Linkuri accesibilitate

Război în Orientul Mijlociu. Israelul lansează o ofensivă de amploare


Rachete lansate de militanți palestinieni din Fâșia Gaza sunt interceptate de sistemul israelian de apărare cu rachete Iron Dome, în primele ore ale zilei de 8 octombrie 2023. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că țara „se îmbarcă într-un război lung și dificil”.
Rachete lansate de militanți palestinieni din Fâșia Gaza sunt interceptate de sistemul israelian de apărare cu rachete Iron Dome, în primele ore ale zilei de 8 octombrie 2023. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că țara „se îmbarcă într-un război lung și dificil”.

Peste 1.100 de oameni, de ambele părți ale conflictului, au fost uciși în violențele din Israel, conform bilanțului de luni dimineață. Cel puțin 260 de cadavre au fost găsite la un festival de muzică. Armata israeliană a mobilizat peste 100.000 de soldați și luptă în „șapte-opt” zone din sud.

Paramedicii serviciului israelian de salvare Zaka au scos aproximativ 260 de cadavre de la festivalul de muzică Tribe of Nova, organizat într-o zonă rurală din apropierea graniței dintre Gaza și Israel, unde mii de tineri urmau să sărbătorească sărbătoarea evreiască Sukkot, scrie Associated Press.

Atacul asupra festivalului a venit sâmbătă dimineață, în timpul asaltului general al militanților Hamas, la care au participat peste 1.000 de luptători.

Organizatorii festivalului au declarat că asistă forțele de securitate pentru a ajuta la localizarea persoanelor dispărute, iar serviciul israelian de urgență a menționat că bilanțul deceselor ar putea crește, pe măsură ce echipele continuă să cerceteze zona.

Peste 130 de oameni ar fi fost luați prizonieri de către Hamas, grup palestinian desemnat ca organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel.

Înregistrările pe rețelele sociale arată cum aceștia aleargă să caute adăpost în timp ce se aud focuri de armă.

Peste 1.100 de morți de ambele părți

Guvernul israelian a declarat război duminică și a dat undă verde pentru „măsuri militare semnificative” de represalii împotriva Hamas, ca răspuns la atacul surpriză de sâmbătă dimineață al grupării.

În paralel, armata israeliană (IDF) a încercat să alunge luptătorii Hamas, care încă se află în șapte zone din sudul țării, și a intensificat bombardamentele asupra Fâșiei Gaza.

La mai bine de 24 de ore după ce Hamas a lansat incursiunea fără precedent din Fâșia Gaza, cel mai recent bilanț arată că cel puțin 700 de oameni au fost uciși în Israel, dintre care peste 40 de soldați, iar peste 2.000 au fost răniți.

Peste 400 au fost ucise în represaliile israeliene din Gaza - o fâşie îngustă de pământ în care locuiesc circa 2,3 milioane de palestinieni.

„Prețul pe care îl va plăti Fâșia Gaza va fi unul foarte greu, care va schimba realitatea pentru generații întregi”, a declarat ministrul Apărării, Yoav Gallant, conform Reuters.

Peste 100.000 de soldați mobilizați

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat că țara a mobilizat aproximativ 100.000 de soldați.

Zeci de mii de soldați au fost trimiși în jurul Fâșiei Gaza, acolo unde armata a început în paralel să evacueze civilii.

„Treaba noastră este să ne asigurăm că, la sfârșitul acestui război, Hamas nu va mai avea nicio capacitate militară cu care să amenințe civilii israelieni și, în plus, trebuie să ne asigurăm că Hamas nu va mai guverna fâșia Gaza”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) a precizat luni dimineață că luptele continuă în şapte-opt zone şi că există în desfăşurare o luare de ostatici la un kibbutz.

„Încă îi vânăm pe ultimii terorişti din interiorul teritoriului israelian. Trupele noastre merg din uşă în uşă şi din casă în casă, căutând şi, în multe cazuri, angajându-se în luptă cu ultimii terorişti din interiorul Israelului”, a declarat el pentru CNN.

Jonathan Conricus a menționat că încă mai există breşe la graniţă, dar acestea sunt „temporar închise şi păzite”.

Evaluarea forţelor israeliene este că majoritatea militanţilor care se află în prezent în Israel „probabil au trecut mai întâi în Israel, iar apoi pur şi simplu nu au mai putut să se întoarcă şi au rămas blocaţi, iar acum aleg probabil să iasă la luptă şi încearcă să ucidă civili israelieni sau să se angajeze în schimburi de focuri cu trupele israeliene”, a spus reprezentantul IDF.

De asemenea, în briefingul de presă de luni dimineaţă, armata israeliană a anunţat însă că există în continuare tiruri cu rachete şi artilerie în Ashkelon.

Implicarea Iranului

Iranul este un aliat al Hamas și, deși a felicitat gruparea pentru atac, misiunea sa la Națiunile Unite a declarat că Teheranul nu a fost implicat în atacuri.

Dar cotidianul Wall Street Journal scrie, citând reprezentanți ai Hamas și Hezbollah, că oficiali de securitate iranieni au ajutat la planificarea atacului surpriză de sâmbătă al Hamas asupra Israelului și au dat undă verde pentru asalt la o întâlnire de lunea trecută din Beirut.

În plus, președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și-a exprimat sprijinul pentru atacul Hamas, spunând că Israelul trebuie să fie tras la răspundere pentru că pune în pericol regiunea.

De asemenea, separat de luptele din Gaza, forțele israeliene și miliția libaneză Hezbollah, susținută de Iran, au avut duminică un schimb de focuri de artilerie și de rachete în nordul Israelului.

În Egipt, doi turiști israelieni au fost împușcați mortal împreună cu un ghid.

SUA sprijină Israelul

Statele Unite ale Americii spun că vor muta muta un portavion, nave și avioane în estul Mediteranei și că vor oferi Israelului echipamente și muniții suplimentare.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că portavionul USS Gerald R. Ford, un crucișător de rachete și patru distrugătoare de rachete se îndreaptă spre regiune. De asemenea, vor fi trimise avioane de luptă americane.

După ce sâmbătă a emis o declarație în care a promis un sprijin „solid și neclintit” pentru Israel, președintele american Joe Biden a ordonat duminică „sprijin suplimentar” pentru Israel, conform unui anunț al Casei Albe, în care nu au fost oferite alte detalii, scrie AFP.

„Președintele a direcționat un sprijin suplimentar pentru Israel în fața acestui atac terorist fără precedent al Hamas”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Anunțul a fost făcut după ce un oficial de rang înalt al administrației americane a declarat sâmbătă că discuțiile la nivel înalt între oficialii celor două țări privind ajutorul militar sunt deja în curs de desfășurare.

De asemenea, președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris sunt informați de către oficiali din domeniul securității naționale cu privire la situația din Israel, iar oficialii Casei Albe vor rămâne, de asemenea, în contact cu israelienii și cu „omologii din întreaga regiune”.

(Articol bazat și pe relatări de la Europa Liberă România)

XS
SM
MD
LG