Linkuri accesibilitate

Regizorul ucrainean laureat al Oscarului pentru „Mariupol”: „Mai bine n-ar fi trebuit să fac acest documentar”


Regizorul ucrainean premiat cu Oscar pentru cel mai bun documentar, Mstislav Cernov (dreapta), alături de Cilian Murphy, câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.
Regizorul ucrainean premiat cu Oscar pentru cel mai bun documentar, Mstislav Cernov (dreapta), alături de Cilian Murphy, câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.

„20 de zile la Mariupol” („20 Days in Mariupol”) este filmul regizorului ucrainean Mstislav Cernov, care a primit anul acesta premiul Oscar pentru cel mai bun documentar: este o poveste răscolitoare, spusă la persoana întâi, despre primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

„Sperăm că acest film va ajuta la prevenirea altor Mariupoluri”, spun realizatorii.

Pe 10 martie, cei trei realizatori - Mstislav Cernov, producător, Michelle Mizner, editor, și Raney Aronson-Rath, producător - au primit primele statuete Oscar câștigate vreodată de Ucraina, pentru filmul făcut în coproducție de Associated Press și PBS (Public Broadcasting System).

Producția, care câștigase deja un premiul Pulitzer, descrie carnajul din primele zile ale asaltului Rusiei asupra portului Mariupol, din sudul Ucrainei, un oraș în care trăiau 400.000 de oameni, înainte de invazia pe scară largă declanșată în februarie 2022 de către Kremlin.

Orașul a ajuns o ruină, mii de civili au murit, iar alte zeci de mii au fugit în timpul asediului care a durat până în mai 2022.

„Rusia a atacat brutal Mariupolul acum doi ani. Filmul «20 de zile în Mariupol» arată adevărul despre terorismul rusesc”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a adăugat că premiul „face posibilă discuția deschisă despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Premiul vine într-un moment în care soldații ucraineni încearcă să respingă trupele rusești și în care războiul a intrat deja în al treilea an. Trupele ucrainene au avut câștiguri mici în contraofensiva mult așteptată și, odată cu încetinirea ajutorului și sprijinului militar, Rusia a înregistrat în ultimele săptămâni câteva victorii.

Reporterii RFL/RL au discutat cu ucrainenii din Kiev despre primul premiu Oscar al Ucrainei:
Reacția ucrainenilor după ce documentarul „20 de zile în Mariupol” a câștigat primul Oscar din istoria Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00

În tot acest timp, pachetul american de ajutor în valoare de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina este oprit în Congresul SUA de certurile politice - republicanii amână aprobarea pentru că spun că doresc schimbări profunde în politica de frontieră internă în schimbul votului lor.

La câteva ore după ce Cernov și colegii lui au urcat pe scena Oscarurilor, la Harkov, orașul natal al realizatorului documentarului, aflat la 350 de kilometri nord de Mariupol, precum și portul Odesa din sud și Sumî, oraș din nordul Ucrainei, au fost supuse unor atacuri masive cu drone și rachete.

„Probabil că sunt primul regizor de pe această scenă care spune «N-am vrut niciodată să fac acest film»”, a declarat Cernov în timpul discursului de acceptare a premiului, pe scena Dolby Theatre din Los Angeles.

„Îmi doresc să pot schimba [premiul] cu ne-atacarea Ucrainei de către Rusia, cu ne-ocuparea orașelor noastre. Doresc să ofer toată recunoașterea [de a câștiga un Oscar] pentru că Rusia nu a ucis zeci de mii de compatrioți ai mei ucraineni. Îmi doresc ca ei să elibereze toți ostaticii, toți soldații [ucraineni] care și-au protejat patria, toți civilii aruncați acum în închisori - dar nu pot schimba istoria, nu pot schimba trecutul”, a spus el.

„Dar noi toți, împreună, voi, unii dintre cei mai talentați oameni din lume, puteți să vă asigurați că în istorie va rămâne adevărul și că oamenii din Mariupol și toți cei care și-au dat viețile nu vor fi uitați - asta și pentru că cinematografia produce amintiri, iar amitirile fac istoria”, a adăugat el.

Regizorul documentarului despre Mariupol speră că ucrainenii vor fi „inspirați" de premiul Oscar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00

Un alt regizor ucrainean, Andrei Alferov, a declarat pentru Current Time că Oscarul „va atrage cu siguranță o audiență numeroasă” și va aduce aminte lumii despre tragedia care se desfășoară în Ucraina.

„Filmul explică într-un mod foarte clar ce se întâmplă în Ucraina - se vede mai bine decât în orice știre sau în orice declarație a unui politician, care sunt, de cele mai multe ori, limitate de corectitudinea politică. În acest sens, filmul nu are constrângeri. Camera vede doar ce e în fața ei: realitatea șocantă. Arată, de fapt, anatomia războiului din Ucraina”, spune Alferov.

La ceremonia de decernare a Oscarurilor din 2024, industria cinematografică americană i-a adus un omagiu liderului rus al opoziției, Alexei Navalnîi, decedat în februarie într-o închisoare din zona arctică, care a fost subiectul documentarului câștigător de anul trecut, numit „Navalnîi”.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG