Linkuri accesibilitate

Primarii și consilierii PAS din Ocnița cer colegei lor, Victoria Cazacu, să renunțe la mandatul de deputat


Victoria Cazacu a obținut primul său mandat de deputat pe listele PAS în iulie 2021, iar în aprilie 2022 a fost aleasă președintă a organizației teritoriale PAS Ocnița.
Victoria Cazacu a obținut primul său mandat de deputat pe listele PAS în iulie 2021, iar în aprilie 2022 a fost aleasă președintă a organizației teritoriale PAS Ocnița.

Primari și consilieri raionali din Ocnița PAS cer demisia Victoriei Cazacu din funcția de președintă a organizației teritoriale și o îndeamnă să-și depună mandatul de deputat. Cu o zi mai devreme, Cazacu a fost exclusă din partid pe motiv că fiica ei este cercetată într-un dosar de corupție.

15 primari, consilieri raionali și membri ai biroului permanent al organizației teritoriale Ocnița a Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) au semnat o declarație în care afirmă că „corupția este o amenințare în dezvoltarea Republicii Moldova”.

Declarația a fost publicată de primarul comunei Ocnița, Ion Creangă.

Semnatarii spun că „respectă prezumția nevinovăției”, dar că cercetarea penală a fiicei Victoriei Cazacu „slăbește încrederea oamenilor în lupta cu corupția”, de aceea își retrag suportul politic, îi cer demisia și depunerea mandatului de deputat.

Europa Liberă i-a solicitat deputatei o reacție la declarația publicată de colegii ei din Ocnița, însă nu a primit un răspuns până acum. Pe 3 aprilie, când a fost exclusă fin PAS, Cazacu a spus Europei Libere că nu-și va depune mandatul și va rămâne deputat neafiliat. Ea a mai spus că este „denigrată și intimidată” și a amintit despre importanța prezumției de nevinovăție.

Pe 1 aprilie, președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a anunțat că printre inspectorii vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău cercetați într-un dosar de corupție ar fi și fiica deputatei Victoria Cazacu. El i-a cerut public deputatei să renunțe la mandat, motivând că asemenea cazuri ar submina lupta guvernării PAS împotriva corupției.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG