Linkuri accesibilitate

În Israel a fost declarată stare de război după ce membrii HAMAS au atacat orașe israeliene


Pompierii sting incendiile izbucnite lângă Tel Aviv, în urma atacurilor cu rachete lansate dinspre Fâșia Gaza
Pompierii sting incendiile izbucnite lângă Tel Aviv, în urma atacurilor cu rachete lansate dinspre Fâșia Gaza

Câteva zeci de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre Israel în dimineața zilei de sâmbătă. O femeie a fost ucisă și alte 15 persoane au fost rănite, au anunțat serviciile de urgență israeliene, transmite BBC.

Sirenele au sunat în mai multe orașe din sudul Israelului și în Tel Aviv la prima oră a dimineții. Gruparea islamistă militantă palestiniană Hamas a revendicat atacul.

Unul dintre orașele lovite de rachetele trimise din Fâșia Gaza este Ashkelon, unde mai multe mașini au luat loc.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că șefii de securitate urmează să se întâlnească ca urmare a loviturilor cu rachete.

Un raport inițial al Forțelor de Apărare Israelului arată că „un număr de teroriști” s-au infiltrat pe teritoriul israelian din Fâșia Gaza și că locuitorii din zonele învecinate au fost rugați să rămână în casele lor.

Cotidianul Haaretz scrie că o persoană a fost rănită în Kfar Aviv, când o rachetă a explodat în timp ce se afla în vehiculul său. De asemenea, o femeie a fost grav rănită în sudul ţării.

Hamas a revendicat atacul

Aripa armată a mişcării palestiniene Hamas a anunţat sâmbătă dimineaţă că a lansat „Operaţiunea Al-Aqsa Flood" împotriva Israelului, de unde sunt lansate câteva sute de rachete, informează AFP.

„Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei", a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam din Hamas, într-o înregistrare audio difuzată de Al-Aqsa TV, canalul de televiziune al Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere în Gaza.

Armata israeliană a declarat stare de pregătire pentru război". Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a aprobat o chemare pe scară largă a rezerviștilor în armată și a declarat stare de urgență pe o rază de 80 de kilometri de lângă Fâșia Gaza - Tel Aviv se încadrează în aceasta. Starea va permite armatei să restricționeze întrunirile cetățenilor și să închidă cartierele.

Prin atacul de sâmbătă dimineață s-a pus capăt unui armistiţiu care fusese în general respectat de la sfârşitul unui război de cinci zile în luna mai.

În luna mai, Israelul a lansat o ofensivă împotriva Jihadului Islamic palestinian în Fâşia Gaza, declanşând un război de cinci zile între armata israeliană, Jihadul Islamic şi alte grupări armate din teritoriu. Atunci şi-au pierdut viaţa 34 de palestinieni şi o israeliancă.

XS
SM
MD
LG