măsurile operative au avut loc la două zile după ce au depus actele pentru a participa la alegerile generale locale din 5 noiembrie.

Echipa lui Bagas cere ca ancheta să fie transparentă și publică. „În caz contrar, astfel de acțiuni întreprinse în perioada electorală pot fi calificate drept presiuni și încercări de a aduce prejudicii grave imaginii formațiunii politice, a candidatului la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Mihail Bagas, și a tuturor candidaților la funcția de consilieri municipali”, se arată în postare.

Astăzi au avut loc percheziții și la sediile partidului „Renaștere”, iar Procuratura Generală a cerut Parlamentului să ridice imunitatea deputaților Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care au părăsit Partidul Socialiștilor în luna martie și au aderat la „Renaștere”.

În demersurile înaintate de Procuratură, care urmează să fie examinate de Parlament, cei doi sunt acuzați de corupere pasivă, de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului de către un grup criminal organizat și de finanțarea ilegală a formațiunii.

Nesterovschi a calificat aceste acțiuni drept o încercare a guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate de a intimida și de a speria Partidul „Renaștere”, care, potrivit lui, luptă cu ilegalitățile din țară.

Acum trei săptămâni, într-un interviu la Europa Liberă, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, anunța că Procuratura Anticorupție investighează câteva cazuri de finanțare ilegală a partidelor politice și anticipa că, în perioada electorală, ar putea avea loc mai multe infracțiuni legate de folosirea unor resurse financiare imposibil de justificat sau de depunerea unor rapoarte false la Comisia Electorală Centrală.

...ar fi vorba de, cel puțin, cinci-șase dosare separate...

Dragalin spunea atunci că ar fi vorba de, cel puțin, cinci-șase dosare separate, în care sunt vizate „persoane fizice care reprezintă conducerea unui partid, care acceptă cu bună știință finanțarea ilegală din partea unui grup criminal organizat”, dar refuzase să precizeze ce partide sau politicieni sunt vizați, invocând secretul anchetei.

XS
SM
MD
LG