Linkuri accesibilitate

Q-Anon, corona-protestele şi conspiraţionism


O mişcare digitală începe să prindă rădăcini în spaţiul analog.

Odată cu apariţia protestelor publice împotriva îngrădirilor legate de coronaepidemie, s-a observat că unii participanţi purtau pancarte pe care era inscripţionată litera Q. Pe parcurs au apărut, pe alocuri, şi pancarte pe care scria Q-Anon (ortografiat şi Qanon). În spaţiul virtual s-au înmulţit, de asemenea, paginile unor grupuri care foloseau denumirea Q sau Q-Anon şi care au reuşit să atragă foarte mulţi aderenţi sau susţinători.

Q-Anon, corona-protestele şi conspiraţionism
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00
Link direct

Ziarul „Der Tagesspiegel” a remarcat deja la demonstraţiile din aprilie prezenţa unor manifestanţi la Berlin care se recomandau drept aderenţi ai mişcării Q.

Ceea ce pare pentru cei neimplicaţi drept o nebulozitate constituie pentru susţinători o mărturisire într-o credinţa conspiraţionistă. Această credinţă care se tot radicalizează o împărtăşea şi Tobias R. care în februarie a ucis 10 persoane la Hanau din landul federal Hesa.

Într-o analiză a Reţelei Redacţionale Germania (Redaktionsnetzwerk Deutschland - RND) se vorbeşte despre existenţa unei mişcări conspiraţioniste. Postul naţional de radio din Germania (DLF), în schimb, califică mişcarea Q-Anon drept o nouă religie digitală, citînd şi crezul aderenţilor: „Noi sîntem Q!”

Publicistul Hannes Stein (care a publicat şi carte-interviu cu Norman Manea, „Gespräche im Exil” / „Convorbiri în exil”, Berlin, 2011) subliniază componenta antisemită a mişcării. Dovada pentru această dimensiune a mişcării, a declarat el pentru DLF, este aserţiunea aderenţilor Q-Anon că dinastia bancherului Rothschild şi miliardarul George Soros reprezintă forţele răului. Elitele ale aşa-numitului Deep State (un soi de imperiu nevăzut şi ostil care acţionează în secret ca un stat în stat – lat. imperium in imperio) organizează răpirea unor copii. Asta cu scopul de a le extrage adrenohrom-ul, o substanţă utilizată întineririi unor oameni. Profitorii acestor acţiuni subterane ar fi elite criminale, globaliste – inclusiv Bill Gates, acuzat c-ar fi, de fapt, creatorul virusului Covid-19.
Această naraţiune conspiraţionistă absurdă seamănă cu cele medievale, legate de uciderile rituale ale unor copii puse la cale de către evrei. Povestirile fuseseră repuse în circulaţie şi instrumentalizate de către nazişti şi extremişti de dreapta.
La începutul noii mişcări stă un anonim din Statele Unite care, în 2017, a publicat sub pseudonimul Q o serie de ştiri inventate...
La începutul noii mişcări stă un anonim din Statele Unite care, în 2017, a publicat sub pseudonimul Q o serie de ştiri inventate. Ulterior au apărut în spaţiul virtual numeroşi imitatori care au folosit ca simbol litera Q, unii au adăugat prescurtarea „anon”, de la anonim.
Înmulţirea rapidă a paginilor virtuale şi a unor grupuri Q-Anon pe reţelele de socializare nu a ocolit nici spaţiul lingvistic românesc. Există cel puţin două asemenea grupuri, închise, care activează sub pecetea anonimatului. Cel care-şi spune, Q-Anon-Ro, s-a înfiinţat pe data de 8 aprilie şi avea luni 2.243 de membri. În ultimele 30 de zile au fost înregistrate acolo peste 3.536 de postări. Celălalt grup îşi spune Q-Anon Romania, promiţînd în subtitlul paginii „decodări ale marelui plan mondial”. „Acest grup”, anunţă fondatorii-moderatori în stil conspiraţionist, „încurajează trezirea oamenilor la realitatea greu de tolerat pe care de multe ori propria minte o respinge!”
Apariţia mişcării Q-Anon seamănă oarecum cu cea a Mişcării Identitare. Aceasta a fost la început, prin 2002, un simplu grup virtual francez care, mai tîrziu, a coborît, cum s-ar zice, în spaţiul real. Extinderea s-a produs rapid. În numeroase ţări europene s-au creat organizaţii care imitau modelul fondator francez, inspirat din ideile Noii Drepte şi din cele ale mişcării neofasciste italiene, Casa Pound. În Germania, Mişcarea Identitară se află, în prezent, sub observaţia Serviciului de Informaţii (Verfassungsschutz), fiind considerată radicală de dreapta. În ce măsură, mişcarea Q-Anon din Germania va avea aceeaşi soartă este greu de anticipat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG