Linkuri accesibilitate

S-a întors ISIS în Rusia? Fiii unui șef de raion și luptători de arte marțiale, în spatele atacului din Daghestan


O persoană rănită în timpul atacului de duminică din Daghestan primește îngrijiri medicale.
O persoană rănită în timpul atacului de duminică din Daghestan primește îngrijiri medicale.

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise în urma unui dublu atac asupra bisericii ortodoxe și a sinagogii din Makhachkala și Derbent, orașe din regiunea rusească Daghestan. Un post de poliție rutieră a fost de asemenea atacat.

Printre morți se numără 15 ofițeri de poliție, un preot în vârstă și civili. În timpul schimbului de focuri, cinci atacatori au fost împușcați, inclusiv fiii șefului raionului.

Incidentul a confirmat încă o dată eșecul complet al activității preventive a forțelor de securitate din regiune, notează experții intervievați de redacția Caucasus.Realities, parte a organizației Europa Liberă.

În seara zilei de 23 iunie, la Derbent, mai multe persoane au tras cu mitralieră în sinagoga Kele-Numaz și într-o biserica ortodoxă. Clădirile au izbucnit în flăcări.

Pe porțile sinagogii, atacatorii au pictat cu spray numerele 2:120 și 8:39 – acestea sunt sure din Coran: „Evreii și creștinii nu vor fi mulțumiți de tine până când nu vei adera la religia lor” și „Luptă până când nu mai sunt ispitiți și închinarea lor este pe deplin dedicată lui Allah”.

Sinagoga Derbent a fost atacată cu 40 de minute înainte de rugăciunile de seară, a precizat Congresul Evreiesc din Rusia.

Serghei Melikov, șeful regiunii Daghestan, vizitează sinagoga Derbent în urma unui atac și a unui incendiu care au avut loc duminică, 23 iunie.
Serghei Melikov, șeful regiunii Daghestan, vizitează sinagoga Derbent în urma unui atac și a unui incendiu care au avut loc duminică, 23 iunie.

După atacul antisemit de la aeroportul Makhachkala, din toamna anului trecut, poliția și paznicii privați păzeau în mod constant clădirea în timpul slujbelor. În atacul de duminică, toți au fost uciși.

Victima atacului a fost și protopopul Nikolai (Kotelnikov), în vârstă de 66 de ani.

Vicepreședintele Comitetului Public de Monitorizare al Daghestanului, Shamil Khadulayev, a spus că și paznicul templului a fost împușcat.

Așa descrie un locuitor din Derbent, care a fost martor la incident, ceea ce s-a întâmplat în biserică: „Părintele Nikolai este vecinul nostru, cel mai bun și mai dulce om. Cum au ridicat mâna împotriva lui?! Peste tot se spune că i-a fost tăiat gâtul, dar de fapt a fost împușcat.”

În același timp, un post de poliție rutieră a fost atacat în Makhachkala, mai mulți polițiști fiind răniți. Pe aceeași stradă se află o sinagogă, care a fost și ea incendiată.

Canalul de Telegram Baza a publicat un filmuleț în care se vede cum de la fereastra clădirii iese fum.

În același timp, au apărut informații despre 40 de enoriași ai Catedralei Adormirea Maicii Domnului din Makhachkala care ar fi fost luați ostatici. Informațiile au fost negate de Ministerul Afacerilor Interne.

Imagini surprinse în timpului atacului armat de duninică.
Imagini surprinse în timpului atacului armat de duninică.

S-a dovedit că credincioșii și trecătorii s-au refugiat în templu de militanți, fiind duși, ulterior, într-un loc sigur de autorități.

Unul dintre locuitorii din Makhachkala, care a fost martor la evenimentele din oraș, a declarat redacției Caucasus.Realities:

„Locuim chiar lângă catedrală, eram pe stradă când împușcăturile au început. Poliția nu a sosit imediat. Militanții au încercat să meargă mai departe, dar nu și-au dat seama cum să intre înăuntru […] Imaginați-vă câte victime ar fi fost dacă ar fi intrat imediat!”

Șeful Daghestanului, Serghei Melikov, a reacționat la ceea ce se întâmpla o oră și jumătate mai târziu, când știrile din regiune se răspândiseră deja prin mass-media federală și canalele de Telegram.

În primul raport oficial, el a desemnat acțiunile militanților drept „încercări de destabilizare a situației sociale”. După incident, Melikov „era furios”, spune o sursă a site-ului Caucasus.Realities din guvernul regional.

„Acum câteva zile, el a raportat la o ședință a comisiei antiteroriste că situația este calmă. Oficialii federali au fost la eveniment. S-a vorbit despre mii de turişti care mergeau în republică”.

Implicarea fiilor unui oficial

În filmările publicate de Ministerul Afacerilor Interne cu militanții uciși după atac apăreau fiii șefului districtului Sergokalinsky al republicii, Adil și Osman Omarov.

Acesta din urmă conducea o companie de construcții în Makhachkala și deținea o cafenea în Izberbash. Tatăl lor, Magomed Omarov, a fost în trecut deputat al Adunării Populare a regiunii, iar din 2010 conduce municipiul.

Înainte de a veni la putere, a lucrat în structuri bancare. La scurt timp după atac, Magomed Omarov a fost reținut și apoi expulzat din partidul Rusia Unită.

Un alt presupus militant este fostul președinte al filialei Sergokalin a partidului Rusia Justă, Ali Zakarigayev, care a condus filiala locală până în 2022.

Un alt militant ucis în Derbent este un fost luptător de MMA, Gadzhimurad Kagirov, originar din districtul Sergokalinsky.

Printre atacatorii uciși în Makhachkala s-au numărat și Dalgat Daudov, care lucra în construcții în compania Rov-Stroy, dar și nepotul lui Omarov, Abdusamad Amadziev.

Toți presupușii militanți au mers la aceeași moschee, din Sergokal, spun surse din forțele de securitate ale republicii: „Acolo merg în mare parte salafiții locali. Fiul cel mare al șefului districtului aproape că locuia acolo”.

Duminică noapte, șeful Daghestanului, Serghei Melikov, a publicat un videoclip de cinci minute spunând că autoritățile înțeleg „cine se află în spatele organizării atacurilor teroriste”.

El a anunțat totodată finalizarea „fazei active” a contra-operațiunii teroriste în republică și a adăugat că atacurile „au fost pregătite din străinătate”.

Șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, Leonid Slutsky, a acuzat „Statele Unite și sateliții săi europeni” pentru ceea ce s-a întâmplat în Daghestan.

La fel a spus deputatul Dumei de Stat din Daghestan Abdulkhakim Hajiyev. El a declarat că nu are nicio îndoială că atacurile teroriste au fost „într-un fel sau altul” legate de serviciile speciale ale Ucrainei și ale țărilor NATO.

Analiştii de la Institutul American pentru Studiul Războiului au raportat că, în spatele atacurilor, se afla o celulă a organizaţiei teroriste Vilayat Khorasan.

Au ajuns la această concluzie după ce centrul media Ali-Azim, deținut de organizația teroristă internațională ISIS, i-a felicitat pe „frații din Caucaz”.

Caucazul se radicalizează

În loc să prevină cu adevărat atacurile teroriste, forțele de securitate din Daghestan plasează oamenilor grenade și droguri, spune un activist din regiune, care a cerut să rămână anonim.

El a mai atras atenția asupra faptului că la atac au participat fiii șefului raionului.

„Dacă nu și-a putut educa copiii, cum poate conduce municipalitatea? Totul este un produs al rapoartelor de impunitate, corupție și bravură ale forțelor de securitate. Nu există muncă sistematică, prevenire, nici măcar din partea muftiatului. Tinerii nu ascultă predici în moschei, nu sunt interesante pentru ei”, crede sursa.

Astfel de atacuri sunt în creștere din mai multe motive, inclusiv din cauza înmulțirii armelor din regiune, care sunt aduse din războiul din Ucraina, punctează analistul din Caucazul de Nord Harold Chambers.

„Țintele alese pentru atac confirmă ipoteza că Statul Islamic este în spatele lui. Deși aceasta nu este o dovadă definitivă, deoarece chiar și printre locuitorii obișnuiți ai regiunii există agresiune față de evrei din cauza conflictului din Fâșia Gaza”, adaugă expertul.

„Tragedia teribilă din Daghestan nu a fost neașteptată – cu o săptămână înainte au fost luați ostatici în centrul de arest preventiv de la Rostov. Autoritățile trebuiau să-și intensifice munca, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus un expert din Daghestan, care a cerut să rămână anonim.

Sinagoga arsă Kele-Numaz din Derbent există din 1914. În 2009, din cauza stării de urgență, a fost reconstruită.

În martie 2010, clădirea renovată, care găzduiește și un centru cultural evreiesc, a fost deschisă în prezența președintelui Daghestanului Magomedsalam Magomedov și a rabinului-șef al Rusiei Berel Lazăr.

După atacul terorist de la sala de concerte Crocus din Moscova, pentru care o celulă a grupării Stat Islamic a revendicat responsabilitatea, analiștii militari și politici au anunțat eșecul serviciilor speciale ruse, inclusiv din cauza imitării luptei împotriva terorismului din Caucazul de Nord.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG