Linkuri accesibilitate

Parlamentul interzice din nou foștilor membri ai Partidului Șor să candideze timp de 3 ani


Proiectul de lege a fost votat de 57 de deputați din partidul de guvernământ PAS.
Proiectul de lege a fost votat de 57 de deputați din partidul de guvernământ PAS.

Deputații PAS au adoptat în prima lectură proiectul de lege care interzice unor anumiți foști membri ai Partidului Șor să participe la alegeri în următorii 3 ani. Ei au decis să modifice Codul Electoral după ce Curtea Constituțională a anulat restricțiile precedente, care erau colective.

(UPDATE) La ora 16:22 deputații au votat modificările în lectura a doua.


La fel ca decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), noua lege le va interzice să candideze membrilor partidului declarat neconstituțional care corespund unor criterii:

  • sunt bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au reprezentat argumente pentru declararea partidului neconstituțional;
  • au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente pentru declararea partidului neconstituțional;
  • au fost excluse din alegerile anterioare pentru finanțare netransparentă;
  • au fost incluse în sancțiunile internaționale.

Spre deosebire de dispoziția CSE care se referă doar la alegerile locale din 5 noiembrie, restricțiile din proiectul de lege sunt pentru un termen de 3 ani.

În plus, proiectul prevede că interdicția nu se va aplica persoanelor care pot proba că au încercat să convingă conducerea partidului să renunțe la practicile ce au dus la scoaterea în afara legii a formațiunii sau că s-au disociat public de la aceste acțiuni.

Interdicția de a candida poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.

„Noi trebuie să avem certitudinea că bandiții și reprezentanții grupărilor criminale organizate, susținute aproape deschis de Federația Rusă, nu vor profana procesul electoral și parcursul nostru european”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Modificările în legislația electorală au fost prezentate în ziua următoare după ce Curtea Constituțională a anulat restricția de a candida pe o perioadă de 5 ani pentru membrii organelor executive ale partidului declarat neconstituțional și pentru cei care au fost aleși din partea acestui partid (deputați, primari, consilieri locali).

În nota informativă a noului proiect de lege, deputații PAS spun că vin cu „o schimbare de optică față de prevederea legală anterioară, declarată între timp neconstituțională”.

Potrivit autorilor, criteriile specificate „pot fi ușor verificate și probate în baza unor acte oficiale”.

Proiectul a fost votat de 57 de deputați din partidul de guvernământ PAS. Deputații care au făcut parte din Partidul Șor boicotează lucrările Parlamentului. Cei din blocul PSRM-PCRM au părăsit ședința din 4 octombrie, spunând că nu vor să se implice în „reglările de conturi dintre cele două tabere”.

Cine ar putea fi vizat de noile interdicții

Comisia Electorală Centrală (CEC) urmează să întocmească lista persoanelor care cad sub incidența noilor restricții, în baza informațiilor furnizate de organele de drept. Anterior, Procuratura Anticorupție a declarat Europei Libere că în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor sun învinuite circa 50 de persoane.

Deputata Marina Tauber este inculpată în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor, care se află pe rol la Judecătoria Buiucani. De asemenea, ea figurează pe lista sancțiunilor Uniunii Europene, alături de oligarhul fugar Ilan Șor. De asemenea, Tauber a fost exclusă din cursa electorală pentru încălcări financiare, în ajunul alegerilor primarului municipiului Bălți în 2021.

Deputata Reghina Apostolova a fost exclusă din alegerile primarului Chișinăului din 2018, fiind acuzată de CEC că a utilizat în campania electorală bani proveniți din străinătate.

Candidatul Partidului Șor din circumscripția uninominală nr. 38 Hâncești, Vitalie Balinschii, a fost exclus din alegerile parlamentare din 2020, pe motivul că a organizat transportarea alegătorilor și a folosit fonduri financiare și materiale nedeclarate.

Candidata Partidului Șor la scrutinul prezidențial din 2016, Ina Popenco, a fost exclusă din cursă, la fel, pentru încălcări financiare.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG