Linkuri accesibilitate

Slovacii luptă pentru radioteleviziunea publică, amenințată de guvernul populist


Slovacia s-a numărat mereu în anii tranziției printre țările post-comuniste cu o presă liberă. Opoziția spune că guvernul premierului Robert Fico face eforturi să nu mai fie așa.
Slovacia s-a numărat mereu în anii tranziției printre țările post-comuniste cu o presă liberă. Opoziția spune că guvernul premierului Robert Fico face eforturi să nu mai fie așa.

Mii de slovaci au demonstrat repetat în ultimele zile la Bratislava în sprijinul independenței radioteleviziunii publice RTVS, pe care guvernarea populistă instalată după alegerile din toamnă vrea să o „domesticească”.

„Dacă (premierul Robert) Fico pune mâna pe RTVS, vom fi martorii unui pas mare spre îngrădirea libertății noastre, a tuturor. Nu-i putem permite asta”, a spus președintele celui mai puternic partid de opoziție din Slovacia, Michal Šimečka, de la Slovacia Progresistă, în fața celor 4000 de participanți la un miting ținut la 2 mai la Bratislava.

Adunarea de joi a fost unul din protestele relativ mici pe această temă - la unele au venit zeci de mii de persoane și au fost „patronate” de mai multe partide de opoziție, împreună.

La 24 aprilie, guvernul de coaliție slovac, alcătuit din formațiuni populiste și naționaliste, a aprobat proiectul Legii Televiziunii și Radioului, care prevede demiterea actualului șef al RTVS, Ľuboš Machaj și chiar redenumirea instituției, prin reordonarea unor cuvinte (mai nou va fi STVR).

Fico a îngrijorat mai întâi Europa pentru că a promis să nu mai ajute, pe plan militar, Ucraina. Acum nu mai ajută nici Slovacia, spun oponenții, arătând spre „reformele” sale interne.
Fico a îngrijorat mai întâi Europa pentru că a promis să nu mai ajute, pe plan militar, Ucraina. Acum nu mai ajută nici Slovacia, spun oponenții, arătând spre „reformele” sale interne.

Guvernarea, care are suficiente locuri în parlament ca să aprobe legea, spune că în formula actuală RTVS nu este obiectivă. Fico și aliații lui doresc ca guvernul să aibă un cuvânt mai greu de spus în alcătuirea Consiliului de Observatori.

„Obiectiv vorbind, televiziunea și radioul nu pot fi obiective, pentru că sunt în opoziție față de guvernul Republicii Slovace. Astfel, ele încalcă dreptul civic al cetățenilor de a avea la dispoziție informații obiective”, a explicat la vremea aceea Fico, un veteran al politicii slovace remarcat în ultima vreme în străinătate mai ales pentru declarațiile împotriva înarmării Ucrainei.

De când a revenit la putere (pentru a treia oară), Fico nu mai răspunde la întrebările jurnaliștilor la conferințe de presă, comunicând mai ales pe Facebook.

Fico a zis, Fico a făcut

Instalarea în Slovacia a unui guvern care promite să nu mai trimită un glonț în Ucraina vecină a fost primită cu îngrijorare în cancelariile occidentale, care au întrevăzut un posibil aliat în UE și NATO pentru liderul pro-rus ungur Viktor Orbán.

Pentru slovacii înșiși, pericolul cel mare ridicat de revenirea lui Fico la putere a fost însă de ordin intern: el a promis mereu că odată ce va guverna din nou, va modifica legile justiției și va pune capăt „abuzurilor” organelor de ordine făcute în numele combaterii corupției.

Slovacii au experiență în a protesta împotriva lui Fico (portretul din centru ) și a aliatului său Robert Kalinak (dreapta). Imagine de la o demonstrație din 2018, la Bratislava, împotriva colaborării dintre politicieni și Mafie.
Slovacii au experiență în a protesta împotriva lui Fico (portretul din centru ) și a aliatului său Robert Kalinak (dreapta). Imagine de la o demonstrație din 2018, la Bratislava, împotriva colaborării dintre politicieni și Mafie.

În practică, asta a însemnat modificarea legilor astfel ca prietenii corupți ai lui Fico, în frunte cu fostul șef al „Internelor”, Robert Kalinak, actual ministru al Apărării, să scape de urmărire penală.

În ultimele luni, aceste „mutări” prevăzute ale lui Fico au scos în stradă mii de oameni, care văd cum el își înfăptuiește pas cu pas amenințările electorale, fără să-i pese că țara devine încet-încet încă o „problemă” de discutat în forurile europene, cum a fost Polonia și cum rămâne Ungaria.

Chiar o fi Pământul rotund?

Reformele lui Fico, mai ales cea de la televiziune, au avut și accente grotești.

Unul din cei care i-ar putea lua locul actualului director RTVS este cunoscutul dezinformator Lukáš Machala, colaborator al principalei arhitecte a reformei, ministra Culturii Martina Šimkovičová.

În discuția publică despre reformă, ea spune mereu că radioteleviziunea trebuie „să publice și alte opinii”.

Într-un recent interviu cu programul televiziunii slovace Reporterii, Machala a fost întrebat dacă la o televiziune publică ar trebui să li se facă loc în emisie chiar tuturor, chiar și celor care spun că Pământul e plat.

„S-a demonstrat, oare, că Pământul e rotund? Vă întreb serios – este demonstrat? Ați fost dvs. personal în Cosmos? Nu ați fost. Nici eu nu am fost, așa că nu știu”, a răspuns Machala.

Presa slovacă a scris că Machala – care nu a spus public că vrea să conducă radioteleviziunea – a răspândit pe rețele numeroase fake-uri, de pildă despre cum „iluminati” pregătesc al treilea război mondial și cum președintele rus Vladimir Putin este singurul în stare să salveze lumea de la pieire.

Slovacii optimiști cred în continuare că nu totul este pierdut. Protestele frecvente și creative împotriva aservirii radioteleviziunii publice (pe 25 aprilie majoritatea jurnaliștilor au venit la serviciu îmbrăcați de doliu) au părut să surprindă puterea: guvernul a anunțat că legea „reformării” ei nu va mai fi trecută prin parlament în regim de urgență.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG